Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek med sveto mašo na Malti (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek med sveto mašo na Malti | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež Frančišek na Malti spodbudil k drži usmiljenja

Svet | 03.04.2022, 15:33 s. Brigita Zelič

Papež Frančišek bo s popoldanskim srečanjem z migranti v mirovnem centru sklenil dvodnevno apostolsko potovanje na Malti. Zjutraj se je v prostorih nunciature srečal s skupnostjo jezuitov, nato pa poromal še v znamenito votlino sv. Pavla. Sveti oče je dopoldne vodil v okolici Vallete vodil slovesno evharistično bogoslužje, ob molitvi angelovega čaščenja pa nagovoril še mlade. Zagotovil jim je, da vera raste v veselju, ki se krepi v darovanju.

V homiliji je papež Frančišek približal glavno sporočilo dobro znanega evangeljskega prizora, ko so pismouki in farizeji pred Jezusa privedli žensko zasačeno v prešuštvu in ga tako hoteli spraviti v zadrego. Ko jim Jezus svetuje, naj tisti, ki je brez greha, prvi vrže kamen vanjo, oni drug za drugim odidejo.

Iz tega dogodka se naučimo, da vsak opomin, če ga ne damo iz ljubezen, osebo, ki ga prejme, še dodatno poniža. Medtem pa Bog vedno pušča odprto neko možnost in najde način za osvobojenje in odrešitev človeka, je prepričan sveti oče. Zaradi odpuščanja se je življenje te ženske spremenilo. Srečala sta se Božje usmiljenje in njena beda. In ženska se ob tem spremeni.

Lahko celo pomislimo, da se je po tem, ko je doživela Jezusovo odpuščanje, tudi ona naučila odpuščati. Ob tem je papež Frančišek spomnil, da Gospod želi, da mi, Jezusovi učenci, mi ki smo Cerkev, ljudje, ki nam je on odpustil, postanemo neutrudne priče sprave; priče Boga, ki zanj za nikogar ne obstoja beseda 'nepoboljšljiv'.

Sveti oče v votlini sv. Pavla
Sveti oče v votlini sv. Pavla © Divisione Produzione Fotografica


Za tem je znova izrazil svoje globoko prepričanje: »Bog vedno odpušča. Mi smo tisti, ki se utrudimo prositi za odpuščanje. Bog, ki še naprej verjame v nas, nam vsakič znova daje priložnost vnovičnega začetka. Ni greha ali neuspeha, ki ga po izročitvi njemu, ne bi mogel postati priložnost za začetek novega, drugačnega življenja v znamenju usmiljenja. Ni greha, ki ne bi mogel iti po tej poti. Bog odpusti vse. Prav vse.«

Če bomo posnemali Jezusa, se ne bomo osredotočali na naznanilo grehov, ampak se bomo z ljubeznijo lotili iskanja grešnikov. Ne bomo preštevali prisotnih, ampak bomo iskali odsotne. Ne bomo več na njih kazali s prstom, ampak bomo začeli poslušati. Ne bomo zavračali preziranih, ampak se bomo najprej ozrli na tiste, ki veljajo za zadnje. To nas Jezus danes uči s svojim zgledom mi pa z veseljem sprejmimo njegovo novost, je homilijo sklenil sveti oče.

Ob opoldanski molitvi angelovega čaščenja, je Papež Frančišek prosil še za mir in spomnil na humanitarno tragedijo ter trpeče Ukrajince. Pozval je k molitvi in pomoči.

Svet, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju