Jože Bartolj
Marko Zupan
Petra Stopar
Franc Bogovič - član Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja v Evropskem parlamentu (foto: Osebni arhiv)
Franc Bogovič - član Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja v Evropskem parlamentu | (foto: Osebni arhiv)

To je prehranski samomor

02.09.2022, 11:00 Robert Božič

»Najprej se ustvari javno mnenje, potem pa se ob sklicevanju na to javno mnenje stvari uzakoni. To je neodgovorno od EU komisije,« svari evropski poslanec Franc Bogovič. »V zadnjem času imam vedno večje težave s tem, kar pripravlja Komisija. V preteklosti se mi je zdel to nek razumen racionalen pristop … Kar se pa v zadnjem času počne pod pahljačo tega »green deal-a« pa gre za klasično ideologijo.«

»Frans Timmermans je to vzel za svojo agendo in tudi ta levosredinski politični milje, enostavno te stranke med sabo tekmujejo, kdo bo bolj temno zelen, ne glede na to, kakšne bodo posledice za državljane,« je v današnjem podcastu Minuta za kmetijstvo in podeželje povedal Bogovič.

Drastično zmanjšanje uporabe gnojil in sredstev za varstvo rastlin

Evropska komisija je namreč v drugi polovici junija predstavila dva zakonodajna predloga, in sicer predlog Uredbe o obnovi narave in predlog Uredbe o trajnostni rabi pesticidov, ki naj bi nadomestila trenutno veljavno Direktivo o trajnostni rabi pesticidov.

EU komisija predlaga zavezujoče zmanjšanje uporabe pesticidov za 50 odstotkov do leta 2030, zmanjšanje uporabe gnojil in ukrepe za preprečevanje propada ekosistemov in izgube biotske raznovrstnosti.

Predlog uredbe je popolnoma nesprejemljiv

Člani Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja v Evropskem parlamentu so v sredo med drugimi točkami razpravljali tudi o oceni učinka predloga "Uredbe o trajnostni rabi pesticidov" na evropsko kmetijstvo. Bogovič je v svojem nastopu argumentirano zavrnil predlog uredbe in posvaril pred posledicami, ki bi jih taka zakonodaja prinesla za evropsko kmetijstvo in potrošnike.

»Še posebej pa bi se to odrazilo v taki državi, kot je naša, ki pa ima med vsemi evropskimi državami najvišji delež Nature in tudi skupno največ zaščitenih območij. V Sloveniji, ki ima manj kot 800 kvadratnih metrov obdelovalnih njivskih površin na prebivalca, je to prehranski samomor. In to sem zelo jasno povedal. Ocenjujem, da je to pogubno ne samo za slovensko ampak tudi za evropsko kmetijstvo in da Komisija na področju kmetijstva ne sme narediti tega, kar se je, tudi z usmeritvami Komisije zgodilo na področju energetike.«

 
Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...