Marjan Bunič
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Papež Frančišek na invalidskem vozičku (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek na invalidskem vozičku | (foto: Vatican Media)

Papež prestavil potovanje v Afriko, ugibanja o odstopu dobila nov pospešek

10.06.2022, 15:28 Marta Jerebič

Papež je na priporočilo zdravnikov za nedoločen čas prestavil apostolsko potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan. Obisk teh dveh afriških držav je bil predviden v začetku julija. Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je v izjavi za javnost pojasnil, da bi potovanje ogrozilo rezultate zdravljenja kolena, ki še ni končano.

To dejstvo bo verjetno sprožilo nova ugibanja o papeževem odstopu. Ta so se začela stopnjevati prejšnji teden, ko je napovedal, da bo 28. avgusta obiskal grob Celestina V, prvega papeža v zgodovini, ki je odstopil. V sklopu umestitve novih kardinalov bo sledilo dvodnevno srečanje vseh kardinalov, ki se bodo podrobneje seznanili z apostolsko konstitucijo o reformi rimske kurije.

Papež se bo v italijanskem mestu L’Aquila srečal z žrtvami potresa leta 2009, ki je zahteval več kot 300 življenj. Odprl bo tudi jubilej odpuščanja, ki ga je uvedel papež Celestin V na dan svoje izvolitve leta 1294. Istega leta, zgolj po petih mesecih, je postal prvi papež v zgodovini, ki je odstopil. Sam obisk v tem mestu ne bi vzbudil nobene pozornosti, če temu ne bi sledilo dvodnevno srečanje vseh kardinalov in to v času, ko gre večina vatikanskih uradnikov in Italijanov nasploh na počitnice.

Mediji so šli v analizi celo tako daleč, da zdaj za nazaj ugotavljajo, kako je Benedikt XVI. leta 2009 ob obisku L’Aquile na grobu Celestina V. pustil palij. Takrat v tem dejanju nihče ni videl simbolnega pomena.

Ob težavah papeža Frančiška s kolenom, ki mu povzroča bolečine pri hoji, pa so ugibanja o njegovem odstopu dobila nov pospešek, zlasti ker je Vatikan danes za nedoločen čas prestavil za julija načrtovano potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan. Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je v izjavi za javnost pojasnil, da je papež odločitev sprejel na priporočilo zdravnikov, saj bi potovanje ogrozilo rezultate zdravljenja kolena, ki še ni končano.

O operaciji ni govora, naj pa bi papež na nedavnem srečanju z italijansko škofovsko konferenco dejal, da raje odstopi, kot da pristane na operacijo kolena. Razlog naj bi bil v slabem prenašanju anestezije ob operaciji julija lani na debelem črevesju.  

Ameriški portal Crux ob vsem tem navaja besede cerkvenega zgodovinarja Christopherja Bellitta, ki pravi, da večina vatikanistov pričakuje, da bo Frančišek na neki točki odstopil, vendar ne pred smrtjo Benedikta XVI.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet
Papež Frančišek (photo: Simone Risoluti) Papež Frančišek (photo: Simone Risoluti)

S čim je papež razjezil ruske voditelje?

Papež Frančišek je včeraj znova povabil k vztrajni molitvi za mir v Ukrajini. Trpeči narod je še posebej zaupal Marijini materinski skrbi. Od začetka vojne v Ukrajini so papež in njegova ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...