Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Alen Salihović
Tomaž Gantar (foto: Rok Mihevc)
Tomaž Gantar | (foto: Rok Mihevc)

Tomaž Gantar, prejemnik Maroltove listine

24.02.2022, 07:57 Vesna Sever Borovnik

V oddaji o ljudski glasbi, Pevci zapojte, godci zagod'te, smo predstavili Tomaža Gantarja, prejemnika Maroltove lsitine za leto 2019.

Tomaž Gantar se je rodil v folklorni družini, saj sta bila njegova starša plesalca pri folklorni skupini Sava. Oče je kasneje skupino tudi vodil. Tomaž se je skupini pridružil leta 1995. Poleg plesanja se je kot samouk lotil še igranja klavirske in nato še diatonične harmonike. S harmoniko občasno nastopa tudi na srečanjih poustvarjalcev ljudske glasbe, kjer se predstavlja pod godčevskim psevdonimom Klemanov. Znani ljudski godec njegovega rodu je Klemanov ata iz Palovič pri Begunjah, h kateremu se je hodil učit Slavko Avsenik, tradicijo igranja pa danes nadaljujejo Murnovi godci iz Selške doline.

Tomaž Gantar z voditeljico Vesno Sever Borovnik
Tomaž Gantar z voditeljico Vesno Sever Borovnik © Rok Mihevc

Zaradi želje po podrobnejšem spoznavanju izročila in folklorne dejavnosti se je vključil v različna izobraževanja v okviru Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Tam je leta 1999 uspešno opravil seminar za vodje folklornih skupin, postavil svojo prvo odrsko postavitev Splet vzhodno Štajerskih plesov, za katero je napisal tudi glasbeno priredbo, in leta 2000 prevzel umetniško vodstvo skupine.

Tomaž Gantar se lahko pohvali s 60-imi avtorskimi koreografijami, za večino je pripravili tudi glasbene priredbe, pri nekaterih pa je sodeloval tudi s slovenskimi skladatelji. Pri nastanku odrske postavitve vedno izhaja iz glasbe, nato pa gradi dramaturški lok, v katerega vključi šege, navade in pesmi. Pri odrski postavitvi se ne nagiba k spreminjanju plesov, stremi k avtentiki v zapisanih obrazcih, večje odmike pa si privošči pri glasbi. Še vedno je strasten plesalec in godec, ukvarja pa s tudi s pripravo scenarijev za samostojne celovečerne folklorne prireditve in sodeluje s številnimi folklornimi skupinami.

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar © osebni arhiv

Vse od leta 2000 se posveča umetniškemu vodstvu FS Sava, trenutno je umetniški vodja še trem folklornim skupinam: Kulturnemu društvu Karla Štreklja Komen, Sežanski Folklorni skupini Kulturnega društva Borjač in starejši skupini Folklornega društva Vipava. Pri vseh po potrebi tudi pleše in igra.


Je skrbnik facebook strani Folklorum, ki je namenjena izmenjavi informacij o folklornih dogodkih, dejavnostih skupin, izročilu, pisanju mnenj in komentiranju ter širjenju znanj o folklorni dejavnosti.

Tomaž Gantar je za svoje delo prejel bronasto, srebrno in zlato Maroltovo značko, za 25-letno delo v poustvarjanju slovenske ljudske dediščine, za ustvarjalne dosežke in pomemben doprinos na področju folklorne dejavnosti pa mu je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti za leto 2019 podelil Maroltovo listino.

PEVCI ZAPOJTE, GODCI ZAGODTE

Glasbeno–dokumentarna oddaja o slovenski ljudski glasbi je zvesta izvirnemu, neprirejenemu glasbenemu in govornemu še živemu izročilu vseh slovenskih pokrajin, tudi zamejstva. V njej predstavljamo srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, s pesmijo in vižami se sprehajamo skozi vsakdanje in praznično življenje Slovencev ter gostimo pevce in godce iz različnih krajev; spoznavamo njihov način petja in igranja, pesemski in godčevski repertoar, krajevne značilnosti, narečno govorico, šege in navade …

V oddajah tako pletemo niti s tistimi, ki ljudsko glasbo neposredno ohranjajo in tistimi, ki jo radi poslušajo.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...