Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Labirint (foto: Pixabay)
Labirint | (foto: Pixabay)

Bitka med kaosom in redom

Slovenija | 28.09.2021, 14:30 Marta Jerebič

V zadnjem času nas obkrožajo besede, kot so: kaos, državni udar, svoboda ljudem. Ali morda slišimo tudi besedo red?

Red potrebujejo že majhni otroci, sicer je vsa njegova okolica v kaosu.

Iskanje reda je tisto, kar človeka oblikuje in ga vzgaja v normalno bitje. A danes se zdi, da je težko priti že do soglasja o tem, kaj je red.

Čeprav je red širok pojem, lahko rečemo, da so na ravni skupnosti oziroma države osnovni red tisočletja vzpostavljali naravni zakoni. Za našo civilizacijo to pomeni deset božjih zapovedi. Te so v zadnjih 50 letih postale tarča posmehovanja in posledično izbrisa. Padajo pod pretvezo svobode. V nedeljo je tako padla ena zadnjih utrdb v Evropi na področju zaščite življenja od spočetja naprej. San Marino je na referendumu podprl splav. Švica je glasovala za istospolne zakonske zveze in posvojitve otrok, ki postajajo predmet trgovanja. Evtanazija je na dnevnem redu skoraj povsod v Evropi. Zvestoba je redka vrlina. Kraje, korupcija in laži so nekaj povsem običajnega, zlasti v politiki in gospodarstvu. Obožujemo na stotine bogov, kakor nekomu pač paše v nekem trenutku.

Ljudje si jemljemo svobodo, ki nam ne pripada. In kjer je vse dovoljeno, nastane kaos.

Ko ni zakonov, ki sledijo naravnemu redu, in nekoga, ki bi jih izvajal, ljudje hitro postanejo kot živali, ki se pod okriljem noči lahko prebudijo v zveri. Zavezani resnici pa se iz strahu zavijajo v spiralo molka.

Zato nas morajo voditi ljudje, ki so zavezani naravnemu redu. Le to bo preprečilo kaos.

Tako je jasno, da nam ne morejo vladati ljudje, ki zagovarjajo nebrzdano svobodo, čeprav se ravno slednji na prihodnjih volitvah ponujajo kot rešitev iz kaosa.

Ne morejo nam vladati nasilni protestniki, ljudje, ki pozivajo k državnemu udaru, žaljivi in napadalni triglavski kolesarji ali teoretiki zarot, ki so preživeli že kar nekaj napovedanih datumov, ko naj bi se sprožili čipi, pa se do zdaj ni zgodilo še nič.

Prav neverjetno je, kako je Janševa vlada obtožena vseh vrst izmov, medtem ko so države, ki so že uspele vzpostaviti red oziroma življenje po pandemiji, to storile z enakimi vzvodi. PCT Slovenci dojemamo kot prisilo, Danci na primer kot pot do sreče. Slovencem predstavlja tesnobo, Dancem normalno življenje.

Seveda je bila Danska v drugačnem položaju, ko se je začela pandemija. Dojemanje skupnosti in prispevka vsakega posameznika za skupnost je bilo in je na povsem drugi ravni. Slovenci pa žal nadaljujemo tradicijo razklanosti.

Vsaka moralna avtoriteta bo rekla, da je rešitev v vrnitvi k izviru. Zgodovina je pokazala, da so narodi oziroma civilizacije, ki niso našle več poti k izviru, propadle. Zato je nujno, dokler nam pogled še seže do izvira, da se vsak posameznik in skupaj odpravimo na pot. Lahko je vmes kaos, a Alfa in Omega, Prvi in Zadnji, Začetek in Konec je red.


Slovenija, Naš pogled
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...