Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kongres verskih voditeljev v Kazahstanu (foto: Vatican Media)
Kongres verskih voditeljev v Kazahstanu | (foto: Vatican Media)

Sveto ne sme biti podpora za moč, moč naj se ne podpira s svetim

Svet | 14.09.2022, 09:42 Marta Jerebič

Papež Frančišek je drugi dan obiska v Kazahstanu nastopil na kongresu verskih voditeljev, na katerem je posvaril pred uporabo vere za podporo oblastem.

7. kongres voditeljev svetovnih in tradicionalnih verstev poteka v veliki in sodobni konferenčni dvorani v palači neodvisnosti v Nursúltanu. Na odprtju so za okroglo mizo  sedeli papež, imami, patriarhi, rabini, budistični menihi, muftiji, diplomati in predstavniki mednarodnih organizacij – skupaj približno sto ljudi iz 60 držav. Pred začetkom kongresa so skupaj v tišini molili, vsak v svojem jeziku in po svoji veri.

Papež Frančišek je bil med prvimi govorniki. »Bog je mir in vedno vodi k miru, nikoli k vojni,« je poudaril. »Nikoli ne upravičujemo nasilja. Ne dovolimo, da se sveto izkorišča s tem, kar je profano. Naj sveto ne bo podpora moči in naj se moč ne podpira s svetim.«

Te besede so po mnenju analitikov posredna kritika ruskega patriarha Kirila, ki podpira rusko invazijo na Ukrajino in ni prišel na medverski vrh v Nursultanu.

Papež je verstva ob ključnih svetovnih izzivih – pandemiji, miru, bratskem sprejemanju in skrbi za okolje - pozval k edinosti in spodbudil k reševanju konfliktov s srečanji, dialogom in pogajanji, namesto s silo, orožjem in grožnjami.

Pozval je tudi k spoštovanju verske svobode kot neodtujljive pravice, ki ne sme biti omejena samo na svobodo bogočastja. »Dokler se bodo dogajale neenakosti in krivice, bosta prisotna sovraštvo in terorizem,« je opozoril papež.

Popoldne, ko je na praznik Povišanja sv. Križa daroval sveto mašo na prostoru razstavišča v Nursultanu, je dodal: »Prek križa in Kristusa se kristjani učimo ljubezni, ne sovraštva; sočutja, ne brezbrižnosti; odpuščanja, ne maščevanja.«

Katoličanov je v Kazahstanu le odstotek, kljub temu se je maše udeležilo več tisoč ljudi, tudi pripadnikov drugih ver.

Kongres verskih voditeljev v Kazahstanu
Kongres verskih voditeljev v Kazahstanu © Vatican Media

Prvi dan v Kazahstanu se je papež srečal s civilnimi oblastmi. V pozdravnem nagovoru je dejal, da prihaja kot romar miru, ki išče dialog in enotnost. Pozval je h koncu nesmiselne in tragične vojne v Ukrajini. Naš svet po njegovih besedah potrebuje predvsem mir in »vnovično vzpostavitev harmonije«. Lep primer ustvarjanja harmonije je tradicionalno kazahstansko glasbilo dombra z dvema strunama, je dejal. Zatem je spregovoril o bogati a težki zgodovini dežele, v katero je prišel. Nagovor je sklenil z besedami: »Vam, ki ste v prvi vrsti odgovorni za skupno dobro, in vsem prebivalcem vaše države izražam veselje, da sem tukaj, in zagotavljam pripravljenost, da z molitvijo in bližino spremljam vsa prizadevanja za uspešno in harmonično prihodnost vaše čudovite dežele.«

Papež v Kazahstanu
Papež v Kazahstanu © Vatican Media

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.