Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Prostovoljci Karitas pri delitvi pomoči (foto: Slovenska karitas)
Prostovoljci Karitas pri delitvi pomoči | (foto: Slovenska karitas)

Teden Karitas: Srce, ki sprejema

Novice | 22.11.2021, 12:00 Petra Stopar

Vstopili smo v Teden Karitas, ki letos poteka pod geslom »Srce, ki sprejema«. Slovenska karitas in posamezne škofijske Karitas se v teh dneh še posebej zahvaljujejo prostovoljcem, opozarjajo na stiske prebivalcev in vabijo h konkretni solidarnosti.

Vsaka od škofijskih Karitas po Sloveniji bo ta teden zaznamovala z lastnimi dogodki ali molitvenimi srečanji različnih generacij, tako prostovoljcev kot vse zainteresirane javnosti. Kar je vsako leto skupno vsem, ki so vpeti v karitativno dejavnost, je zahvalno romanje na Slomškovo Ponikvo, a to tudi letos zaradi epidemioloških razmer odpade. Svete maše, ki bo v sredo ob 13.30 in jo bo daroval predsednik Slovenske karitas in mariborski nadškof Alojzij Cvikl, se bo lahko udeležilo zgolj omejeno število oseb. Možen bo ogled preko družbenega omrežja Facebook in neposrednega prenosa na TV Golica in RTS Maribor.

Zelo pomembno je, da v družbi ohranjamo željo in trud za skupno dobro, na vseh področjih.

Tedna Karitas pa si ne predstavljamo brez vsakoletnega dobrodelnega koncerta Klic dobrote v celjski dvorani v Golovec. Tudi udeležba tam bo zgolj simbolična, sporočajo s Karitas. Koncert bodo prenašali TV Slovenija, Radio Slovenija in Radio Ognjišče, v sredo ob 20.00. V času prenosa ter ves mesec december bo Karitas zbirala sredstva za pomoč najrevnejšim, število katerih se je v lanskem epidemičnem letu tudi po podatkih Statističnega urada povečalo. Lani so v času koncerta zbrali približno 200.000 evrov. »Klic dobrote je zelo pomembna akcija, ki pomaga pri pomoči več kot 20.000 družinam v stiski,« je povedal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič. »Zelo pomembno je, da v družbi ohranjamo željo in trud za skupno dobro, na vseh področjih,« je dodal na nedavni novinarski konferenci Nadškofijske karitas Maribor.

Na nedeljo Karitas pa se bomo spomnili približno 10.000 prostovoljcev župnijskih Karitas, ki dan za dnem odpirajo svoja srca in podarjajo nešteto neplačanih ur za pomoč soljudem v stiski, tudi v času omejitvenih ukrepov za zajezitev covida-19. Geslo »Srce, ki sprejema«, naj bi ljudi spodbujalo, da se ustavijo in si vzamejo čas za drugega človeka. »Da mu prisluhnemo, posvetimo vso pozornost in ga sprejmemo tudi v njegovi drugačnosti. Vabi nas tudi, da odgovorimo s solidarnostjo, prijazno besedo, darovi ali prostovoljstvom pri pomoči ljudem v stiski. Ta čas pa nas vabi tudi k sodelovanju in prizadevanjem za skupno dobro,« podarjajo v Slovenski karitas.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...