Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Praznovali smo v Arboretumu Volčji potok (foto: Rok Mihevc)
Praznovali smo v Arboretumu Volčji potok | (foto: Rok Mihevc)

Dan državnosti smo praznovali v Arboretumu Volčji potok

Dogodki | 25.06.2022, 13:34 Andrej Šinko Rok Mihevc

Več kot tisoč prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče je dan državnosti praznovalo v Arboretumu Volčji Potok. Sveto mašo za domovino je daroval škof Anton Jamnik, nato je sledilo druženje v prekrasnem okolju med vrtnicami in ostalim cvetjem ter ob glasbi Ane in Tomaža Plahutnika. Kulturni program je popestril tudi pesnik Tone Kuntner.

Škof Jamnik je v pridigi orisal vlogo pokojnega nadškofa Alojzija Šuštarja pri osamosvajanju in spomnil na nekatera njegova ključna sporočila, ki so močno aktualna tudi za današnji čas. Med drugim, da je kristjane in tudi druge ljudi bodril, da naj se ne dajo zbegati in ustrahovati, ampak da naj zrelo, modro in pogumno naredijo vse kar je v njihovi moči za Slovenijo. Pri tem je v ospredje postavljal zaupanje v Boga. »Zavedamo se odgovornosti in nalog težke poti, ki je pred nami. A večje je naše zaupanje v Božjo moč; ker je bil Bog doslej z nami na življenjski poti, bo ostal z nami tudi vnaprej,« je besede nadškofa Šuštarja povzel škof Jamnik, ki je spomnil tudi na nadškofovo vlogo pri prizadevanjih za mednarodno priznanje Slovenije. Nadškof Šuštar je poudarjal, da bodo pri tem ključna dejanja, ne zgolj besede, kar je tudi sam dokazal 29. junija leta 1991, ko je prekinil kosilo po mašniških posvečenjih in kar 12 ur klical in pošiljal sporočila v svet, tudi papežu Janezu Pavlu II., z namenom, da bi preprečili napovedano bombardiranje Ljubljane.

Sveto mašo je daroval škof Anton Jamnik
Sveto mašo je daroval škof Anton Jamnik © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Pri tem, pa tudi dan pozneje, ko ob napovedanem bombnem napadu ni prekinil maše, ga je spremljal prav škof Jamnik, ki je deloval kot njegov tajnik. »Ne bojmo so, v Božjih rokah smo!« je dejal in mirno nadaljeval sveto mašo, se spominja škof Jamnik, ki je poudaril, da ga je povsem prevzela njegova mirnost, zaupanje v Boga ter izročanje v varstvo Marije Pomagaj. Ob tem je Jamnik tudi nas pozval, da zaupamo v Boga in tako delujemo. »Ni škoda življenja, da bi ga izgubili za vse mogoče predsodke, strahove, izključevanja, napade ... Ne! Tam, kjer je Sveti duh, kjer je Bog navzoč, in naj bo v naših srcih, našem življenju, tam je prostora za vse. Tam je polno življenja, tam je hvaležnost za dar življenja, okolja in miru v katerem živimo.« Zato smo po škofovih besedah povabljeni, da stopamo po poti močne vere.

© Rok Mihevc
© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Prisluhnili smo Ani in Tomažu Plahutnik
Prisluhnili smo Ani in Tomažu Plahutnik © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Ana Plahutnik
Ana Plahutnik © Rok Mihevc

Kulturni program je popestril tudi pesnik Tone Kuntner
Kulturni program je popestril tudi pesnik Tone Kuntner © Rok Mihevc

Dogodki
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...