Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Učenec v šoli (foto: Pixabay)
Učenec v šoli | (foto: Pixabay)

Maske – za varovanje zdravja ali kratenje pravic?

Novice | 15.11.2021, 13:38 Marjana Debevec

Zaradi slabšanja epidemičnih razmer so za vse šolske otroke obvezne kirurške maske, v sredo se bo začelo tudi samotestiranje v šolah. Medtem ko se večina staršev in učiteljev poskuša ukrepom prilagoditi, so po več šolah izvedli proteste.

Starši v samotestiranje otrok privolijo s posebno izjavo. Če se s tem ne strinjajo, se otrok začasno šola na daljavo. Ker je prejšnji teden zmanjkalo zalog kirurških mask za otroke, so le-ti še lahko nosili maske iz blaga, od danes pa velja, da morajo imeti kirurško masko ali masko tipa FFP2.

Podobno prakso, tudi samotestiranje, že poznajo v Nemčiji in Avstriji. Ravnatelj Ljudske šole Šmihel pri Pliberku Danilo Katz je povedal, da večjega odpora med starši ni. »Pravzaprav jih je zelo malo pri nas; na naši šoli ni nobenega. Sploh v ljudskih šolah, to so šole, kjer so otroci v starosti od 6 do 10 let, skoraj ni takšnih objav. Jih je nekaj potem v srednjih šolah – to so otroci od 10. do 14. leta – ampak vedno manj, ker so starši ugotovili,d a to testiranje ne povzroča kakšnih večjih težav otrokom

V avstrijskih šolah bodo prihodnja dva tedna izvajali še strožji način testiranja vseh učencev, tudi cepljenih in prebolelih. Eden od treh testov mora biti PCR. V višjih razredih morajo učitelji in šolarji nositi zaščitne maske FFP2.

Po več slovenskih šolah so se medtem oglasili zaskrbljeni starši, ki trdijo, da je samotestiranje poseg v otrokovo dostojanstvo. Poudarjajo, da nošenje mask otrokom škodi, morebiten pozitiven test pa bi povzročil diskriminacijo.

Drugi starši, ki sicer niso tako glasni, pa so se prav zaradi teh protestov obrnili na nas. Živimo v izrednih razmerah in tudi starši skupaj z otroki lahko prispevamo k izboljšanju stanja, so poudarili. Marjeta Bec, mama petih otrok: »Včasih težko razumem starše, ki vidijo v maskah in testiranju nasilje nad otroki, ne vidijo pa ga v tem, da otroku pri desetih letih dajo v roke telefon, na katerega je prilepljen brez nadzora. Ko gledam osnovnošolce, ki gredo zjutraj v šolo z energijskimi pijačami v roki, si mislim, da se za svobodo otrok borimo na čisto napačnem koncu. Večina njih že dolgo ni svobodnih. Le da telefon velja za statusni simbol. Maske pa ne

Ob tem spomnimo na pravila šolskega reda. Tam najdemo zapisano, da so dolžnosti in odgovornosti učenca, da v šoli in izven šole skrbi za lastno zdravje in varnost ter ne ogroža zdravja in varnosti ter osebnostne integritete drugih učencev in delavcev šole.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.