Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež pred Marijinim kipom v Šaštinu (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež pred Marijinim kipom v Šaštinu | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež sklenil obisk na Slovaškem: Če se Cerkev ustavi, zboli

Slovenija | 15.09.2021, 12:49 Marjana Debevec

Papež je z dopoldanskim obiskom Marijinega romarskega svetišča sedmih žalosti v Šaštínu sklenil svoje tridnevno potovanje po Slovaški. S svetim očetom je somaševal tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Slovaška je danes praznovala s papežem Frančiškom, ki je iz papamobila dolgo pozdravljal množico vernikov, zbrano pred Marijinim svetiščem v Šaštinu. Povabil jih je, naj vedno ostanejo na poti, naj se nikoli ne ustavijo. »Ko se Cerkev ustavi, zboli. Ko se škofje ustavijo, Cerkev zboli. Ko se duhovniki ustavijo, zboli Božje ljudstvo

Ob današnjem prazniku Žalostne Matere Božje je papež spomnil, da Marija pod križem preprosto ostane, ne pobegne pred bolečino, ne poskuša rešiti sebe in iskati duhovnih anastetikov. To je dokaz sočutja, je dejal sveti oče. »Tudi mi se ob pogledu na žalostno Mater Božjo odprimo veri, ki postane sočutje; ki podeli življenje z ranjenim; ki trpi s tistim, ki mora na ramenih nositi težki križ,« je še dejal sveti oče med mašo v Šaštinu in poudaril, da takšna vera ni abstraktna, ampak vstopi v življenja ljudi.

Papež med mašo pred Marijinim svetiščem v Šaštinu
Papež med mašo pred Marijinim svetiščem v Šaštinu © Divisione Produzione Fotografica

Velik praznik je bil včeraj popoldne tudi za romsko skupnost, ki je s pesmimi navdušeno sprejela papeža Frančiška. Zatrdil jim je, da je Cerkev njihov dom ter da predsodki samo poglabljajo razlike med ljudmi. Osamitev določenih skupin namreč povečuje jezo. Zato je po njegovih besedah edina pot za mirno sožitje integracija.

Papež v romskem naselju
Papež v romskem naselju © Vatican News

Ne živimo kot v mehiških nadaljevankah

Sledilo je še srečanje s 25 tisoč mladimi. Dejal jim je, da nismo del serijske proizvodnje, ampak smo edinstveni in svobodni. Na svetu smo zato, da bi živeli ljubezensko zgodbo z Bogom. »Resnična izvirnost, prava revolucija je upor proti kulturi začasnega, pomeni preseganje nagona, - pomeni ljubiti za vse življenje s svojim celotnim bitjem. Nismo tukaj zato, da bi samo preživeli, ampak da bi iz življenja nekaj naredili. V velikih zgodbah, ki ste jih gotovo brali, sta vedno dve sestavini: ena je ljubezen, druga je pustolovščina, junaštvo. Če želite življenje narediti veliko, potrebujete oboje: ljubezen in junaštvo, dati življenje brez polovičarstva. Prosim, ne dovolite, da bi vam dnevi življenja minevajo kot v mehiških nadaljevankah.«

Na srečanju s 25 tisoč mladimi
Na srečanju s 25 tisoč mladimi © Divisione Produzione Fotografica

Danes se veliko govori o ljubezni, je mladim dejal papež, vendar pa v resnici vsak misli le sam nase. »Dragi mladi, ne pustite, da vas pogojuje to, kar ne gre, zlo, ki prevladuje. Ne pustite se ujeti žalosti, obupu tistih, ki pravijo, da se ne bo nič spremenilo. Če verjamemo v to, bomo zboleli za pesimizmom ter ostareli že kot mladi. Danes obstajajo mnoge razdiralne sile, mnogi krivijo vse in vsakogar ter širijo negativizem – so pravi strokovnjaki pritoževanja. Pritoževanje in pesimizem nista krščanska; Gospod ne mara žalosti in tega, da se delamo žrtve. Nismo narejeni za to, da bi imeli obraz na zemlji, ampak da bi usmerili pogled k Nebu, k drugim ljudem, v družbo,« je mladim še dejal papež Frančišek.

Tudi sicer so bili vsi njegovi govori na Slovaškem spodbuda k temu, da kristjani postanemo graditelji dialoga v vseh okoljih našega življenja.

Papež med pozdravljanjem družine
Papež med pozdravljanjem družine © Divisione Produzione Fotografica

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...