Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Škof Andrej Saje v Pleterjah (foto: Škofija Novo mesto)
Škof Andrej Saje v Pleterjah | (foto: Škofija Novo mesto)

Škof Saje v Kočevskem rogu, v Pleterjah in na zoom konferenci z duhovniki

Cerkev na Slovenskem | 09.11.2021, 13:03 Marta Jerebič Rok Mihevc

Novomeški škof Andrej Saje se je v teh dneh mudil v Kočevskem rogu in v Pleterjah.

Škof Andrej Saje je včeraj pri jami pod Krenom v Kočevskem rogu opravil molitve za rajne. Za žrtve, svojce in spravo je molil tudi pri jami pod Macesnovo gorico. Kratko je nato obiskal še nekaj nekdanjih kočevarskih vasi in se ustavil tudi v Verdrengu, kjer je bilo povojno žensko in nato še moško komunistično koncentracijsko taborišče.

V kartuziji Pleterje
V kartuziji Pleterje © Škofija Novo mesto

© Škofija Novo mesto

© Škofija Novo mesto

V nedeljo je bil v samostanu kartuzijanov v Pleterjah, kjer je daroval sveto mašo in se srečal s tamkajšnjimi menihi. Zahvalil se jim je za njihovo tiho duhovno podporo, ki jo skupaj z molitvijo in pokoro dajejo krajevni in vesoljni Cerkvi. Obiskal je tudi sestre skupnosti Loyola v njihovi materni hiši na Apneniku.

V Kočevskem rogu
V Kočevskem rogu © Škofija Novo mesto

Pred jamo pod Macesnovo gorico
Pred jamo pod Macesnovo gorico © Škofija Novo mesto

Duhovnike novomeške škofije pa je včeraj nagovoril prek spleta. Srečanje, ki ga tradicionalno pripravljajo v Strunjanu, so namreč zaradi epidemičnih razmer prestavili. 40 duhovnikov je tako škofu in njegovemu vikarju Petru Kokotcu vprašanja zastavljalo prek zooma.

Z duhovniki na ZOOM povezavi
Z duhovniki na ZOOM povezavi © Škofija Novo mesto

Cerkev na Slovenskem
Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News) Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...