Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Naš sogovornik Gašper Ravnak iz podjetja ECE (foto: ece.si)
Naš sogovornik Gašper Ravnak iz podjetja ECE | (foto: ece.si)

Kateri način ogrevanja je za nas najboljši?

Oglasno sporočilo | 15.02.2022, 13:49 Vsebino zagotavlja ECE d.o.o.

Govorili smo o vidikih zamenjave ogrevalnega vira in o načinih za optimalen izbor ogrevalnega sistema za naš dom. Z nami je bil Gašper Ravnak, vodja razvoja pri ECE, s katerim se je pogovarjal Jože Bartolj.

Zdi se, da kar pogosto menjujemo ogrevalne vire. Včasih so veliko kurili premog, les je že od nekdaj v naših domovih, tu so še elektrika, kurilno olje, zemeljski plin, utekočinjen naftni plin … Katerega energenta v Sloveniji porabimo največ za ogrevanje?

»Tretjino vseh ogrevalnih virov zaseda lesna biomasa, torej drva, sekanci, peleti in briketi, s približno eno petino, torej približno 20 % sledi kurilno olje, manjši delež zasedajo zemeljski plin, električna energija in utekočinjeni naftni plin.«

Kaj je glavni razlog za menjavo vira ogrevanja oz. za zamenjavo ogrevalnega sistema?

»Glavni razlogi so dotrajanost obstoječega sistema, spremenjena stroškovna razmerja med energenti ali pa zakonska določila ter subvencije. V preteklosti smo se ogrevali s premogom, ki zaradi ekološkega vidika ni več sprejemljiv. Kurilno olje je postalo v določenem trenutku stroškovno zelo drag energent, takrat smo lahko spremljali prehod na lesne pelete, IR panele in na toplotne črpalke. Ko se spremenijo državni ali lokalni predpisi, npr. o prednostnem viru ogrevanja v mestnih središčih ali na območjih s toplovodom, plinsko napeljavo, čem tretjim, se lahko ponovno pričakuje, da bodo uporabniki razmislili o menjavi ogrevalnega vira oz. o zamenjavi sistema, ki ga uporabljajo.

Vidik, ki ga pogosto pozabljamo in je pomemben razlog za menjavo ogrevalnega vira oz. načina ogrevanja je tudi udobje oz. zahtevnost posameznega načina ogrevanja. Veliko kupcev se obrne na nas tudi, ker so v življenjskem obdobju, ko je ogrevanje z drvmi ali z lesnimi peleti fizično prenaporno, imamo tudi primere, ko uporabniki ne želijo več vonja po kurilnem olju v objektu, kjer živijo. Celoten projekt torej ne smemo presojati samo s tehničnega in finančnega vidika, tudi udobje je zelo pomemben faktor pri odločitvi.«

Kje pa ni dileme glede ogrevalnega vira?

»Predvsem pri novogradnjah. Tu se že v procesu planiranja predvidi, kakšen tip ogrevanja bo objekt imel ter se ga dimenzionira v skladu z velikostjo objekta in potrebami uporabnikov. Večina družinskih novogradenj se projektira z mislijo, da bo objekt ogrevan s pomočjo toplotne črpalke, po možnost v kombinaciji z lastno sončno elektrarno.«

Kaj, če razmišljamo o zamenjavi ogrevalnega sistema ali menjavi energenta? Kateri so prvi znaki, da bi bilo dobro nekaj narediti na tem področju?

»Omenil sem že stroškovni vidik. V Sloveniji smo kar odvisni od cen energentov na svetovnih trgih, velikega vpliva žal nimamo. V kolikor ugotavljamo, da se strošek ogrevanja iz sezone v sezono močno zvišuje, je potrebno narediti mini analizo in ugotoviti, katere opcije so na voljo. Naša domovanja so različna in ni mogoče najti univerzalno rešitev za vse, iz izkušenj pa lahko rečem, da lahko za vsak dom izbiramo med več opcijami in jih primerjamo med seboj.

Drugi vidik se nanaša na menjavo ogrevalnega vira zaradi dotrajanosti. Pogosti obiski serviserjev, visoki stroški povezani s tem in negotovost ali nas bo pozimi zeblo zaradi okvare, so tudi znaki, da je potrebno stanje analizirati.

Ugotoviti je potrebno, kolikšno količino toplotne energije objekt letno potrebuje in to je izhodišče za primerjavo med ogrevalnimi sistemi in energenti. V drugem koraku je potrebno ugotoviti katere sistema ogrevanja je možno instalirati v objektu in kakšen bi bil strošek energenta v primerjavi s trenutnim stanjem. Gledati je potrebno dolgoročno, za vsaj 8 -10 let. Tretji korak je povezan z iskanjem ponudb za izvedbo, morebitno subvencijo in kreditom pri Eko skladu.«

V ECE ponujate toplotne črpalke in plinske kondenzacijske peči ter dobavljate elektriko, plin in lesno biomaso. Sklepamo, da imate kar dober vpogled tudi v pristop, ki ga kupec ubere pri iskanju informacij. Kako ta poteka po vaših izkušnjah in priporočilih?

»Kupci se obrnejo na nas, ko že imajo nabor osnovnih informacij, pridobijo jih na spletu, pri družinskih članih, prijateljih, sosedih, serviserjih. Zanima jih ne samo cenovna ponudba, ampak tudi delovanje naprav, zmogljivosti, garancije, poprodajne storitve, servisi. Vsakemu skušamo pomagati, svetovati, ne samo pripraviti ponudbe. Pokličejo nas lahko na brezplačno številko 080 22 04.«

Katere so prednosti posameznih sistemov ogrevanja?

»Prednosti toplotnih črpalk so ekonomičnost, dolga življenjska doba in udobje, ki ga zagotavljajo. Zelo dober par so s sončnimi elektrarnami. Plinski kotli zagotavljajo izvrsten izkoristek in visoko raven udobja. Kondenzacijski kotli izkoriščajo tudi toplotno izhodnih plinov. Peči na lesno biomaso koristijo najcenejši energent, IR paneli pa so odlična dopolnitev, kjer želimo točkovni toplotni vir, ki ga prej nismo predvideli.

Ogrevanje je potrebno povezati tudi s pripravo sanitarne vode, kar je treba upoštevati, ko menjujemo ogrevalni sistem. Nezanemarljiv je tudi vpliv toplotnega ovoja objekta. Ni neposredno povezan z ogrevanjem, zadržuje pa toploto v objektu, kar pomeni manj dela za ogrevalni sistem.

Omeniti velja dela, ki so povezana z menjavo ogrevalnega sistema. Pri nekaterih sistemih je adaptacija obsežna, predela se celotna kurilnica, pri nekaterih, npr. IR paneli, ki se vgradijo nadometno in samo povežejo na električno napeljavo, takih posegov ni. Poslušalcem svetujem, da pridobijo čim več informacij in se odločijo po tehtnem premisleku, tudi po posvetu s strokovnjakom. Lahko se obrnejo tudi na nas, dosegljivi smo na spletni strani ECE.si in na brezplačni telefonski številki 080 22 04.«

© ece.si

Spletni članek je oglasno sporočilo.

 

Oglasno sporočilo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.