Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Festival Avsenik (foto: FB Sašo Avsenik)
Festival Avsenik | (foto: FB Sašo Avsenik)

Družili smo se ob Avsenikovi glasbi

Radijski utrip | 29.08.2022, 14:48 Alen Salihović Jure Sešek

Družina Avsenik je v dneh minulega konca tedna pripravila že 6. Festival Avsenik, na katerem so se z Avsenikovo glasbo v treh razprodanih večerih predstavile različne domače in tuje glasbene zasedbe. Poslušalci in sodelavci Radia Ognjišče smo se dogajanju pridružili v nedeljo, 28. avgusta. Srečanje smo začeli s sveto mašo, ki jo je v baziliki Marije Pomagaj daroval direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak.

© FB Sašo Avsenik

"Vsi hrepenimo po novem razpoloženju"

V pridigi je med drugim dejal, da bi se morali slovenski kristjani, prav Slovenke in Slovenci prizadevati za ponižnost, da bi lahko ovrgli misel, da "Slovenci ne potrebujemo sovražnikov, ker imamo Slovence". "Če bi vsak stopil vsaj korak nazaj, še bolje več korakov, potem bi se v naši družbi spremenila klima. V trenutku bi nastopilo povsem novo razpoloženje, po katerem pa - zanimivo - vsi hrepenimo in si ga želimo," je povedal msgr. Trstenjak.

© Jure Sešek

Muzej, Pastirčkova malica, čudovit koncert

Iz Marijinega svetišča smo se odpravili v Begunje, kjer smo v tamkajšnjem muzeju spoznavali bogato zgodovino in neverjetne uspehe bratov Slavka in Vilka ter Ansambla bratov Avsenik. Po okusnem kosilu in Pastirčkovi malici nas je v velikem šotoru, ki je za mizami sprejel dva tisoč obiskovalcev čakal čudovit koncert, na katerem so nastopili Ansambel Saša Avsenika, Gregor in Monika Avsenik, Š'ta godba, Veseli Begunjčani, Ansambel Banovšek, Slovenski zvoki, pianist Blaž Avsenik in Vražji muzikanti.

© Jure Sešek

© Jure Sešek

Šlo je za izjemen poklon slovenskih ansamblov zapuščini stare in ustvarjanju nove mlajše generacije Avsenikov.

Najlepše Avsenikove viže

Zadnji dan, poimenovan "Slovenija, od kod lepote tvoje" je postregel z najlepšimi Avsenikovimi vižami, ki opevajo lepoto naše dežele. Od hribov do jezer, krajev in mest, predvsem pa ljudi. Slovenski dan festivala je bil to. Prav vsi nastajajoči so bili toplo sprejeti, a stoječe ovacije so poželi člani Ansambla Saša Avsenika, pobudnik festivala Gregor Avsenik in Monika Avsenik. Šlo je za izjemen poklon slovenskih ansamblov zapuščini stare in ustvarjanju nove mlajše generacije Avsenikov.

 

Dodajmo, da je družina Avsenik poskrbela za izjemno organizacijo. Postrežba, za katero so skrbele desetine mladih mladih je bila na visokem nivoju, tako, da smo se kljub pretežno tujemu občinstvu počutili domače in zelo, zelo prijetno. Verjamemo, da se bo lepa tradicija uspešno nadaljevala. Srečno Avsenikom in hvala za vse!

Radijski utrip, Glasba
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...

O avtorju