Slavi Košir
Marko Zupan
Andrej Šinko
Molitev v stolnici v Kijevu za mir (foto: Skupnost sv. Egidija)
Molitev v stolnici v Kijevu za mir | (foto: Skupnost sv. Egidija)

O napetih razmerah v Ukrajini smo se pogovarjali s tam živečo fokolarino

27.01.2022, 13:46 Rok Mihevc

Ravno na svetovni dan molitve za Ukrajino sta se Rusija in Ukrajina na pogovorih v Parizu strinjali, da morajo vse strani spoštovati prekinitev ognja. Pogovori v okviru normandijske četverice se bodo nadaljevali čez dva tedna v Berlinu. Kako ljudje v Ukrajini doživljajo ta čas napetosti, se je s fokolarino Miro Milavec, ki živi v Kijevu, pogovarjala Marjana Debevec.

Kako ljudje v Ukrajini doživljajo to obdobje napetosti?

Najprej se bi rada želela zahvaliti za vse molitve. Pri nas je življenje normalno, je pa res, da med ljudmi so napetosti, saj so vajeni živeti v tem konfliktu. Res pa je tudi, da vsak pripravlja plan B, če bi se karkoli zgodilo, da ima kakšno možnost se kam zateči. Pomembno se mi zdi, da čutijo podporo evropskih in drugih držav svet, v kakršnemkoli smislu.

Vojna Ukrajini ni tuja, kakšne posleidce to pušča na ljudeh?

Živim v Kijevu, 300km od mesta pa je vojna. Kar me je šokiralo je to, da imajo ljudje tam čisto druge informacije. Mislijo, da jim na tej strani želimo samo slabo, a jim želimo samo dobro. Ko je vojna, nimaš elektrike, hrane in točno tako je tam. Posledice si lahko vsak predstavlja sam. Sveti oče je včeraj govoril, da je to narod, ki si zasluži mir in da bi bilo trpljenje končano.

Kakšne pa so razmere v Ukrajini v primerjavi s Slovenijo?

Tudi pri nas je pandemija, a nima toliko poudarka, ker imamo tudi druge težave s preživetjem. Recimo, če želiš preživeti družino, brez treh služb ne gre. Ljudje srednjega sloja običajno živijo v enosobnih stanovanjih, gledajo, kje bodo zaslužili za kruh. Ljudje se morajo boriti.

Ker veste, ko živite v taki situaciji, je prva zadeva, da hočeš braniti z vsemi možnimi stvarmi, tudi z orožjem. Nuncij je spodbudil ljudi, da je naše orožje mir, Jezus Kristus, ki nas pošilja, da gradimo mir med ljudmi.

Kako ste preživeli dan molitve za mir v Ukrajini? Kaj vam pomeni ta papeževa bližina?

Dan je bil v tem smislu zelo bogat. Ljudje so zelo hvaležni za papeževo bližino in za to pobudo, da se je cel svet pridružil za mir v Ukrajini. Pa ne samo pri nas, vemo, da je mir potreben po celem svetu. To me je zelo ganilo. Včeraj na molitvi za mir, smo molili za vse države sveta, ne samo za Ukrajino.

Imeli smo veliko iniciativ. Radio Maria je imelo pripravljeno molitev, ljudje so imeli možnost slediti molitvam preko radia, katoliške televizije, maševali so škofje. Presenetilo me je, ko se je gospa iz urada za povezivanje verstev prišla zahvaliti za to pobudo in je spodbudila Ukrajince, naj ne zapirajo svojih src, naj bodo solidarni, naj gradijo mir med temi ljudmi in to je v tem trenutku najbolj pomembno. Tudi pri Marijinem delu smo se povezali ljudje s celega sveta, to je potrditev, da nismo sami in tak vtis so dobili tudi Ukrajinci.

 

Verniki zbrani v Kijevu na ekumenski molitvi za mir
Verniki zbrani v Kijevu na ekumenski molitvi za mir © Skupnost sv. Egidija

Res pa je tudi, da vsak pripravlja plan B, če bi se karkoli zgodilo, da ima kakšno možnost se kam zateči. Pomembno se mi zdi, da čutijo podporo evropskih in drugih držav svet, v kakršnemkoli smislu.

Kako Cerkev v Ukrajini skuša biti blizu ljudem s stiski?

Prav v teh dneh Cerkev v prvi vrsti spodbuja ljudi k miru, da bi imel vsak v svojem srcu mir, ker to je najbolj pomembno. Ker veste, ko živite v taki situaciji, je prva zadeva, da hočeš braniti z vsemi možnimi stvarmi, tudi z orožjem. Nuncij je spodbudil ljudi, da je naše orožje mir, Jezus Kristus, ki nas pošilja, da gradimo mir med ljudmi.

Kaj pa sodelovanje z drugimi krščanskimi Cerkvami?

V Ukrajini je Rimokatoliška cerkev v manjšini, en odstotek nas je. Sami veste, da odnosi med Cerkvami niso najlepši, ni dialoga, takšnega kot bi si želeli. A prav v tej situaciji, kot je bila včeraj, se ni videlo, kdo je pravoslavni, kdo je rimokatoli, kdo grkokatolik ... Vsi smo bili združeni v tej molitvi.

Mira Milavec
Mira Milavec © osebni arhiv

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA) Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA)

Dobro in zlo in pošast komunizma

V nedeljo zvečer me je pretresel ogled dokumentarnega filma Bitka za Kijev, vojnega dopisnika RTV Slovenija Valentina Areha. Na njemu lasten način je skupaj s snemalci gledalcu približal trpljenje ...

Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Naj odgovorni prispevajo k miru

Dragi bratje in sestre, noben greh, nobena zgrešenost, nobena zamera nam ne sme vzeti poguma, da z vztrajnostjo prosimo dar Svetega Duha, ki nam daje mir, je papež poudaril pred opoldansko ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...

Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc) Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc)

Klemen Selakovič: Iščem zimzelene modrosti

Srečala sva se dva spraševalca, z dveh različnih medijev, skupaj pred mikrofonom. Podcasti, oziroma pododdaje, so trenutno ena bolj priljubljenih oblik, v bistvu so kot pogovorne radijske oddaje, ...