Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Tudi debelina česnovih strokov je deloma pogojena s časom sajenja (foto: Rene Lehmkuhl / Pixabay)
Tudi debelina česnovih strokov je deloma pogojena s časom sajenja | (foto: Rene Lehmkuhl / Pixabay)

Miša Pušenjak: »Za česen bi bilo najboljše, da pred zimo sploh ne bi pognal listov«

Kmetijstvo | 29.10.2021, 06:11 Robert Božič

»Glede na izkušnje zadnjih 15-tih let, si upam trditi, da je zadnji teden oktobra, oziroma prvi teden novembra najboljši termin za sajenje jesenskega česna,« pravi Miša Pušenjak, svetovalka specialistka za pridelavo vrtnin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

»Moramo se zavedati, da česen, če ga sadimo v pretoplo zemljo, začne prehitro odganjati liste. V letošnji pridelovalni sezoni smo se sistematsko lotili spremljanja prisotnosti jajčec česnove muhe. In ugotovitve so presenetljive. Jajčec nismo našli, če je imel česen dva do tri liste, pri treh listih in naprej pa so bila jajčeca odložena. Tudi zato ni dobro jeseni hiteti s saditvijo,« je še pojasnila Pušenjakova.

Presenetljiva ugotovitev raziskav o prisotnosti česnove muhe

V letošnjem letu so sicer bile škode po česnovi muhi zelo različne. V nekaterih primerih jo sploh ni bilo, ponekod se je pojavila le pri nekaterih sortah, Miša Pušenjak pa to pojasnjuje prav z dejstvom bujnosti rastlin pred zimo. Pri rastlinah z manj listi jajčec namreč niso našli, bolj kot so bile bujne, več jih je bilo.

Ne brezglavemu hitenju!

»Ne hiteti! Tako kot s paradižnikom pa papriko hitimo spomladi, očitno ljudje iz ne vem kakšnega razloga zdaj jeseni hitijo tudi s sajenjem česna. Pravi termin je zdaj, v letošnjem letu, ko je nekoliko hladneje, zdaj ta teden, običajno pa je še celo boljši prvi teden v novembru, primorci pa naj bodo še kasnejši,« je bila neposredna Pušenjakova.

Glavice česna
Glavice česna © Matthias Böckel / Pixabay

Za dobre pridelke česna je pomemben močan koreninski sistem

Po njenih besedah je dobro, da se zemlja pred sajenjem ohladi pod 10 stopinj celzija, še boljše pa je da ima okrog 5 stopinj celzija. »Za česen bi bilo najboljše, da pred zimo sploh ne bi pognal listov, ampak bi ostal pod zemljo in razvijal samo koreninski sistem, ter prišel iz zemlje šele spomladi ... Tako bi bile korenine močnejše, večji koreninski sistem pomeni več hrane, pomeni tudi boljšo odpornost in bi se izognili zaleganju jajčec, česnove muhe.

Kmetijstvo, Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.