Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Sodišče (foto: Pixabay)
Sodišče | (foto: Pixabay)

Duhovnik Klopčič v ponovljenem sojenju znova oproščen, tožilstvo še razmišlja o pritožbi

Slovenija | 11.05.2022, 13:50 Marta Jerebič

Nekdanji župnik v Preski pri Medvodah Franc Klopčič je bil tudi na ponovljenem sojenju oproščen obtožbe, da je spolno zlorabil osemletno deklico, ki je dogodek opisala, kot da se je zgodil v njenih sanjah. Sodba še ni pravnomočna. Ali se bo tožilstvo znova pritožilo, še ni znano.

Postopek na sodišču se vleče že dolgo.

Klopčič je na zatožno klop prvič sedel leta 2014, okrožno sodišče v Ljubljani ga je leta 2017 v celoti oprostilo obtožb, saj ni našlo niti enega materialnega dokaza za zlorabo, za katero ni povsem jasno, kje in kdaj naj bi se sploh zgodila, priče pa so to opisovale povsem drugače kot oškodovanka. Višje sodišče mu je nato brez ene same obravnave na sodišču prisodilo štiriletno zaporno kazen. Vrhovno sodišče je to sodbo razveljavilo in vrnilo v novo odločanje višjim sodnikom, ki pa so sklenili, da bodo morali Klopčiču še enkrat soditi na okrožnem sodišču, kjer je bil včeraj znova oproščen.

Varanelli: Dolgotrajnost postopka kaže na zaskrbljujoče stanje našega sodstva.

Obramba je pričakovala oprostilno sodbo, je pa v pogovoru za naš radio eden od Klopčičevih odvetnikov Luigi Varanelli kot zaskrbljujoče označil prav to dolgotrajnost sojenja. »Postopek traja že deset let. To tudi pokaže stanje duha našega sodstva. Absurdno je, da je bilo za takšno kaznivo dejanje angažiranih toliko izvedencev, toliko sodnikov in toliko let. Že samo sojenje v tej zadevi je postalo neka kazen za gospoda Klopčiča

Klopčič je že pred leti dejal: »Tudi pravnomočno oprostilna sodba mi v celoti ne more povrniti dobrega imena in me oprati obrekovanja. Določena stigma bo žal ostala vse življenje.«

Absurdno je, da je bilo za takšno kaznivo dejanje angažiranih toliko izvedencev, toliko sodnikov in toliko let. Že samo sojenje v tej zadevi je postalo neka kazen za gospoda Klopčiča.

Običajno tožilci takoj napovejo pritožbo. Tokrat ni bilo tako. Tožilka Alenka Jesenko je pojasnila, da mora najprej dobiti sodbo v pisni obliki.

Obramba pritožbo pričakuje, a ob tem opozarja, da se bo na tak način še dodatno podaljšal postopek: »v škodo obdolženca in v škodo davkoplačevalcev. Vendar pa mislim, da na drugi stopnji tokrat ne bo in ne more biti nobenih presenečenj,« je še dejal Varanelli.

Klopčič nam je sporočil, da intervjuja pred pravnomočnostjo sodbe ne bi dajal, že v preteklosti pa je o sojenju nekajkrat spregovoril za naš radio:

Zgodba Klopčiča, pogovor z odvetnikom, Pogovor o, september 2018

Klopčič: Kot nedolžen za medije nisem zanimiv

Primer Klopčič: Njegov odvetnik o medijski sodbi, kršeni pravici do poštenega sojenja ...

Primer Klopčič: Varuh obsoja t. i. medijsko sojenje


Slovenija
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...