Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Učenec v šoli (foto: Pixabay)
Učenec v šoli | (foto: Pixabay)

Maske – za varovanje zdravja ali kratenje pravic?

Novice | 15.11.2021, 13:38 Marjana Debevec

Zaradi slabšanja epidemičnih razmer so za vse šolske otroke obvezne kirurške maske, v sredo se bo začelo tudi samotestiranje v šolah. Medtem ko se večina staršev in učiteljev poskuša ukrepom prilagoditi, so po več šolah izvedli proteste.

Starši v samotestiranje otrok privolijo s posebno izjavo. Če se s tem ne strinjajo, se otrok začasno šola na daljavo. Ker je prejšnji teden zmanjkalo zalog kirurških mask za otroke, so le-ti še lahko nosili maske iz blaga, od danes pa velja, da morajo imeti kirurško masko ali masko tipa FFP2.

Podobno prakso, tudi samotestiranje, že poznajo v Nemčiji in Avstriji. Ravnatelj Ljudske šole Šmihel pri Pliberku Danilo Katz je povedal, da večjega odpora med starši ni. »Pravzaprav jih je zelo malo pri nas; na naši šoli ni nobenega. Sploh v ljudskih šolah, to so šole, kjer so otroci v starosti od 6 do 10 let, skoraj ni takšnih objav. Jih je nekaj potem v srednjih šolah – to so otroci od 10. do 14. leta – ampak vedno manj, ker so starši ugotovili,d a to testiranje ne povzroča kakšnih večjih težav otrokom

V avstrijskih šolah bodo prihodnja dva tedna izvajali še strožji način testiranja vseh učencev, tudi cepljenih in prebolelih. Eden od treh testov mora biti PCR. V višjih razredih morajo učitelji in šolarji nositi zaščitne maske FFP2.

Po več slovenskih šolah so se medtem oglasili zaskrbljeni starši, ki trdijo, da je samotestiranje poseg v otrokovo dostojanstvo. Poudarjajo, da nošenje mask otrokom škodi, morebiten pozitiven test pa bi povzročil diskriminacijo.

Drugi starši, ki sicer niso tako glasni, pa so se prav zaradi teh protestov obrnili na nas. Živimo v izrednih razmerah in tudi starši skupaj z otroki lahko prispevamo k izboljšanju stanja, so poudarili. Marjeta Bec, mama petih otrok: »Včasih težko razumem starše, ki vidijo v maskah in testiranju nasilje nad otroki, ne vidijo pa ga v tem, da otroku pri desetih letih dajo v roke telefon, na katerega je prilepljen brez nadzora. Ko gledam osnovnošolce, ki gredo zjutraj v šolo z energijskimi pijačami v roki, si mislim, da se za svobodo otrok borimo na čisto napačnem koncu. Večina njih že dolgo ni svobodnih. Le da telefon velja za statusni simbol. Maske pa ne

Ob tem spomnimo na pravila šolskega reda. Tam najdemo zapisano, da so dolžnosti in odgovornosti učenca, da v šoli in izven šole skrbi za lastno zdravje in varnost ter ne ogroža zdravja in varnosti ter osebnostne integritete drugih učencev in delavcev šole.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...