Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
27. avgusta bomo dobili nove kardinale (foto: Vatican Media)
27. avgusta bomo dobili nove kardinale | (foto: Vatican Media)

Novi kardinali z vseh koncev sveta; najmlajši prihaja iz Mongolije

29.05.2022, 13:48 Andrej Šinko Marjana Debevec

Sveti oče je za konec avgusta naznanil srečanje vseh kardinalov. Na njem naj bi se pogovarjali o novi apostolski konstituciji, ki je bila objavljena na letošnji praznik sv. Jožefa. Imenoval pa je tudi 27 novih kardinalov. Med novoimenovanimi cerkvenimi dostojanstveniki so trije voditelji vatikanskih uradov, šestnajst jih je volivcev, pet pa jih je starejših od osemdeset let.

»V ponedeljek in torek 29. in 30. avgusta bo srečanje vseh kardinalov, na katerem bomo razmišljali o novi apostolski konstituciji Praedicate evangelium. V soboto 27. avgusta pa bom imel konzistorij za umestitev novih kardinalov«, je po opoldanski molitvi oznanil papež.

Med novimi kardinali volivci jih je samo pet Italijanov. Ostali prihajajo iz Francije, Nigerije, Brazilije, Indije, ZDA, Vzhodnega Timorja, Gane, Singapurja in Paragvaja. Najmlajši med njimi je apostolski administrator v Mongoliji. Medtem ko je trenutno v kardinalskem zboru 117 volivcev, se bo njihovo število konec avgusta povzpelo na 132. Kot vedno, pa je tudi tokrat zanimiv papežev izbor kardinalov, ki prihajajo z vseh koncev sveta in tako še bolj poudarjajo vesoljnost Cerkve.

Na seznamu je tudi nigerijski škof Peter Ebere Okpaleke, ki ga je za škofa Ahiare leta 2012 imenoval papež Benedikt XVI.. Skupina škofijskih duhovnikov in laikov ga je zavrnila, ker je prihajal iz druge škofije, kar je pripeljalo do večletnega konflikta. Leta 2019 je potem prevzel mesto škofa v drugi škofiji, potem ko se je leto prej mestu škofa v Ahiari odpovedal. Zdaj pa mu je papež Frančišek dal priznanje s tem, da ga je imenoval za kardinala.

Po poročanju VaticanNews so imena novih kardinalov naslednja:

1. msgr. Arthur Roche, prefekt Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov;
2. msgr. Lazzaro You Heung sik, prefekt Kongregacije za kler;
3. msgr. Fernando Vérgez Alzaga, predsednik Papeške komisije za državo mesta Vatikan in predsednik Governatorata države mesta Vatikan;
4. msgr. Jean-Marc Aveline, nadškof metropolit Marseilla (Francija);
5. msgr. Peter Okpaleke, škof Ekwulobie (Nigerija);
6. msgr. Leonardo Ulrich Steiner OFM, nadškof metropolit Manausa (Brazilija);
7. msgr. Filipe Neri António Sebastião di Rosário Ferrão, nadškof di Goe in Damãoja (Indija);
8. msgr. Robert Walter McElroy, škof San Diega (ZDA);
9. msgr. Virgilio Do Carmo Da Silva, S.D.B. – nadškof Dilija (Vzhodni Timor);
10. msgr. Oscar Cantoni, škof Coma (Italija);
11. msgr. Anthony Poola, nadškof Hyderabada (Indija);
12. msgr. Paulo Cezar Costa, nadškof metropolit nadškofije Brasília (Brazilija);
13. msgr. Richard Kuuia Baawobr, škof Waja (Gana);
14. msgr. William Goh Seng Chye,nadškof (Singapur);
15. msgr. Adalberto Martínez Flores – nadškof metropolit Asuncióna (Paragvaj);
16. msgr. Giorgio Marengo, I.M.C., Apostolski prefekt Ulan Batorja (Mongolija).

"Njim bom kardinalskemu zboru pridružil še naslednje," je oznanil papež:
1. msgr. Jorge Enrique Jiménez Carvajal, upokojeni nadškof Kartagine (Kolumbija);
2. msgr. Lucas Van Looy sdb – upokojeni nadškof Genta (Belgija);
3. msgr. Arrigo Miglio – upokojeni nadškof Cagliarija (Italija);
4. p. Gianfranco Ghirlanda DJ, profesor teologije;
5. msgr. Fortunato Frezza, kanonik sv. Petra.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...