Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na vozičku (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež na vozičku | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Vatikan odpovedal papeževo udeležbo na še enem dogodku

Svet | 13.06.2022, 09:21 Marta Jerebič

Papež Frančišek zaradi težav s kolenom na praznik sv. Rešnjega telesa in krvi ne bo daroval svete maše in vodil procesije z Najsvetejšim, je sporočil Vatikan. Sveti oče se je sicer že pri včerajšnjem opoldanskem nagovoru opravičil, da je moral prestaviti obisk v Demokratični republiki Kongo in Južnem Sudanu, ki je bil predviden v začetku julija.

»Resnično obžalujem, da sem moral preložiti to potovanje, ki mi je zelo pri srcu. Skupaj molimo, da bi z Božjo pomočjo in zdravniško oskrbo čim prej lahko prišel med vas. Zaupajmo!«

Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je znova poudaril, da je potovanje samo prestavljeno, ne odpovedano. S pretiranim naporom bi papež namreč ogrozil rezultate fizioterapije.

Papež ima konec julija napovedano še eno mednarodno potovanje, in sicer v Kanado, kjer je v načrtu srečanje s staroselci, žrtvami zlorab v cerkvenih internatih in šolah. Kanadski škofje so v petek izrazili upanje, da bo papežu uspelo priti. Z Vatikanom se dogovarjajo, da bo vsako srečanje trajalo največ uro, da se papež ne bi preveč utrudil.

V septembru ima Frančišek načrtovano še potovanje v Kazahstan, kjer naj bi se udeležil konference voditeljev svetovnih religij. V sklopu tega bi lahko prišlo tudi do srečanja z moskovskim patriarhom Kirillom.  

Svet
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...