Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Boji ob jedrski elektrarni Zaporožje ob ruskem zavzetju (foto: Twitter)
Boji ob jedrski elektrarni Zaporožje ob ruskem zavzetju | (foto: Twitter)

Požar na območju jedrske elektrarne Zaporožje pogašen. Elektrarna je pod nadzorom ruskih sil.

Novice | 04.03.2022, 07:16 Robert Božič

Po ruskem topniškem obstreljevanju je izbruhnil požar v jedrski elektrarni Zaporožje - največji evropski jedrski elektrarni. Ukrajinskim gasilcem je požar uspelo pogasiti, poroča BBC, ki v tem trenutku s svojo razvejano mrežo novinarjev in sodelavcev lahko najbolj preverja dogajanje. Ukrajinske oblasti so pravkar sporočile, da je elektrarna pod nadzorom ruskih sil, od šestih (6) reaktorjev pa naj bi trenutno obratoval le eden.

Ukrajinske oblasti naj bi sporočile, da v požaru ni bilo žrtev in ta ni prizadel samih reaktorskih lokacij, temveč bližnje petnadstropno vadišče.

Ruski napad na jedrsko elektrarno je sprožil takojšnjo obsodbo zahodnih voditeljev, ki so ga označili za "grozljivo" in "nepremišljeno" dejanje, ki je ogrozilo varnost vse Evrope, poroča BBC.

Ukrajinski predsednik Zelenski je pred urami pozval druge države, naj takoj ukrepajo proti Putinovemu "jedrskemu terorju". Evropejce je pozval, naj se "prebudijo" ob možnosti globalne katastrofe, kot je jedrska nesreča v Černobilu leta 1986, in dejal, da je Rusija prva država v zgodovini, ki je poskušala bombardirati jedrsko elektrarno.

Spletni časopis Novaja Gazeta pa pravkar navaja sporočilo za javnost Ukrajinskega državnega inšpektorata za jedrsko energijo, v  katerem je zapisana kronologija dogajanja:

  • 4. marca 2022 so vojaške sile Ruske federacije streljale na območje NE Zaporožja, zaradi česar je na ozemlju ZNPP izbruhnil požar.
  • Ob 6.20 je požar pogasila SES Ukrajine. Trenutno ni podatkov o mrtvih in poškodovanih.
  • Enote ZNPP ostanejo nedotaknjene, poškodovan je reaktorski prostor bloka št. 1, kar ne vpliva na varnost bloka. Sistemi in elementi, pomembni za varnost jedrskih elektrarn, so v delovnem stanju.
  • Sprememb v sevalnem statusu doslej niso zabeležili.
  • Aktiviran je informacijsko-krizni štab , katerega strokovnjaki vzdržujejo stike z vodstvom NEK Zaporožja.
  • Trenutno območje NEP Zaporožje zasedajo vojaške sile Ruske federacije
  • Operativno osebje spremlja stanje agregatov in zagotavlja njihovo delovanje v skladu z zahtevami tehnoloških predpisov za varno obratovanje.

Kot je še razvidno iz poročila je prvi blok elektrarne v fazi načrtovanega remonta, bloki 2, 3, 5 in 6 so izključeni iz omrežja in poteka samo hlajenje sredice, le blok 4 je v obratovanju z električno močjo 690 MW.

Jens Stoltenberg: Obsojamo napade na civiliste in čez noč smo videli tudi poročila o napadu na jedrsko elektrarno. To samo kaže na nepremišljenost te vojne in pomen njenega konca ter pomen tega, da Rusija umakne vse svoje enote in se v dobri veri vključi v diplomatska prizadevanja.

Rusija krepi svoje napade na jugu Ukrajine, kjer vse bolj stiska branilce ključnega mesta Mariupol, potem ko je pred dvema dnevoma zavzela Herson.

Več kot milijon beguncev je do zdaj pobegnilo iz Ukrajine. Tako Rusija kot Ukaine sta se dogovorili za vzpostavitev "humanitarnih koridorjev" za evakuacijo civilistov, še dogajanje povzema BBC.

Novice
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...