Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Shod ob robu odlocanja ustavnega sodisca o ukinitvi zakonske zveze zene in moza ter posvojitvah otrok v homoseksualna oziroma LGBTQIA+ razmerja, ki ga je pripravila stranka ZA Slovenijo - Glas za otroke in druzine. (foto: STA)
Shod ob robu odlocanja ustavnega sodisca o ukinitvi zakonske zveze zene in moza ter posvojitvah otrok v homoseksualna oziroma LGBTQIA+ razmerja, ki ga je pripravila stranka ZA Slovenijo - Glas za otroke in druzine. | (foto: STA)

Koalicija Za otroke gre o odločitvi ustavnega sodišča: Narodna veleizdaja

Slovenija | 09.07.2022, 10:09 Petra Stopar Slovenska tiskovna agencija Rok Mihevc

Ustavno sodišče je ugotovilo neustavnost zakonske ureditve, ki istospolnim partnerjem onemogoča sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. Državni zbor ima za odpravo neustavnosti pol leta časa. Dotlej pa omejitev ne bo. V koaliciji so odločitev ustavnih sodnikov pozdravili, prav tako zagovornik načela enakosti in društvo Legebitra, kritični pa so v NSi in v Koaliciji Za otroke gre.

V Koaliciji Za otroke gre menijo, da je odločitev sodišča v nasprotju z načelom pravičnosti, naravnim pravom in slovensko kulturo. "Ustavni sodniki so poteptali odločitev 1.085.275 državljank in državljanov, ki so na treh referendumih pokazali, da mora slovenska zakonodaja ščititi temeljne človekove pravice otrok do matere in očeta ter naravno danost ženskega in moškega spola," je v sporočilu za medije zapisal vodja Koalicije za otroke gre Aleš Primc.

Aleš Primc
Aleš Primc © Rok Mihevc

Primc trdi, da je odločba "kriminalna" z vidika slovenske demografije in da se lahko razume tudi kot narodna veleizdaja. "Slovenija že 40 let ne dosega stopnje rodnosti, ki je potrebna za naravno obnavljanje prebivalstva," je zapisal. Odločitev je po njegovem mnenju protiustavna, ker naj bi bila v nasprotju s 53. členom ustave, ki določa, da država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.

Protiustavna je po njegovem mnenju tudi, ker sta v zadevi razsojala pristranska sodnica in sodnik. "Ustavna sodnica Katja Šugman Stubbs je nastopala kot aktivistka v referendumski kampanji na strani LGBT aktivistov. Prav tako je v referendumski kampanji LGBT aktivistov sodeloval Aleksander Čeferin, brat ustavnega sodnika Roka Čeferina," je zapisal. Poudarja, da bo odločitev temelj za uvedbo umetnih oploditev žensk brez moža ali partnerja, tako da otroci ne bodo imeli znanega očeta ter podlaga za uvedbo trgovine z otroki ter izkoriščanje revnih žensk, ki bodo "za plačilo spočenjale, rojevale in prodajale svoje otroke bogatim naročnikom".

Primc napoveduje, da bodo v Koaliciji za otoke gre s povečano aktivnostjo delali naprej in nadaljevali boj za otrokove pravice ter njihove vrednote.

 

 

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...