Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
 (foto: )
| (foto: )

POČIMO MEHURČKE: Dialog med kristjani in muslimani

Oddaje | 20.07.2022, 10:46 s. Meta Potočnik

V Sloveniji živi nekaj deset družin iz Turčije, ki se zaradi tamkajšnjih razmer težko vrnejo v svojo državo. Živijo podobno kot ostale družine, a stikov z njimi jim pogosto primanjkuje, pravijo. Z malimi koraki medsebojnega srečevanja bi bilo lahko njihovo življenje veliko boljše.

V Sloveniji pa živi tudi nekaj sto tisoč ostalih družin. Vsaka s svojimi krizami, opravki, preobremenjenostjo, pa tudi z radostmi in uspehi. Med seboj se zelo razlikujejo, morda niti ne veliko manj kot v odnosu do turških.

A do medsebojnih stikov skoraj ne prihaja. Zakaj? Ko pa se obe skupini zavedata, da jima primanjkuje srečanj. Da v svetu hitenja niti ne gradimo več skupnosti, da postajamo vse bolj odtujeni. In da nihče ni prav zares zadovoljen s tem, kam gre družba, država – in kako se razvijamo.

In tako je v Celju pri Sv. Jožefu potekal že 2. medkulturni tabor večjih katoliških in turških muslimanskih družin, ki živijo pri nas. Prijave so bile zapolnjene le po treh urah!

To nam daje vedeti, da so se organizatorji (Župnijski Zavod sv, Jurija, Socialna akademija in Društvo Medkulturni dialog) zelo potrudili in že lani prepričali udeležence, da je vredno priti skupaj.

Takšen je odmev Roka Piska:

»Z muslimani se doslej skoraj nisem osebno srečal. Bili so neka verska skupnost, tam nekje daleč od mojega sveta. Moje predstave o njih so krojile podobe iz medijev, ki pa običajno (žal) prinašajo predvsem radikalne izraze islama. V Celju pa je prišlo do osebnega srečanja. Drug pred drugim smo stali ljudje z imeni, družinami, težkimi in lepimi zgodbami. Katoličani in muslimani. Slovenci in Turki. Otroci in odrasli. Štiri dni smo preživeli skupaj. Štiri dni novih spoznanj in novih vprašanj. Prišli smo kot tujci, odšli kot prijatelji.

Spoznal sem, da islam ni homogen, kot sem si ga doslej predstavljal. Tako kot je krščanstvo skozi stoletja razvilo različne izraze (katolištvo, pravoslavje, protestantizem ...), se je zgodilo tudi v islamu. Od bolj skrajnih oblik, ki se nam kažejo skozi medijska poročila, pa do dialoško naravnanih smeri, kakor je gibanje Hizmet.

Pretresle so me zgodbe družin, ki so pred 6 leti bile s strani oblasti označene za izdajalce in celo teroriste (!), ker se niso uklonili. O begu v Slovenijo in usodi tistih, ki jim beg ni uspel ... Hvaležen sem bil ob pogledu na otroke, ki so skupaj tekali naokrog. Brez predsodkov. Kar deževala so vprašanja, ko smo skupaj obiskali celjsko stolnico. Vprašanja o krstu, molitvi, zakramentih ... Prav tako z naše strani vprašanja o islamski molitvi in verski praksi. V spoštovanju in globoki odprtosti.

Zadnji večer so nam turški prijatelji pripravili ašuro. Legenda pravi, da je to sladico prvič pripravil Noe, ko je njegova barka po potopu pristala na gori Ararat. Zbral je vse ostanke hrane ter jih zmešal v eno sladico. Dejansko je ašura zanimiva mešanica sadja, oreščkov in drugih sestavin. Ašura se ne miksa. Vsaka sestavina v njej ohrani svojo obliko in okus. Ena od udeleženk mi je rekla, da v tej sladici vidi nas: tako različni, pa vendar prav skupaj ustvarimo nekaj tako okusnega.«

Še več pa lahko slišite v rubriki Življenje išče pot ....

Oddaje
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...