Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marcel Krek
Pogrebna slovesnost (foto: Jože Potrpin)
Pogrebna slovesnost | (foto: Jože Potrpin)

V Celju so se poslovili od vizitatorja lazaristov

20.11.2021, 11:17 Alen Salihović

V župnijski cerkvi sv. Jožefa nad Celjem so se včeraj poslovili od vizitatorja lazaristov, duhovnika Franc Rátaj, ki je umrla prejšnjo nedeljo. Somaševanje med pogrebno mašo je vodil ljubljanski nadškof, metropolit Stanislav Zore.

»Živel je Pavlovo misel: Pretpi nadloge, opravi poslanstvo evangelista in izpolni svojo službo. Danes pa tudi s svojimi vprašanji ob njegovi smrti in svojem žalovanju ob slovesu od njega, prihajamo pred Gospoda, ki je svojim učencem povedal, da je v hiši njegovega Očeta veliko bivališč. Da odhaja, da jim pripravi prostor in da bo zopet prišel in nas k sebi vzel, da bomo tudi mi tam, kjer je On. Ob vseh vprašanjih prihajamo tudi s prošnjo naj Gospod tudi ob pogrebu pokojnega duhovnika Franca utrdi našo vero v vstajenje, v Jezusovo vstajenje. V vstajenje pokojnega Franca in v naše vstajenje,« je v pridigi dejal nadškof Zore.

Franc Rataj se je rodil 19. septembra 1949 v Hruševcu pri Šentjurju. V gimnaziji v Zagrebu se je prvič srečal z misijonarji sv. Vincencija Pavelskega, leta 1968 vstopil v Misijonsko družbo in začel noviciat, novo mašo pa je obhajal 13. julija 1975 v Šentjurju. Njegovo novomašno geslo je bilo »Prejel sem od Gospoda Jezusa, da spričam blagovest o ljubezni Božji«. Bil je kaplan pri Sv. Jožefu v Celju, župnijski upravitelj in kmalu tudi župnik pri Sv. Jakobu ob Savi, nato nadžupnik v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, župnik v Pišecah ter v Župnijah Artiče in Sromlje, pa tudi dekan (nekdanje) Dekanije Videm ob Savi. Hkrati je bil narodni voditelj Mednarodnega združenja čudodelne svetinje – Otrok Brezmadežne za Slovenijo. V provincialnem vodstvu je bil večkrat superior, svetovalec in vizitatorjev asistent. 7. aprila 2018 ga je vrhovni predstojnik Misijonske družbe lazaristov Tomaž Mavrič imenoval za novega vizitatorja (provinciala) Slovenske province.

Vir: Vatican News

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc) Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc)

Umrl minister v prvi vladi Ingo Paš

V 81. letu starosti je umrl Ingo Paš, minister v prvi vladi v samostojni Sloveniji, so sporočili iz družinskega kroga. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice ...

Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Odmikanje od demokracije v Evropi

Papež Frančišek svoje 35. mednarodno potovanje nadaljuje v Grčiji. V Atenah, zibelki demokracije, je izrazil zaskrbljenost zaradi odmikanja od demokracije v Evropi. Evropske voditelje je pozval, ...