Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Umetna inteligenca (foto: Pixabay)
Umetna inteligenca | (foto: Pixabay)

Naravna ali umetna inteligenca?

| 14.09.2021, 08:00 s. Meta Potočnik

Umetna inteligenca je preprosto povedano sklop tehnologij, ki jih v veliki meri že uporabljamo v vsakdanjem življenju. Gre za reševanje zahtevnejših operacij, ki potrebujejo obdelavo številnih podatkov. To je lahko prstni odtis ali obraz, ki ga prepozna naš pametni telefon pa do okoljskih problemov. Umetna inteligenca pomaga učinkovito upravljati podjetja ali nam pomaga hitro poiskati želeno informacijo na spletu. Umetna inteligenca oziroma robotika nam je recimo lahko v neizmerno pomoč pri zdravljenju, rehabilitaciji, olajšanju delovnih in življenjskih naporov, kar se morda najbolje vidi v aplikativnih znanostih, medicini, inženiringu in podobnih področjih.

Slovenija je po uporabi umetne inteligence (UI) nad povprečjem Evropske unije, je ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU, strateški zavezi države nadaljnjemu razvoju področja UI pa pritrjuje tudi umestitev med mesečne tematike Digitalnega središča Slovenije.

Poleg številnih dogodkov na temo UI, aplikacij le-te v poslovanje podjetij in kratkih izobraževanj za posameznike s področja UI, se bodo v septembru v Digitalnem središču Slovenije predstavila tudi podjetja s svojimi rešitvami. Tako na primer v Telekomu Slovenije razvijajo rešitve na področju telemedicine in e-zdravja, kar omogoča bolnim in ostarelim, da dlje in bolj brez skrbi ostanejo doma.

Ali umetna inteligenca lahko zmanjšuje naše naravne sposobnosti in spretnosti?Soustanovitelj in tehnični direktor Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco ter raziskovalec na področju umetne inteligence z Instituta Jožef Stefan, dr. Marko Grobelnik meni: »Človekova narava je takšna, da če stroj začne delati nekaj za nas, se radi polenimo in odvadimo določenega početja. Če npr. stroj zna diagnosticirati bolezen, bodo zdravniki vedno manj obvladali to spretnost. Podobno velja za pilote. Zato je v takšnih poklicih predvideno določeno število ur, ki jih morajo ljudje kljub strojem opraviti sami, saj nekaterih spretnosti ne smemo pozabiti.«

Želite izvedeti več? Prisluhnite pogovoru z dr. Markom Grobelnikom.