Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež s francoskimi škofi moli za žrtve zlorab (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež s francoskimi škofi moli za žrtve zlorab | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Žrtvam zlorab v Franciji tudi finančna odškodnina

Svet | 09.11.2021, 13:17 Marta Jerebič

Žrtve spolnih zlorab s strani duhovnikov bodo v Franciji dobile tudi finančno odškodnino. Škofje so odločitev sprejeli na zasedanju v minulih dneh, včeraj so javnosti predstavili še druge ukrepe.

Neodvisna komisija je v svojem oktobra objavljenem poročilu podala oceno o približno 216 tisoč zlorabljenih mladoletnikih. Med priporočili je pozvala tudi k odškodnini žrtvam. Francoski škofje so na zasedanju v Lurdu podprli ta predlog. V ta namen bo Cerkev ustanovila poseben sklad. Sredstva zanj namerava dobiti s prodajo svojih nepremičnin in najemom kredita. Predsednik škofovske konference Eric de Moulins-Beaufort podrobnosti o višini odškodnin ni navedel. Priznal je institucionalno odgovornost in krivdo Cerkve, ki je dopustila, da so zlorabe postale sistemske.

Sicer pa so škofje sprejeli še nekatere druge ukrepe. Aprila 2022 bo začelo delovati posebno cerkveno sodišče. Med posebnostmi je tudi zahteva škofov, da je v vodstvu semenišča ali drugih vzgojnih ustanov vedno vsaj ena ženska.

Papeža so zaprosili za odposlanca, ki bo preveril ustreznost ukrepov. Frančišek jim je pisal že ob začetku zasedanja in jih pozval, naj »jarem sramu« nosijo z vero in upanjem.

Svoja upanja in pričakovanja, pa tudi jezo, žalost in razočaranje, je med pričevanjem o svojih strašnih izkušnjah izrazilo pet žrtev, ki so jim škofje prisluhnili v veliki dvorani lurškega svetišča. »Šlo je za močne, težke, a potrebne besede,« je povedal predsednik skupine za boj proti pedofiliji pri Francoski škofovski konferenc in dodal, da »je treba izvesti spremembe in to je stvar vseh«.

V ta namen bodo oblikovali delovne skupine, ki bodo nadaljevale razprave o različnih temah, od formacije duhovnikov do sodelovanja laikov pri delu škofovske konference.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.