Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Ekološka živinoreja (foto: Kmetija Kukenberger)
Ekološka živinoreja | (foto: Kmetija Kukenberger)

Janša kmetom obljubil sredstva za podporo razvojnim investicijam

Kmetijstvo | 01.12.2021, 21:27 Robert Božič

»Pogovor s predsednikom vlade in skupen nastop nevladnih organizacij sta bila uspešna: vlada bo namenila več denarja za kmetijstvo,« so na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije zgodaj zvečer zapisali v sporočilu za javnost.

Popoldne so se namreč s predsednikom vlade Janezom Janšo ponovno srečali predstavniki kmetov: predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager, predsednik Sindikata kmetov Anton Medved ter predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Janez Rebec.

Dolgotrajna pogajanja

Kot nam je uspelo izvedeti iz zanesljivih virov so na obeh straneh že tekom dneva potekali še zadnja usklajevanja, sredstva, o katerih so tekla pogajanja, pa so namenjena predvsem podpori investicij v kmetijstvu in na podeželju v prihodnjih letih novega programskega obdobja.

Na pogovorih pri predsedniku vlade naj bi bilo dogovorjeno, da bo del teh sredstev namenjen tudi odpravi anomalij, ki jih kmetje očitajo ministrstvu na področju predvidenih plačil za t.i. Območja z omejenimi dejavniki za kmetijstvo v prihodnjem programskem obdobju.

 

»Prav tako bodo ta sredstva omogočala ohranjanje kulturne krajine za namen razvoja turizma in zagotavljanje pogojev, ki bodo mlade obdržale na kmetijah ter prilagajanja podnebnih sprememb, ki jih kmetijstvo najbolj občuti,« so še zapisali na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Očitno so zdaj padli zadržki do predloga strateškega načrta

Današnji sestanek po besedah ministra dr. Jožeta Podgorška predstavlja zaključek procesa priprave strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023-2027, ki ga mora Slovenija do konca leta predložiti Evropski komisiji in katerega svetniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije na izredni seji 25. novembra niso potrdili, temveč so to potrditev pogojevali z dodatnimi sredstvi v podporo naložbam za razvoj kmetij.

 

Več boste slišali v nedeljski kmetijski oddaji.

KRONOLOGIJA: Kmetijstvo spomladi izpadlo iz Načrta za okrevanje in razvoj. Danes obljubljena sredstva so to anomalijo popravila.

Spomnimo. Prejšnjo zimo so v kmetijskih krogih potekale priprave programov, ki naj bi jih izvedli v okviru Načrta za okrevanje in odpornost. Med drugim so bili pripravljeni številni projekti investicije na govedorejskem področju, govorilo se je o vzpostavitvi vzajemnega sklada za upravljanje s tveganji v kmetijstvu, pa o investicijav v zbirne, skladiščne, dodelovalne in distribucijske centre, predvidene so bile podpore t.i. socialnim inovacijam za revitalizacijo spečega potenciala marginalnih skupin na podeželju ter digitalizacijo strokovnih služb v kmetijstvu.

Potem ko je vlada 28. aprila ta načrt sprejela, so bili na kmetijskem področju podprti le nekateri projekti na področju digitalizacije, kar je sprožilo revolt.

Svetniki KGZS so tako konec poletja od vlade zahtevali dodatnih 380 milijonov predvsem za področje investicij in razvoja kmetijstva. Predsednik vlade Janez Janša jim je na pogajanjih septembra obljubil 100 milijonov razvojnih sredstev, danes pa so uspeli izpogajati še 210 milijonov dodatnih sredstev. Z dodatnimi sredstvi bodo po besedah ministra dr. Jožeta Podgorška »naslovili ključne potrebe znotraj kmetijskega sektorja.«

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...