Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Prizorišče prvega papeževega srečanja s staroselci v Kanadi (foto: Sveti sedež)
Prizorišče prvega papeževega srečanja s staroselci v Kanadi | (foto: Sveti sedež)

Papež staroselcem: Spravimo se s preteklostjo in pojdimo naprej!

Novice | 26.07.2022, 09:43 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je včeraj v Kanadi dvakrat srečal s staroselci. Na prvem srečanju z Matisi in Inuiti se je opravičil za vse zlo, ki jim je bilo storjeno s strani kristjanov v državnih šolah zaradi prisilne asimilacije otrok. V cerkvi Presvetega Srca v Edmontonu pa je poudaril, da sicer ničesar ne more izbrisati izdanega zaupanja in ranjenega dostojanstva, vendar pa je treba iti naprej s pogledom uprtim v križanega Jezusa. Vse je povabil k sodelovanju pri delu za spravo.

Papeževo 37. apostolsko potovanje je zaznamovano s spominom na 150.000 otrok staroselskih ljudstev v Kanadi, ki so v preteklem stoletju doživljali prisilno asimilacijo v državnih šolah. Te so pogosto vodili tudi redovniki in duhovniki. Zato se je sveti oče na prvem srečanju z Matisi in Inuiti v kraju, kjer je bilo največ rezidenčnih šol, opravičil njihovim poglavarjem in vsem zbranim. »Globoko sem užaloščen. Prosim odpuščanja za načine, s katerimi so na žalost mnogi kristjani podpirali kolonialno miselnost oblasti, ki so tlačile staroselska ljudstva

Papež pozdravlja enega od štirih poglavarjev
Papež pozdravlja enega od štirih poglavarjev © Sveti sedež

Ob sklepu nagovora jim je vrnil mokasine, ki so mu jih v znamenje dobre volje Cerkve, da začne proces sprave, predstavniki staroselcev spomladi prinesli v Vatikan. Povabil jih je na skupno pot in skupno molitev, da bi preteklo trpljenje dalo prostor prihodnosti pravičnosti, ozdravljenja in sprave. Pesmi in tradicionalni plesi so izražali njihov način sprave in ozdravljenja ran.

K pogledu, uprtemu naprej, je sveti oče povabil tudi na drugem srečanju s staroselci, ki so ga pripravili v cerkvi Presvetega Jezusovega srca v Edmontonu. Cerkev po njegovih besedah ne vsiljuje, ampak je dom sprave. Kako živeti to spravo, nam je pokazal Jezus na križu.

»Nič ne more izbrisati ranjenega dostojanstva, zla, ki je bilo storjeno, izdanega zaupanja. Treba pa je iti naprej. Jezus nam ne predlaga besed in dobrih sklepov, ampak križ, tisto pohujšljivo ljubezen, ki je pustila, da ji žeblji prebijejo roke in noge ter ji na glavo dajo trnje. To je pot, ki ji moramo slediti: gladiti križanega Jezusa v mnogih učenih rezidenčnih šol.«

Za spravo je po papeževih besedah potrebno sprejeti preteklost in svoj pogled usmeriti v Kristusa. Mir lahko namreč črpamo na njegovem oltarju, je zbranim še dejal papež Frančišek.

Cerkev Presvetega Jezusovega Srca v Edmontonu
Cerkev Presvetega Jezusovega Srca v Edmontonu © Sveti sedež
Staroselci s papežem v cerkvi
Staroselci s papežem v cerkvi © Sveti sedež

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...