Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek med sveto mašo na Malti (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek med sveto mašo na Malti | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež Frančišek na Malti spodbudil k drži usmiljenja

Svet | 03.04.2022, 15:33 s. Brigita Zelič

Papež Frančišek bo s popoldanskim srečanjem z migranti v mirovnem centru sklenil dvodnevno apostolsko potovanje na Malti. Zjutraj se je v prostorih nunciature srečal s skupnostjo jezuitov, nato pa poromal še v znamenito votlino sv. Pavla. Sveti oče je dopoldne vodil v okolici Vallete vodil slovesno evharistično bogoslužje, ob molitvi angelovega čaščenja pa nagovoril še mlade. Zagotovil jim je, da vera raste v veselju, ki se krepi v darovanju.

V homiliji je papež Frančišek približal glavno sporočilo dobro znanega evangeljskega prizora, ko so pismouki in farizeji pred Jezusa privedli žensko zasačeno v prešuštvu in ga tako hoteli spraviti v zadrego. Ko jim Jezus svetuje, naj tisti, ki je brez greha, prvi vrže kamen vanjo, oni drug za drugim odidejo.

Iz tega dogodka se naučimo, da vsak opomin, če ga ne damo iz ljubezen, osebo, ki ga prejme, še dodatno poniža. Medtem pa Bog vedno pušča odprto neko možnost in najde način za osvobojenje in odrešitev človeka, je prepričan sveti oče. Zaradi odpuščanja se je življenje te ženske spremenilo. Srečala sta se Božje usmiljenje in njena beda. In ženska se ob tem spremeni.

Lahko celo pomislimo, da se je po tem, ko je doživela Jezusovo odpuščanje, tudi ona naučila odpuščati. Ob tem je papež Frančišek spomnil, da Gospod želi, da mi, Jezusovi učenci, mi ki smo Cerkev, ljudje, ki nam je on odpustil, postanemo neutrudne priče sprave; priče Boga, ki zanj za nikogar ne obstoja beseda 'nepoboljšljiv'.

Sveti oče v votlini sv. Pavla
Sveti oče v votlini sv. Pavla © Divisione Produzione Fotografica


Za tem je znova izrazil svoje globoko prepričanje: »Bog vedno odpušča. Mi smo tisti, ki se utrudimo prositi za odpuščanje. Bog, ki še naprej verjame v nas, nam vsakič znova daje priložnost vnovičnega začetka. Ni greha ali neuspeha, ki ga po izročitvi njemu, ne bi mogel postati priložnost za začetek novega, drugačnega življenja v znamenju usmiljenja. Ni greha, ki ne bi mogel iti po tej poti. Bog odpusti vse. Prav vse.«

Če bomo posnemali Jezusa, se ne bomo osredotočali na naznanilo grehov, ampak se bomo z ljubeznijo lotili iskanja grešnikov. Ne bomo preštevali prisotnih, ampak bomo iskali odsotne. Ne bomo več na njih kazali s prstom, ampak bomo začeli poslušati. Ne bomo zavračali preziranih, ampak se bomo najprej ozrli na tiste, ki veljajo za zadnje. To nas Jezus danes uči s svojim zgledom mi pa z veseljem sprejmimo njegovo novost, je homilijo sklenil sveti oče.

Ob opoldanski molitvi angelovega čaščenja, je Papež Frančišek prosil še za mir in spomnil na humanitarno tragedijo ter trpeče Ukrajince. Pozval je k molitvi in pomoči.

Svet, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...

O avtorju