Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Shod ob robu odlocanja ustavnega sodisca o ukinitvi zakonske zveze zene in moza ter posvojitvah otrok v homoseksualna oziroma LGBTQIA+ razmerja, ki ga je pripravila stranka ZA Slovenijo - Glas za otroke in druzine. (foto: STA)
Shod ob robu odlocanja ustavnega sodisca o ukinitvi zakonske zveze zene in moza ter posvojitvah otrok v homoseksualna oziroma LGBTQIA+ razmerja, ki ga je pripravila stranka ZA Slovenijo - Glas za otroke in druzine. | (foto: STA)

Koalicija Za otroke gre o odločitvi ustavnega sodišča: Narodna veleizdaja

Slovenija | 09.07.2022, 10:09 Petra Stopar Slovenska tiskovna agencija Rok Mihevc

Ustavno sodišče je ugotovilo neustavnost zakonske ureditve, ki istospolnim partnerjem onemogoča sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. Državni zbor ima za odpravo neustavnosti pol leta časa. Dotlej pa omejitev ne bo. V koaliciji so odločitev ustavnih sodnikov pozdravili, prav tako zagovornik načela enakosti in društvo Legebitra, kritični pa so v NSi in v Koaliciji Za otroke gre.

V Koaliciji Za otroke gre menijo, da je odločitev sodišča v nasprotju z načelom pravičnosti, naravnim pravom in slovensko kulturo. "Ustavni sodniki so poteptali odločitev 1.085.275 državljank in državljanov, ki so na treh referendumih pokazali, da mora slovenska zakonodaja ščititi temeljne človekove pravice otrok do matere in očeta ter naravno danost ženskega in moškega spola," je v sporočilu za medije zapisal vodja Koalicije za otroke gre Aleš Primc.

Aleš Primc
Aleš Primc © Rok Mihevc

Primc trdi, da je odločba "kriminalna" z vidika slovenske demografije in da se lahko razume tudi kot narodna veleizdaja. "Slovenija že 40 let ne dosega stopnje rodnosti, ki je potrebna za naravno obnavljanje prebivalstva," je zapisal. Odločitev je po njegovem mnenju protiustavna, ker naj bi bila v nasprotju s 53. členom ustave, ki določa, da država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.

Protiustavna je po njegovem mnenju tudi, ker sta v zadevi razsojala pristranska sodnica in sodnik. "Ustavna sodnica Katja Šugman Stubbs je nastopala kot aktivistka v referendumski kampanji na strani LGBT aktivistov. Prav tako je v referendumski kampanji LGBT aktivistov sodeloval Aleksander Čeferin, brat ustavnega sodnika Roka Čeferina," je zapisal. Poudarja, da bo odločitev temelj za uvedbo umetnih oploditev žensk brez moža ali partnerja, tako da otroci ne bodo imeli znanega očeta ter podlaga za uvedbo trgovine z otroki ter izkoriščanje revnih žensk, ki bodo "za plačilo spočenjale, rojevale in prodajale svoje otroke bogatim naročnikom".

Primc napoveduje, da bodo v Koaliciji za otoke gre s povečano aktivnostjo delali naprej in nadaljevali boj za otrokove pravice ter njihove vrednote.

 

 

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...

O avtorju