Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Brez veselja ni svetosti, poudarja papež Frančišek

Svet | 01.11.2021, 15:47 s. Brigita Zelič

Kljub deževnemu in vetrovnemu vremenu se je na praznik vseh svetih na Trgu svetega Petra v Vatikanu zbralo veliko romarjev. Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru vse spomnil na današnje Jezusovo »programsko« sporočilo, ki so blagri (prim. Mt 5,1-12a). Blagri nam namreč kažejo pot, ki vodi k sreči. In biti svetnik pomeni hoditi po tej poti. Osredotočil se je na dva vidika tega načina življenja, ki sta veselje in preroštvo. Vse je povabil, naj se vprašamo: Ali smo veseli kristjani? Ali širimo veselje ali pa smo zdolgočaseni, žalostni ljudje s senco na obrazu? Brez veselja ni svetosti, nam je položil na srce.

Pot svetosti nam kažejo blagri

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru dejal, da nam blagri (prim. Mt 5,1-12a) kažejo pot svetosti, pot, ki vodi v Božje kraljestvo in k sreči. Gre za pot ponižnosti, sočutja, krotkosti, pravičnosti in miru. Biti svetnik pomeni hoditi po tej poti. Za tem se je zaustavil predvsem na dveh vidikih hoje po poti svetosti. Ta sta veselje in preroštvo.

Svetost ne pomeni samo naporov in odpovedi

Pojasnil je, da je Jezusova beseda »blagor« (Mt 5,3) glavna napoved, ki je napoved sreče brez primere. Svetost namreč ni življenjski program, sestavljen samo iz naporov in odpovedi, ampak je predvsem veselo odkritje, da smo otroci, ki jih Bog ljubi. In to nas napolnjuje z veseljem. Ne gre za človeški dosežek, ampak za dar, ki ga prejmemo. Sveti smo, ker se Bog naseli v naše življenje. On je tisti, ki nam daje svetost. Zato uživamo blagor.

»Veselje kristjana torej ni trenutno čustvo ali zgolj človeški optimizem, ampak gotovost, da smo vedno pod Božjim ljubečim pogledom in se lahko z vsako situacijo soočamo, s pogumom in močjo, ki prihajata od njega. Svetniki so tudi sredi številnih stisk doživljali to veselje in o njem pričevali,« je dodal.

Polnost življenja lahko dosežemo, če smo notranje ubogi

Drugi vidik je preroštvo, ki ga svetu prinašajo ubogi, trpeči in tisti, ki hrepenijo po pravičnosti. Medtem ko svet pravi, da moraš za srečo biti bogat, močan, vedno mlad, uživati slavo in uspeh, Jezus ovrže ta merila in preroško oznani, da pravo polnost življenja lahko dosežemo, če smo notranje ubogi, izpraznjeni in imamo v sebi prostor za Boga ter tako ostajamo odprti zanj in za bližnjega. In prav v tem najdemo pravo veselje.

Svetost je po papeževih besedah sprejeti in z Božjo pomočjo udejanjiti to preroštvo, ki spreminja svet. Povabil nas je, naj se vsakdo vpraša: Ali izražam preroškega duha, ki sem ga prejel pri krstu? Ali pa se prilagajam udobju življenja in lastni lenobi ter mislim, da je vse v redu, če je meni prav?

Naj nam pri življenju v duhu blagrov pomaga Devica Marija, ki slavi Boga, ki mogočne strmoglavlja s prestolov in dviguje ponižne, je svoj nagovor sklenil papež Frančišek.

Svet, Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...