Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek na invalidskem vozičku (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek na invalidskem vozičku | (foto: Vatican Media)

Papež prestavil potovanje v Afriko, ugibanja o odstopu dobila nov pospešek

Svet | 10.06.2022, 15:28 Marta Jerebič

Papež je na priporočilo zdravnikov za nedoločen čas prestavil apostolsko potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan. Obisk teh dveh afriških držav je bil predviden v začetku julija. Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je v izjavi za javnost pojasnil, da bi potovanje ogrozilo rezultate zdravljenja kolena, ki še ni končano.

To dejstvo bo verjetno sprožilo nova ugibanja o papeževem odstopu. Ta so se začela stopnjevati prejšnji teden, ko je napovedal, da bo 28. avgusta obiskal grob Celestina V, prvega papeža v zgodovini, ki je odstopil. V sklopu umestitve novih kardinalov bo sledilo dvodnevno srečanje vseh kardinalov, ki se bodo podrobneje seznanili z apostolsko konstitucijo o reformi rimske kurije.

Papež se bo v italijanskem mestu L’Aquila srečal z žrtvami potresa leta 2009, ki je zahteval več kot 300 življenj. Odprl bo tudi jubilej odpuščanja, ki ga je uvedel papež Celestin V na dan svoje izvolitve leta 1294. Istega leta, zgolj po petih mesecih, je postal prvi papež v zgodovini, ki je odstopil. Sam obisk v tem mestu ne bi vzbudil nobene pozornosti, če temu ne bi sledilo dvodnevno srečanje vseh kardinalov in to v času, ko gre večina vatikanskih uradnikov in Italijanov nasploh na počitnice.

Mediji so šli v analizi celo tako daleč, da zdaj za nazaj ugotavljajo, kako je Benedikt XVI. leta 2009 ob obisku L’Aquile na grobu Celestina V. pustil palij. Takrat v tem dejanju nihče ni videl simbolnega pomena.

Ob težavah papeža Frančiška s kolenom, ki mu povzroča bolečine pri hoji, pa so ugibanja o njegovem odstopu dobila nov pospešek, zlasti ker je Vatikan danes za nedoločen čas prestavil za julija načrtovano potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan. Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je v izjavi za javnost pojasnil, da je papež odločitev sprejel na priporočilo zdravnikov, saj bi potovanje ogrozilo rezultate zdravljenja kolena, ki še ni končano.

O operaciji ni govora, naj pa bi papež na nedavnem srečanju z italijansko škofovsko konferenco dejal, da raje odstopi, kot da pristane na operacijo kolena. Razlog naj bi bil v slabem prenašanju anestezije ob operaciji julija lani na debelem črevesju.  

Ameriški portal Crux ob vsem tem navaja besede cerkvenega zgodovinarja Christopherja Bellitta, ki pravi, da večina vatikanistov pričakuje, da bo Frančišek na neki točki odstopil, vendar ne pred smrtjo Benedikta XVI.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Protest kmetov (photo: STA) Protest kmetov (photo: STA)

Po vsej Sloveniji jutri protest kmetov!

Slovenski kmetje imajo dovolj. Jutri ob 13. uri po državi pripravljajo opozorilni shod. Sindikat kmetov Slovenije je na svoji spletni strani objavil lokacije zbora kmetov in kontaktne osebe, prav ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...