Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Hiša Matere Terezije (foto: Jure Sešek)
Hiša Matere Terezije | (foto: Jure Sešek)

2. dan radijskih počitnic: Skopje

| 22.06.2022, 07:31 Jure Sešek

Drugi dan radijskih počitnic, 21. junij je minil v znamenju obiska glavnega mesta Severne Makedonije, Skopja. V katedrali Srca Jezusovega smo imeli sveto mašo, po njej pa smo se sprehodili po centru mesta. Obisk Skopja je bil za vse na spodbuda, da smo se spomnili na sveto Mater Terezijo, ki se je rodila v tem mestu, pa tudi na božjega služabnika škofa Janeza Frančiška Gnidovca, ki je bil v Skopju škof v letih od 1924 do 1939. Lahko rečem, da nas bo sveta Mati Terezija spremljala ves čas počitnic, saj je bila po rodu Albanka in je zelo spoštovana. Letališče v Tirani je imenovano po njej. Iz Skopja nas bo pot vodila proti jugu Severne Makedonije, do mesta Struga ob Ohridskem jezeru, kjer smo prenočevali.

 

V drugem dnevu Radijskih počitnic smo imeli kar nekaj priložnosti za spoznavanje med seboj, za obujanje minulih spominov, za smeh in dobro voljo, pa tudi za skupne spomine na tiste, ki so nekdaj počitnikovali z nami, zdaj pa jim zdravje morda ne dovoli več dolgih poti in odsotnosti od doma. Tu so tudi hvaležni spomini na tiste, ki so se v teh letih poslovili in naše poti spremljajo, verujemo, iz Božjega naročja. Skupnost radijskih počitnikarjev je živa, povezana in hvaležna za vse lepo, kar nam je bilo in nam je dano doživljati.

V »Počitniški zgodbi« ste poslušalci lahko slišali hudomušni spomin Milana Ovsca, ki je letos že šestnajstič z nami. Večino počitnic je doživljal kot voznik in spremljevalec nadškofa Alojza Urana, ki je vsako leto znova z veseljem poromal z nami in dal počitnicam posebno žlahten pridih, prinašal veselje, pesem, širil Ljubezen in oznanjal Gospodov evangelij. Predvsem pa je vsak počitniški dan skrbel za to, da smo bili Bogu blizu kot veseli kristjani.

Milan Ovsec
Milan Ovsec © Jure Sešek

Milan pripoveduje: "Nadškofu Uranu so Radijske počitnice veliko pomenile, vedno se je rad odzval vabilu in bil z nami, kljub včasih res polnemu urniku. Ko sva se z osebnim avtom, pred večino počitnikarjev, s Hvara vračala proti domu, od koder se nama je mudilo k rojakom v Švico, je nadškof na meji s Slovenijo opazil, da je v hotelu pozabil potni list. Policist je zahteval dokumente, nadškof pa je le nekoliko negotovo pogledoval z zadnjega sedeža. Povedal sem kaj se mu je pripetilo s potnim listom, nadškof pa je pokazal dokument, ki dokazuje, da je duhovnik. Policist je dejal: »O, gospod nadškof, le kdo bi vas ne poznal? Jaz vas dobro poznam, birmali ste me. No, srečno pot, pa zapomnite si, da ste imeli srečo. Papež sem in le kako bi nekdo s takim priimkom ne spustil nadškofa v domovino ..."

Tako je policist Papež poskrbel za lepo zgodbo, ki smo se je spomnili na dan godovnega zavetnika nadškofa Urana. V cerkvi Srca Jezusovega v Skopju smo se godovnjaka, pa tudi p. Roberta Podgorška, ki je prav tako zvesto vandral z nami, spomnili pri sveti maši, darovani v njun spomin.

Verjamemo, da bodo tudi letošnje počitnice poskrbele za mnoge nepozabne spomine. Se že vrstijo. Niš, Skopje, Struga in Ohridsko jezero so danes poskrbeli za nekaj lepih.

Foto utrinki 2. dne

© Jure Sešek

© Jure Sešek

Katedrala Srca Jezusovega
Katedrala Srca Jezusovega © Jure Sešek

© Jure Sešek

© Jure Sešek

© Jure Sešek

© Jure Sešek

© Jure Sešek

Med sveto mašo
Med sveto mašo © Jure Sešek

© Jure Sešek

Utrinek iz bazarja
Utrinek iz bazarja © Jure Sešek

Mati Terezija
Mati Terezija © Jure Sešek

Počitnikarji iz avrobusa 3
Počitnikarji iz avrobusa 3 © Alen Salihović

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.