Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Festival Avsenik (foto: FB Sašo Avsenik)
Festival Avsenik | (foto: FB Sašo Avsenik)

Družili smo se ob Avsenikovi glasbi

Radijski utrip | 29.08.2022, 14:48 Alen Salihović Jure Sešek

Družina Avsenik je v dneh minulega konca tedna pripravila že 6. Festival Avsenik, na katerem so se z Avsenikovo glasbo v treh razprodanih večerih predstavile različne domače in tuje glasbene zasedbe. Poslušalci in sodelavci Radia Ognjišče smo se dogajanju pridružili v nedeljo, 28. avgusta. Srečanje smo začeli s sveto mašo, ki jo je v baziliki Marije Pomagaj daroval direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak.

© FB Sašo Avsenik

"Vsi hrepenimo po novem razpoloženju"

V pridigi je med drugim dejal, da bi se morali slovenski kristjani, prav Slovenke in Slovenci prizadevati za ponižnost, da bi lahko ovrgli misel, da "Slovenci ne potrebujemo sovražnikov, ker imamo Slovence". "Če bi vsak stopil vsaj korak nazaj, še bolje več korakov, potem bi se v naši družbi spremenila klima. V trenutku bi nastopilo povsem novo razpoloženje, po katerem pa - zanimivo - vsi hrepenimo in si ga želimo," je povedal msgr. Trstenjak.

© Jure Sešek

Muzej, Pastirčkova malica, čudovit koncert

Iz Marijinega svetišča smo se odpravili v Begunje, kjer smo v tamkajšnjem muzeju spoznavali bogato zgodovino in neverjetne uspehe bratov Slavka in Vilka ter Ansambla bratov Avsenik. Po okusnem kosilu in Pastirčkovi malici nas je v velikem šotoru, ki je za mizami sprejel dva tisoč obiskovalcev čakal čudovit koncert, na katerem so nastopili Ansambel Saša Avsenika, Gregor in Monika Avsenik, Š'ta godba, Veseli Begunjčani, Ansambel Banovšek, Slovenski zvoki, pianist Blaž Avsenik in Vražji muzikanti.

© Jure Sešek

© Jure Sešek

Šlo je za izjemen poklon slovenskih ansamblov zapuščini stare in ustvarjanju nove mlajše generacije Avsenikov.

Najlepše Avsenikove viže

Zadnji dan, poimenovan "Slovenija, od kod lepote tvoje" je postregel z najlepšimi Avsenikovimi vižami, ki opevajo lepoto naše dežele. Od hribov do jezer, krajev in mest, predvsem pa ljudi. Slovenski dan festivala je bil to. Prav vsi nastajajoči so bili toplo sprejeti, a stoječe ovacije so poželi člani Ansambla Saša Avsenika, pobudnik festivala Gregor Avsenik in Monika Avsenik. Šlo je za izjemen poklon slovenskih ansamblov zapuščini stare in ustvarjanju nove mlajše generacije Avsenikov.

 

Dodajmo, da je družina Avsenik poskrbela za izjemno organizacijo. Postrežba, za katero so skrbele desetine mladih mladih je bila na visokem nivoju, tako, da smo se kljub pretežno tujemu občinstvu počutili domače in zelo, zelo prijetno. Verjamemo, da se bo lepa tradicija uspešno nadaljevala. Srečno Avsenikom in hvala za vse!

Radijski utrip, Glasba
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...