Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Papež v pogovoru z novinarji na letalu (foto: posnetek zaslona)
Papež v pogovoru z novinarji na letalu | (foto: posnetek zaslona)

Papež novinarjem: Splav je umor!

16.09.2021, 11:03 Marjana Debevec

Prihodnost Evrope, vprašanje podelitve evharistije politikom, ki podpirajo splav in istospolne zveze so bile nekatere od osrednjih tem pogovora papeža Frančiška z novinarji na letalu. Zaželel je, da bi Evropa črpala iz duha svojih ustanovnih očetov ter ostala neodvisna. Nekateri jo namreč želijo ideološko kolonizirati, kar je sveti oče ostro obsodil.

Države naj za istospolne pare zakonsko uredijo dostop do zdravstva in drugih pravic, kot je na primer dedovanje. Nikakor pa takšna skupnost ne more biti zakonska zveza, ki je zakrament med moškim in žensko, je bil jasen papež Frančišek v pogovoru z novinarji. "Gospod je dober, želi odrešenje vseh, toda prosim, ne silite Cerkve, da bi zanikala svojo resnico. Mnogi ljudje s homoseksualno usmerjenostjo se pokesajo, prosijo duhovnika za nasvet, Cerkev jim pomaga, toda zakrament zakona je nekaj drugega."

Podobno je bil jasen tudi, ko je govoril o splavu. »To je umor, kdor stori splav, ubije. Kdor tega ne razume, bi ga vprašal: Je prav ubiti človeka, da bi rešil nek problem? Je prav najeti morilca, da ubije človeško življenje?.«

Človek, ki ne sprejema nauka Cerkve, se po papeževih besedah sam izključi iz občestva in zato ne more prejeti obhajila. Ne gre za kazen, saj je že sam zunaj. Duhovnik pa naj bi ga spremljal in ne obsojal v duhu Božje bližine, ki izraža nežnost in usmiljenje.

Zato dovoliti obhajilo ali ne, ni predvsem vprašanje politike Cerkve, ampak je potrebno pastoralno spremljanje. »Dovolj je zahtev po izobčenju iz Cerkve. Ubogi ljudje, vsi so Božji otroci, ki so sicer začasno zunaj, vendar potrebujejo našo bližino.« Podobno naj bi po papeževih besedah znali duhovniki spremljati tudi osebe z istospolnimi nagnjenji.

Je pa sveti oče pohvalil madžarski zakon v podporo mladim parom, da bi imeli otroke. To se odraža tudi v povprečni starosti prebivalstva, ki na primer v Italiji in Španiji kaže na demografsko zimo. Na Madžarskem in tudi na Slovaškem pa je lahko srečal številne mlade družine z otroki, ki so zagotovilo prihodnosti.

Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.