Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
Papež Frančišek na invalidskem vozičku (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek na invalidskem vozičku | (foto: Vatican Media)

Papež prestavil potovanje v Afriko, ugibanja o odstopu dobila nov pospešek

10.06.2022, 15:28 Marta Jerebič

Papež je na priporočilo zdravnikov za nedoločen čas prestavil apostolsko potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan. Obisk teh dveh afriških držav je bil predviden v začetku julija. Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je v izjavi za javnost pojasnil, da bi potovanje ogrozilo rezultate zdravljenja kolena, ki še ni končano.

To dejstvo bo verjetno sprožilo nova ugibanja o papeževem odstopu. Ta so se začela stopnjevati prejšnji teden, ko je napovedal, da bo 28. avgusta obiskal grob Celestina V, prvega papeža v zgodovini, ki je odstopil. V sklopu umestitve novih kardinalov bo sledilo dvodnevno srečanje vseh kardinalov, ki se bodo podrobneje seznanili z apostolsko konstitucijo o reformi rimske kurije.

Papež se bo v italijanskem mestu L’Aquila srečal z žrtvami potresa leta 2009, ki je zahteval več kot 300 življenj. Odprl bo tudi jubilej odpuščanja, ki ga je uvedel papež Celestin V na dan svoje izvolitve leta 1294. Istega leta, zgolj po petih mesecih, je postal prvi papež v zgodovini, ki je odstopil. Sam obisk v tem mestu ne bi vzbudil nobene pozornosti, če temu ne bi sledilo dvodnevno srečanje vseh kardinalov in to v času, ko gre večina vatikanskih uradnikov in Italijanov nasploh na počitnice.

Mediji so šli v analizi celo tako daleč, da zdaj za nazaj ugotavljajo, kako je Benedikt XVI. leta 2009 ob obisku L’Aquile na grobu Celestina V. pustil palij. Takrat v tem dejanju nihče ni videl simbolnega pomena.

Ob težavah papeža Frančiška s kolenom, ki mu povzroča bolečine pri hoji, pa so ugibanja o njegovem odstopu dobila nov pospešek, zlasti ker je Vatikan danes za nedoločen čas prestavil za julija načrtovano potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan. Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je v izjavi za javnost pojasnil, da je papež odločitev sprejel na priporočilo zdravnikov, saj bi potovanje ogrozilo rezultate zdravljenja kolena, ki še ni končano.

O operaciji ni govora, naj pa bi papež na nedavnem srečanju z italijansko škofovsko konferenco dejal, da raje odstopi, kot da pristane na operacijo kolena. Razlog naj bi bil v slabem prenašanju anestezije ob operaciji julija lani na debelem črevesju.  

Ameriški portal Crux ob vsem tem navaja besede cerkvenega zgodovinarja Christopherja Bellitta, ki pravi, da večina vatikanistov pričakuje, da bo Frančišek na neki točki odstopil, vendar ne pred smrtjo Benedikta XVI.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...