Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Glasbenik TobyMac s pokojnim najstarejšim sinom  (foto: Instagram)
Glasbenik TobyMac s pokojnim najstarejšim sinom | (foto: Instagram)

Smrt najstarejšega sina navdih za številne pesmi

Ritem srca | 22.08.2022, 09:01 Andrej Jerman Rok Mihevc

V Ritmu srca, oddaji, ki jo na Radio Ognjišče namenjamo sodobni krščanski glasbi, smo se tokrat posvetili novemu albumu TobyMac-a, ki nosi pomenljiv naslov: Life After Death – Življenje po smrti. Pomenljiv pa zato, ker je oktobra 2019 v starosti 21-let, umrl njegov najstarejši sin Truett. TobyMac pravi, da je tako novi album nekakšna pot iz žalovanja v svetlobo upanja in vere – tudi v ponovno snidenje s pokojnim sinom.

TobyMac je ameriški avtor, raper, pevec, producent in nekdanji član tria DC Talk. Njegovo pravo ime je sicer Kevin Michael McKeehan. Glasbeno kariero je začel kot član krščanskega hip-hop tria DC Talk, s katerim je doživel lep uspeh – skupina je namreč izdala 5 studijskih albumov in zanje prejela tudi štiri Grammye. Sledil je sporazumen razhod, saj so se člani podali na samostojne ustvarjalne poti.

Poslušajte oddajo Ritem srca

Poročen je z Jamajčanko Amando, s katero imata pet otrok, dva sta posvojena. Njun najstarejši sin Truett, sicer nadebuden glasbenik in raper, je oktobra 2019 umrl v tragičnih okoliščinah. In prav njegova smrt in soočanje z izgubo je navdih iz katerega je nastalo večino pesmi z novega TobyMacovega albuma Life After Death – Življenje po smrti. Pesem 21 Years je posvečena sinu in TobyMacovem soočanju z bolečo izgubo ter vero v ponovno snidenje v večnem življenju.

Družina McKeehan
Družina McKeehan © osebni arhiv

21 Years

V njej najprej nagovori pokojnega sina:

Si morda le korak stran,
tam na drugem bregu reke Jordan,
ali v mestu med zvezdami?
Ali morda zdaj prepevaš z angeli,
in si srečen tam kjer si?
Dokler se ta predstava ne konča
in mi spet ne pritečeš v objem,
Bog te ima v nebesih,
a jaz te nosim v svojem srcu.

TobyMac pa v pesmi spregovori tudi Bogu:

Si ga videl že od daleč?
Ali si stekel k njemu s srcem Očeta?
Si ga vzel v svoj objem,
in mu dal vedeti, da je končno doma?

Zaključi pa takole:

21 let naredi iz fanta odraslega moža,
21 let, kako čudovito posojilo,
21 let, ljubim prav vsako izmed njih ...
Hvala Ti, Gospod, za mojega prekrasnega sina.


Začel se je spraševati, "bo to pot do konca življenja?"

Live After Death – Življenje po smrti je album, ki prinaša 15 novih pesmi, v njih pa se pri večini TobyMacu pridružijo različni gostje, med katerimi je tudi izredna, sicer nekoliko manj pogosta gostja tega žanra, Sheryl Crow. O albumu pa takole: "Kot večina od vas ve, sta za mano dve težki leti. Album sem sem začel pisati kmalu po izgubi svojega prvorojenca. Pesmi 21 Years, Promised Land in pesem Everything About You, so žalostne pesmi, žalostnike, kar je nekako pričakovano. A začel sem se spraševati: bom res ostal na mestu? Bo to moja pot do konca življenja? In na nek način morda res bo, a Bog mi je dajal majhna znamenja. Začelo se je s pesmijo Help Is On The Way in te obljube, ki je k meni prišla v obliki pesmi, sem se trdno prijel.«

Kevin Michael McKeehan - TobyMac
Kevin Michael McKeehan - TobyMac © osebni arhiv

Help Is On The Way

Pomoč prihaja, je že takoj za ovinkom,
Pomoč je že na poti, prihaja pote,
Dovolj življenja sem živel, da lahko rečem,
Pomoč prihaja.

Album je sad Božje dobrote

"Obljuba je prišla v obliki pesmi. In ta obljuba me je peljala na nekakšno potovanje, ki bi jo lahko strnil v misel, ki sem si jo nekoč napisal na prtiček ... "Ti si še vedno dobrota v mojem življenju". In začel sem verjeti v to in v svojem življenju sem videl znake te dobrote. In nastala je pesem The Goodness, ki je bila kot nekakšno praznovanje. Razmišljal sem namreč o tem, kako je Bog radodaren, in kako nam daje, tudi kadar smo sredi globeli, okušati drobce Njegove dobrote. In takrat sem nekje prebral naslednji citat: Svetnik ni nekdo, ki je dober, ampak nekdo, ki je izkusil Božjo dobroto." In te besede so bile navdih za velik del besedila te pesmi. Tudi sam že celo življenje izkušam Božjo dobroto. In tudi ta album je sad tega. Je nekakšen dnevnik mojega potovanja na katerem sem zadnje dve leti, na katerem sem kljub vsemu izkusil Božjo dobroto."

Oddaja Ritem srca, ki je na sporedu vsak petek ob 21.30, je posvečena sodobni krščanski glasbi. V njej poročamo o festivalih, koncertih, slavljenjih in podobnih dogodkih. Spoznavamo slovenske in tuje izvajalce ter predstavljamo nove izide.

The Goodness

Ti si ustvaril dež,
ali naj se torej pritožujem,ko pada name,
ali naj v njem zaslišim tvoj klic?
Na meni je, da ostanem in dojamem,
kaj mi v resnici kažeš,
in da Ti moje korenine hraniš.
Kajti življenje je več kot le ta trenutek,
in Ti si Luč, da ko pade noč,
se tudi največje stvari ne zdijo več prevelike.
Prav imaš, Ti moje korenine hraniš,
in nočem spregledati kaj mi kažeš.

Ne dvomim o Tebi,
saj kamorkoli grem,
Se vedno znova pojaviš.
Rad bi zdaj na glas zaklical,
da si Ti dobrota v mojem življenju.


 

Ritem srca, Glasba
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.