Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Blagoslov trga pred stolno cerkvijo v Murski soboti (foto: škofija Murska sobota)
Blagoslov trga pred stolno cerkvijo v Murski soboti | (foto: škofija Murska sobota)

Sv. Nikolaj nas v Murski soboti vabi k spravi

Slovenija | 06.09.2021, 11:15 Marjana Debevec

V Murski Soboti so včeraj blagoslovili kip sv. Nikolaja, ki je postavljen v cestnem krožišču, in pa trg pred stolnico. Slovesnost je vodil apostolski nuncij v Sloveniji, udeležilo pa se je je tudi več škofov.

Murska sobota je včeraj praznovala 15. obletnico škofije, 30. obletnico samostojnosti Slovenije in 102. obletnico združitve Prekmurja z matično domovino.

Slovesnosti blagoslova kipa sv. Nikolaja in trga pred stolnico so se poleg apostolskega nuncija Jean-Marie Speicha, ki je vodil slovesno somaševanje, udeležili še nadškofa Alojzij Cvikl in Marjan Turnšek, škofa Stanislav Lipovšek in Peter Štumpf ter duhovniki iz soboške škofije in okolice. Po nuncijevih besedah, ki jih je prebral škof Štumpf, jih prav sv. Nikolaj zbral skupaj. »Dobro vemo, da Slovenija potrebuje tega "biti skupaj". Morda bo to nauk, ki ga bom podčrtal ob blagoslovu kipa tega svetega škofa.«

Nunciju je tudi všeč, da se kip svetega Nikolaja nahaja na stičišču cest. Gre namreč za svetnika, ki vabi k spravi. »Papež Frančišek je v svoji video poslanici novembra lani Sloveniji in Cerkvi v Sloveniji povedal ravno to: Sprava in edinost za pozitiven napredek tako v slovenski družbi kot v Cerkvi v Sloveniji. Vsi vemo, da je treba še veliko narediti,« je poudaril nuncij.

Po besedah soboškega škofa ordinarija Petra Štumpfa pa so naše poti deloma skupne, deloma se razhajajo, a se bodo vse na koncu končale v večnosti. Nosimo pa v sebi dolžnosti do dednih časti in naših korenin, zaradi česar so z mašo obeležili kar tri, za Slovenijo tudi v širšem smislu pomembne obletnice.

Slovesnosti so se udeležili tudi škof evangeličanske cerkve Leon Novak, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, poslanca Državnega zbora Jožef Horvat in Dejan Židan, župan Murske Sobote Aleksander Jevšek, župani okoliških občin in občinski svetniki ter številni drugi.

Udeleženci pri sveti maši v murskosoboški stolnici
Udeleženci pri sveti maši v murskosoboški stolnici © Jože Potrpin

Razlaga kipa sv. Nikolaja

Kip sv. Nikolaja je izdelal akademski kipar dr. Marjan Drev in v kompozicijskem smislu sodi v kategorijo evropskega figuralnega kiparstva v drugi tip, ki predstavlja prostostoječa in obhodna kiparska dela. Ta so redkejša, kompozicija teh je zahtevnejša in je izdelana za vse možne poglede. Avtor o kipu pravi: »Figura je modelirana prav za mesto v središču prometnega rondoja, na katerem je tudi postavljena. Na hitro si jo je mogoče ogledati kar iz avtomobila. Zahtevnejšemu opazovalcu pa se za ogled odpirajo širši panoramski pogledi zunaj rondoja. Prednost take postavitve je v tem, da je kip dostopen širšemu občinstvu. Kip jih s svojo navzočnostjo tiho in nenehno nagovarja.«

Obnovljen tudi trg pred stolnico

Po blagoslovu kipa in njegovi predstavitvi, ki ga je predstavila Anica Pušnik, se je slovesnost nadaljevala s procesijo do trga pred stolnico.
Trg je obnovljen po načrtih arhitektov Simone in Blaža Jereba in nakazuje povezanost pomurske pokrajine s tem svetiščem. Oboje, trg in cerkev, nas spominja na izrazito arhaičnost tega prostora ter njegovo versko in narodnostno služnost in pomen za zavedanje o identiteti pomurskih ljudi tudi za prihodnost, pokrajine s tem svetiščem.
Arhitekta Simona in Blaž Jereb sta o zasnovi in sporočilu trga pred stolno cerkvijo sv. Nikolaja v Murski Soboti zapisala, da je misel »Tukaj so nekoč pred nami bili in tukaj smo sedaj mi in tudi za nami bodo« in dodajata, da je trg v skupni velikosti 1.373 m2 zasnovan minimalistično, upoštevajoč danosti in semantiko prostora. Deli se na osrednji in obodni del, ki prehaja v zeleno zaledje. Osrednji del ponazarja našo široko, odprto prekmursko ravnico, ki je razdeljena na tri enaka polja - njive, ki simbolno pomenijo Troedinega Boga: Oče, Sin in Sveti Duh.

Obodni del, ki ima predvsem funkcijo dostopnih poti, se kot sklenjen okvir prepleta z zelenim zaledjem ter simbolno predstavlja temelj, pot, povezanost, enotnost v veri celotne cerkvene skupnosti. Od osrednjega dela, ki je obdelan kot brušeni beton, se razlikuje po teksturi materiala, v katerem je prani rečni prodec. Osrednji del ponazarja na poljih se enakomerno med betonskim tlakom v določenem ritmu, z zamikom ponavljajo črte pasov iz kamna, kar se v tlorisu manifestira kot dinamični element rahlo vzvalovanega žita, gibanja v enosti.

Sredinsko polje, ki se subtilno razlikuje od stranskih polj z rahlo širšimi pasovi kamna, v osi vodi od prenovljenega stopnišča pri glavnem vhodu v stolno cerkev sv. Nikolaja do glavnih dostopnih stopnic ob Gregorčičevi ulici, ob katerih bosta simetrično stala kipa v bronu, posvečena Sv. Cirilu in Sv. Metodu in ki vabita tistega, ki išče, naj vstopi v sveti hram.
Obodni del, ki ima predvsem funkcijo dostopnih poti, se kot sklenjen okvir prepleta z zelenim zaledjem ter simbolno predstavlja temelj, pot, povezanost, enotnost v veri celotne cerkvene skupnosti. Od osrednjega dela, ki je obdelan kot brušeni beton, se razlikuje po teksturi materiala, v katerem je prani rečni prodec.

Zunanja učilnica se nahaja ob ograji pri veroučnih učilnicah, se pod konstrukcijo brajde in upajmo nekoč prijetno senco, nahaja zunanja veroučna učilnica in prostor druženja, kjer so nameščene klopi in vodnjak – pitnik.«

Nuncij Speich blagoslavlja trg
Nuncij Speich blagoslavlja trg © Jože Potrpin

Ob stolnici najstarejši kraj v Murski soboti

Arheološka izkopavanja so potrdila, da je kraj ob stolnici najstarejši zgodovinski prostor Murske Sobote. Posmrtni ostanki nekaterih nekdanjih tukajšnjih prebivalcev so bili zato umeščeni v prostor na trgu, ki ga bo v prihodnje zaznamovalo tudi sakralno znamenje.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Duhovnost
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...