Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Misijonarka s. Vida Gerkman v Albaniji (foto: Slovenska karitas)
Misijonarka s. Vida Gerkman v Albaniji | (foto: Slovenska karitas)

Karitas še naprej pomaga v BiH, Srbiji, Albaniji in Severni Makedoniji

Oddaje | 24.03.2022, 13:22 Petra Stopar

Slovenska karitas je tudi v letošnjem postnem času začela dobrodelno akcijo Ne pozabimo. Zbrana sredstva so namenjena za pomoč najrevnejšim družinam, otrokom in starejšim na območjih Jugovzhodne Evrope, kjer so se ob epidemiji v zadnjih dveh letih socialno-ekonomske razmere še poslabšale.

Cene dobrin naraščajo, mnogi so ostali brez zaposlitve ali pa imajo nižje prihodke. Številne družine in tudi starejši z nizkimi pokojninami so v hudi stiski. Pri preživetju jim pomagajo lokalne Karitas in cerkvene ustanove. Lani je Slovenska karitas preko akcije Ne pozabimo zbrala 147.322 evrov.

Škofijska karitas Ljubljana podpira delovanje ljudske kuhinje v Sarajevu in Zenici v BiH, kjer so lani z dnevnimi obroki pomagali 630 ljudem. 365 družin in posameznikov je prejelo pakete s hrano in higienskimi potrebščinami, tudi na območju Mostarja. Pomoč pri obnovi hiš in kmetijske dejavnosti, je dodatno dosegala 120 družin v okolici Sarajeva, ki so jih prizadele poplave v novembru 2021. Škofijska karitas Koper v Banja Luki v BiH podpira 50 otrok pri šolanju. Lani je 152 družinam pomagala s paketi hrane, posameznim tudi s kurjavo in pri obnovi hiš. Zagotovila je tudi sredstva za zaščito v času epidemije.

Pomoč Karitas v Srbiji
Pomoč Karitas v Srbiji © Slovenska karitas
Nadškofijska karitas Maribor letno zagotavlja pakete s hrano in higienskimi pripomočki okoli 740 družinam iz Zrenjanina in Aleksinca v Srbiji. V Aleksincu podpira programa pralnice in nege na domu za 86 starejših in bolnih oseb. 

Škofijska karitas Celje je v Severni Makedoniji s pomočjo dosegla 2.500 oseb. Družinam je zagotovila pakete s šolskimi in drugimi potrebščinami. V Skopju je podprla delovanje ljudske kuhinje in ambulante za revne brez zavarovanja.

Ne pozabimo na pomoč najrevnejšim v JV Evropi
Ne pozabimo na pomoč najrevnejšim v JV Evropi © Slovenska karitas
Škofijska karitas Novo mesto v sodelovanju s s. Vido Gerkman podpira delovanje ambulante in nego onemoglih na domu v Gramshu v Albaniji. Pomagali so 1.289 ljudem. Z opremo in obnovo so 39 družinam uredili dostojnejše bivališče. 532 učencev je prejelo šolske potrebščine.

Slovenska karitas iz akcije Ne pozabimo v manjšem delu podpira tudi triletni projekt mednarodnega razvojnega sodelovanja Razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v JV Srbiji. Projekt se izvaja do oktobra 2023 in ga večinsko sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS. V sklopu projekta se je lani 62 brezposelnih žensk iz občin Knjaževac, Aleksinac in Ražanj, ki se ukvarjajo s predelavo sadja in zelenjave, usposobilo o e-trženju, finančni pismenosti in pravnih okvirih za  mala podjetja. Pridobile so material za obnovo prostorov. Oblikovana je bila blagovna zanamka za embalažo izdelkov. Dobile so možnost promocije in prodaje izdelkov na večjih sejmih v Srbiji in v sklopu študijskega obiska v partnerskih občinah Kočevje in Razkrižje v Sloveniji. Slovensko podjetje Talisman, ki je partner projekta pa za njih izdeluje pasterizator, ki jim bo olajšal delo.

Pomoč Karitas v Srbiji
Pomoč Karitas v Srbiji © Slovenska karitas
Misijonarka s. Vida Gerkman v Albaniji
Misijonarka s. Vida Gerkman v Albaniji © Slovenska karitas
Misijonarka s. Vida Gerkman v Albaniji
Misijonarka s. Vida Gerkman v Albaniji © Slovenska karitas

dar lahko nakažete na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: Pomoč JV Evropa
Sklic: 00 2518
Koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X

Obrazec za darovanje na http://www.karitas.si/daruj/donacija. Položnice so na voljo tudi v župnijah, po veliki noči pa bodo na voljo tudi v tedniku Družina.

Oddaje
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...