Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ansambel Štirje kovači (foto: Arhiv Ansambla Štirje kovači)
Ansambel Štirje kovači | (foto: Arhiv Ansambla Štirje kovači)

Ansambel Štirje kovači v Guinnessovi knjigi rekordov

Glasba | 10.12.2021, 14:27 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Koroški ansambel Štirje kovači je po letu in pol prizadevanj ta teden prejel listino o vpisu v Guinnessovo knjigo rekordov kot najdlje delujoči narodnozabavni ansambel na svetu. Pod vodstvom harmonikarja, pevca ter avtorja skladb in besedil Franca Šegovca neprekinjeno deluje skoraj polnih 67 let. Kam le čas beži je njihova najbolj znana skladba.

"Zelo smo počaščeni, da smo prišli v Guinnessovo knjigo rekordov. To je 67 let dela, trdega dela," je za STA dejala žena vodje ansambla Hermina Šegovc, ki se je zasedbi kot pevka pridružila leta 1972. Za pridobitev listine Guinnessove knjige rekordov so v letu in pol prizadevanj predložili 254 kosov gradiva oz. dokumentov.

Ansambel Štirje kovači so leta 1954 ustanovili štirje fantje, ki so bili zaposleni v kovaški industriji Tovarne kos v Slovenj Gradcu. Od takrat je ansambel zamenjalo 11 članov, danes ima zasedba, ki še vedno nastopa in sodeluje v televizijskih in radijskih oddajah, sedem članov.

Koncert ob 65-letnici delovanja ansambla Štirje kovači
Koncert ob 65-letnici delovanja ansambla Štirje kovači © STA

V 67 letih delovanja so ustvarili veliko skladb, izdali prek 40 plošč, za valček Kam le čas beži pa je ansambel leta 2000 dobil nagrado zlati petelin. Med njihove najbolj znane skladbe spadajo še Čakal sem ob potoku, Gremo na Pavre, Mala solzica, Moji mamici, Pridi zvečer in Rženova Tinka.



Veliko so nastopali doma in v tujini. Prvič so na pobudo Slovenske izseljenske matice odšli v tujino leta 1969 in zatem skupno trikrat opravili daljše turneje po ZDA in Kanadi ter dvakrat po Zahodni Evropi.

Kot je še povedala Hermina Šegovc, so zelo ponosni, da je delu ansambla Štirje kovači posvečena tudi muzejska zbirka Koroškega pokrajinskega muzeja. Ta je ob praznovanju 65-letnice ansambla pred dvema letoma pripravil začasno razstavo, zatem pa so v Slovenj Gradcu v sodelovanju z občino našli prostore v Ozki ulici, kjer zdaj v stalni postavitvi predstavljajo delo ansambla. Kot je še povedala pevka zasedbe, bo tam mesto dobila tudi ta teden pridobljena listina Guinnessove knjige rekordov.

Za življenjsko delo na področju narodnozabavne glasbe ter glasbeno in kulturno promocijo Slovenj Gradca in Koroške doma in na tujem je Franc Šegovc leta 2014 prejel naziv častni občan Mestne občine Slovenj Gradec.

Glasba
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...