Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Nadškof Alojzij Cvikl (foto: Vatican News)
Nadškof Alojzij Cvikl | (foto: Vatican News)

Nadškof Cvikl na plenumu mariborske Karitas tudi o vojni v Ukrajini

| 13.03.2022, 12:42 Alen Salihović

V župnijski cerkvi sv. Janeza Boska je v soboto potekal Plenum nadškofijske Karitas Maribor z geslom: »Skupaj na poti«. Najprej je bila sveta maša, ki jo je daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Nadškof Cvikl je v pridigi med drugim dejal, da Bog ljubi vsakega človeka in da ne sovraži nikogar. K temu smo poklicani tudi mi. Spomnil pa je tudi na vojno v Ukrajini: »Dragi bratje in sestre, živimo v težkem času, ko pred našim pragom divja bratomorna vojna, ki je v beg pognala milijone beguncev, predvsem mater in otrok. Postavlja se nam vprašanje, kako je to mogoče, ko smo že tolikokrat rekli »Nikoli več kaj takega«. Več moramo torej narediti za univerzalno bratstvo, ki ima za cilj mir in ki ima za cilj spoštovanje dostojanstva vsakega človeka. Mir se gradi dan za dnem. Mir ni pridobljen enkrat za vselej.«

Sveti maši je sledilo plenumsko srečanje, na katerem so predstavili poročila Župnijskih Karitas po naddekanatih ter poročilo delovanja Nadškofijske karitas Maribor. »Ostali smo blizu ljudem v stiskah, ki so jih v letu 2021 narekovale vse potrebe in so bile podstavljene, dane pred nas vsak dan znova, ker je človek čakal na pomoč. Pomembno pa je bilo in je vedno in hvala vsem vam, sodelavke in sodelavci župnijskih Karitas in celotni mreži Karitas, da je vsaka sodelavka, sodelavec Karitas imel spoštovanje do ljudi, s katerimi je delal, in s tistimi, ki so prišli po pomoč,« pa je povedal predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček.