Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zbrani v dvorani (foto: posnetek zaslona)
Zbrani v dvorani | (foto: posnetek zaslona)

Papež: Nasilje moramo obsoditi brez 'če' in 'ampak'

Novice | 15.09.2022, 09:55 Marjana Debevec

Zadnji dan svojega obiska v Kazahstanu se je papež Frančišek najprej srečal z duhovniki, bogoslovci, redovnicami in redovniki. Zatrdil jim je, da potrebujemo drug drugega, saj lahko le skupaj, tudi s pripadniki drugih verstev, storimo nekaj dobrega.

Preveč je sovraštva v svetu ter pomanjkanja dialoga in medsebojnega razumevanja, je na svetovni konferenci verskih voditeljev poudaril papež Frančišek.

V sklepni izjavi so udeleženci izpostavili, da radikalizem in terorizem ter vse, kar je povezano z nasiljem, sovraštvom ali vojno, nimajo ničesar za opraviti s pristno vernostjo. »Te pojave moramo najodločnejše zavrniti ter jih obsoditi brez če in ampak,« je v sklepnem nagovoru zatrdil sveti oče.

Zavzel se je za zaščito vseh verskih skupnosti – mnoge so namreč še danes preganjane. Verska svoboda mora biti zagotovljena vsem. Katoliška Cerkev, ki nenehno oznanja nedotakljivo dostojanstvo vsakega človeka, ustvarjenega po božji podobi in sličnosti, verjame tudi v edinost človeške družine. Zato spodbuja medverski dialog, ki je pot miru. »Medverski dialog ni več samo ena od možnosti, ampak je nujno in nenadomestljivo služenje človeštvu v slavo in čast Stvarniku vseh

Pot vsakega verstva mora postati človek, ki brez Stvarnika zbledi, brez drugih ljudi pa ne obstane. Skrita moč, ki vodi svet naprej je po papeževih besedah v presežnem odnosu z Bogom in bratstvu med ljudmi. Samo tako bomo skupaj gradili mir.

Majhnost Cerkve je lahko tudi njena prednost

Zadnji dan svojega obiska v Kazahstanu se je sicer papež Frančišek najprej srečal z duhovniki, bogoslovci, redovnicami in redovniki. Cerkev je v Kazahstanu v manjšini, katoličanov je le za odstotek vsega prebivalstva. Pa še ti prihajajo iz različnih narodov. Sveti oče jim je dejal, da ta majhnost ni nekaj slabega, ampak je lahko celo prednost. »V tem, da je Cerkev majhna čreda, je skrita milost. Namesto razkazovanja lastnih moči, številk, struktur in drugih oblik človeških prednosti, se pustimo voditi Gospodu in se ljudem približamo s ponižno držo

Papež s posvečenimi v Kazahstanu
Papež s posvečenimi v Kazahstanu © Vatican News

Papeža je pred cerkvijo pozdravila 23 članska družina, v kateri je tudi nekaj posvojenih otrok. Vsi skupaj so mu zapeli in zaigrali tudi na kazahstansko tipično glasbilo.

S sklepno izjavo se bo v glavnem mestu Kazahstana zaključila konferenca voditeljev velikih verstev. Papež Frančišek bo malo pred 14.00 uro odpotoval nazaj v Rim.

Novice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...