Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Festival Avsenik (foto: FB Sašo Avsenik)
Festival Avsenik | (foto: FB Sašo Avsenik)

Družili smo se ob Avsenikovi glasbi

Radijski utrip | 29.08.2022, 14:48 Alen Salihović Jure Sešek

Družina Avsenik je v dneh minulega konca tedna pripravila že 6. Festival Avsenik, na katerem so se z Avsenikovo glasbo v treh razprodanih večerih predstavile različne domače in tuje glasbene zasedbe. Poslušalci in sodelavci Radia Ognjišče smo se dogajanju pridružili v nedeljo, 28. avgusta. Srečanje smo začeli s sveto mašo, ki jo je v baziliki Marije Pomagaj daroval direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak.

© FB Sašo Avsenik

"Vsi hrepenimo po novem razpoloženju"

V pridigi je med drugim dejal, da bi se morali slovenski kristjani, prav Slovenke in Slovenci prizadevati za ponižnost, da bi lahko ovrgli misel, da "Slovenci ne potrebujemo sovražnikov, ker imamo Slovence". "Če bi vsak stopil vsaj korak nazaj, še bolje več korakov, potem bi se v naši družbi spremenila klima. V trenutku bi nastopilo povsem novo razpoloženje, po katerem pa - zanimivo - vsi hrepenimo in si ga želimo," je povedal msgr. Trstenjak.

© Jure Sešek

Muzej, Pastirčkova malica, čudovit koncert

Iz Marijinega svetišča smo se odpravili v Begunje, kjer smo v tamkajšnjem muzeju spoznavali bogato zgodovino in neverjetne uspehe bratov Slavka in Vilka ter Ansambla bratov Avsenik. Po okusnem kosilu in Pastirčkovi malici nas je v velikem šotoru, ki je za mizami sprejel dva tisoč obiskovalcev čakal čudovit koncert, na katerem so nastopili Ansambel Saša Avsenika, Gregor in Monika Avsenik, Š'ta godba, Veseli Begunjčani, Ansambel Banovšek, Slovenski zvoki, pianist Blaž Avsenik in Vražji muzikanti.

© Jure Sešek

© Jure Sešek

Šlo je za izjemen poklon slovenskih ansamblov zapuščini stare in ustvarjanju nove mlajše generacije Avsenikov.

Najlepše Avsenikove viže

Zadnji dan, poimenovan "Slovenija, od kod lepote tvoje" je postregel z najlepšimi Avsenikovimi vižami, ki opevajo lepoto naše dežele. Od hribov do jezer, krajev in mest, predvsem pa ljudi. Slovenski dan festivala je bil to. Prav vsi nastajajoči so bili toplo sprejeti, a stoječe ovacije so poželi člani Ansambla Saša Avsenika, pobudnik festivala Gregor Avsenik in Monika Avsenik. Šlo je za izjemen poklon slovenskih ansamblov zapuščini stare in ustvarjanju nove mlajše generacije Avsenikov.

 

Dodajmo, da je družina Avsenik poskrbela za izjemno organizacijo. Postrežba, za katero so skrbele desetine mladih mladih je bila na visokem nivoju, tako, da smo se kljub pretežno tujemu občinstvu počutili domače in zelo, zelo prijetno. Verjamemo, da se bo lepa tradicija uspešno nadaljevala. Srečno Avsenikom in hvala za vse!

Radijski utrip, Glasba
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju