Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Ukrajinski begunci. (foto: DPA/STA)
Ukrajinski begunci. | (foto: DPA/STA)

Če ste ali boste sprejeli begunce, jih pred prvo soboto v mesecu obvestite o tem

Slovenija | 31.03.2022, 08:06 Rok Mihevc

Slovenija je doslej sprejela že nekaj tisoč beguncev iz Ukrajine. Številke se bodo verjetno začele hitro povečevati, saj so sosednje države že preobremenjene.

Pomembno vlogo pri sprejemu ima tudi krščanska skupnost, tako Slovenska karitas kot tudi župnije in posamezniki. Da je v svoje kaplansko stanovanje na Frankolovem te dni tri ukrajinske begunke sprejel p. Branko Cestnik, smo že govorili v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«.

Je pa na svojem Facebook profilu zapisal pomembno in smiselno objavo in je vse, ki so že sprejeli begunce ali jih še bodo, opozoril, naj pred prvo soboto v mesecu, ko ob poldne po vsej državi preiskusno zadonijo gasilske sirene, obvestijo o tem. »Pomembno je tudi, da vejo, da gre "zgolj" za test siren, ne pa tudi za test bežanja v klet. Mene je namreč ena vprašala, če test sirene pomeni, da se je treba za vajo kam skriti,« je še zapisal Cestnik. Prva sobota v mesecu pa bo že ta konec tedna.

Slovenija
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.