Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Jaslice (foto: Katoiliška cerkev)
Jaslice | (foto: Katoiliška cerkev)

Društvo jasličarjev upihnilo 20 svečk

Cerkev na Slovenskem | 16.11.2021, 13:08 Marjana Debevec

Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije danes praznuje 20. rojstni dan. Kako je nastalo in kakšno je njegovo poslanstvo?

»Namen Društva ljubiteljev jaslic Slovenije je poglabljati svetopisemsko poročilo o Sveti družini in o Odrešenikovem rojstvu ter ustvarjati prijateljske vezi med izdelovalci jaslic in tistimi, ki jih postavljajo, vse to pa s ciljem, ohranjati narodno izročilo postavljanja jaslic v družinah ter skrbeti za umetniško kvaliteto domačih – slovenskih jaslic«, je zapisal ustanovitelj društva p. Leopold Grčar.

Razstave jaslic je organiziral že vse od leta 1989. »Ko so jih začeli pripravljati najprej v gostilni, potem v samostanskem hodniku in potem tako naprej, dokler ni nastal tudi muzej jaslic. In tako nekako se je začela ta zgodba, saj so tudi po drugih krajih pripravljali različne razstave,« je povedal sedanji predsednik društva, rektor bazilike na Brezjah p. Robert Bahčič.

Prelomni trenutek je bila velika razstava jaslic v prostorih škofijske knjigarne na Mačkovi v Ljubljani pred tridesetimi leti. Samo društvo pa je zaživelo deset let kasneje, 16. novembra 2001. Med ustanovnimi člani je bila Marinka Svetina z možem. Pred dvajsetimi leti sta pripravila prvo številko revije Jaslice. »Najin namen je bil predstaviti jasličarje; recimo ujela sva devetdesetletnega Vovka in tudi ta mlade, kako so delali. Ker to je tradicija, da to ostane

Edinstveno zbirko jaslic imajo na Brezjah. Vsebuje namreč preko 450 različnih eksponatov – jaslic z vseh koncev sveta. »Nekaj jaslic, ko sem jih videl, se mi je kar milo storilo, kako so bile lepe. In potem, ko še razlagajo, koliko ljubezni je nekdo vložil v to, pa da so jih desetletja postavljali. Nazadnje, pred nekaj dnevi, smo dobili jaslice iz Krope – lesene, stare okrog sto let,« je še pojasnil p. Bahčič.

Jaslice, ki prihajajo iz italijanskega Castella
Jaslice, ki prihajajo iz italijanskega Castella © Posnetek zaslona - Vatican News

In kako jaslice doživlja jasličar in kipar Tomaž Lavrih? »Zame je vedno, vedno, ampak res vedno Marija na Jezusovi desni strani, ker je njegova prava mama. Vse ostalo se potem malo prilagodi. Recimo lani, ko smo začeli leto sv. Jožefa, smo ga malo drugače osvetlili; da je bil bolj svetel, da bi bil tam v enem kotku, tako zamaknjen kot vedno. Tako drobni detajli so lahko tako zelo sporočilni.«

Več zgodb jasličarjev boste lahko slišali v četrtkovi oddaji Via positiva, vabljeni pa tudi k ogledu kataloga jaslic, ki jih lahko dobite in naročite v knjigarni Ognjišča.



Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.