Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek
Navijači (foto: Košarkarska zveza Slovenije)
Navijači | (foto: Košarkarska zveza Slovenije)

Slovenija proti vrhu Evrope in sveta

| 08.09.2022, 14:59 Petra Stopar Alen Salihović

Slovenija te dni piše novo pravljico v kar dveh športih – odbojki in košarki. Prva je pred zgodovinskim nastopom v polfinalu svetovnega prvenstva, druga pa pred osmino finala eurobasketa na čelu z izjemnima Luko Dončićem in Goranom Dragićem.

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je v polfinale svetovnega prvenstva uvrstila v polni dvorani navijačev v Stožicah, Ukrajino je premagala s 3 proti 1. Slovenski del prvenstva je s tem končan, sobotni polfinale proti Belgiji bo na Poljskem. Odbojkar Jan Kozamernik pravi, da ne bo pozabil nobene tekme v domovini.

Košarkarji Slovenije so medtem za prvo mesto v predtekmovanju eurobasketa premagali Francoze z 88 proti 82, kljub odsotnosti poškodovanega Mika Tobeyja, a ob veličastni predstavi Luke Dončića. Ta je dosegel 47 točk in postal drugi najboljši strelec na eni tekmi na evropskih prvenstvih. Zmaga je bila tudi vnovična okrepitev po nedeljskem porazu proti BiH, po katerem so se po mnenju kapetana Gorana Dragića igralci zbrali kot ekipa. Da so bili fantje prava ekipa in pokazali neverjetno borbenost, je povedal tudi selektor Aleksander Sekulić in dodal, da sta Luka in Goran znova dokazala, zakaj sta v ligi NBA tako cenjena.