Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Manca HribarManca Hribar
Papež Frančišek med sveto mašo na Malti (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek med sveto mašo na Malti | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež Frančišek na Malti spodbudil k drži usmiljenja

Svet | 03.04.2022, 15:33 s. Brigita Zelič

Papež Frančišek bo s popoldanskim srečanjem z migranti v mirovnem centru sklenil dvodnevno apostolsko potovanje na Malti. Zjutraj se je v prostorih nunciature srečal s skupnostjo jezuitov, nato pa poromal še v znamenito votlino sv. Pavla. Sveti oče je dopoldne vodil v okolici Vallete vodil slovesno evharistično bogoslužje, ob molitvi angelovega čaščenja pa nagovoril še mlade. Zagotovil jim je, da vera raste v veselju, ki se krepi v darovanju.

V homiliji je papež Frančišek približal glavno sporočilo dobro znanega evangeljskega prizora, ko so pismouki in farizeji pred Jezusa privedli žensko zasačeno v prešuštvu in ga tako hoteli spraviti v zadrego. Ko jim Jezus svetuje, naj tisti, ki je brez greha, prvi vrže kamen vanjo, oni drug za drugim odidejo.

Iz tega dogodka se naučimo, da vsak opomin, če ga ne damo iz ljubezen, osebo, ki ga prejme, še dodatno poniža. Medtem pa Bog vedno pušča odprto neko možnost in najde način za osvobojenje in odrešitev človeka, je prepričan sveti oče. Zaradi odpuščanja se je življenje te ženske spremenilo. Srečala sta se Božje usmiljenje in njena beda. In ženska se ob tem spremeni.

Lahko celo pomislimo, da se je po tem, ko je doživela Jezusovo odpuščanje, tudi ona naučila odpuščati. Ob tem je papež Frančišek spomnil, da Gospod želi, da mi, Jezusovi učenci, mi ki smo Cerkev, ljudje, ki nam je on odpustil, postanemo neutrudne priče sprave; priče Boga, ki zanj za nikogar ne obstoja beseda 'nepoboljšljiv'.

Sveti oče v votlini sv. Pavla
Sveti oče v votlini sv. Pavla © Divisione Produzione Fotografica


Za tem je znova izrazil svoje globoko prepričanje: »Bog vedno odpušča. Mi smo tisti, ki se utrudimo prositi za odpuščanje. Bog, ki še naprej verjame v nas, nam vsakič znova daje priložnost vnovičnega začetka. Ni greha ali neuspeha, ki ga po izročitvi njemu, ne bi mogel postati priložnost za začetek novega, drugačnega življenja v znamenju usmiljenja. Ni greha, ki ne bi mogel iti po tej poti. Bog odpusti vse. Prav vse.«

Če bomo posnemali Jezusa, se ne bomo osredotočali na naznanilo grehov, ampak se bomo z ljubeznijo lotili iskanja grešnikov. Ne bomo preštevali prisotnih, ampak bomo iskali odsotne. Ne bomo več na njih kazali s prstom, ampak bomo začeli poslušati. Ne bomo zavračali preziranih, ampak se bomo najprej ozrli na tiste, ki veljajo za zadnje. To nas Jezus danes uči s svojim zgledom mi pa z veseljem sprejmimo njegovo novost, je homilijo sklenil sveti oče.

Ob opoldanski molitvi angelovega čaščenja, je Papež Frančišek prosil še za mir in spomnil na humanitarno tragedijo ter trpeče Ukrajince. Pozval je k molitvi in pomoči.

Svet, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...