Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Aleš KarbaAleš Karba
Helena KrižnikHelena Križnik
Pšenica, zrelo klasje (foto: ARO)
Pšenica, zrelo klasje

Premika se. V pozitivno smer!

Hrana in okolje | 21.09.2021, 13:55 Robert Božič

Prepričan sem, da se še dobro spomnite, kako so se v minulih letih, praviloma že globoko v času žetve, dogajala pogajanja o odkupni ceni pšenice in posledično tudi drugih žit.

Iz leta v leto smo bili priče žalostnim zgodbam, na trenutke tudi izsiljevanju, ko si je pogajalsko močnejša stran odkupovalcev izmišljala vedno nove kriterije in pristope za vrednotenje domačega pridelka.

Cilj je bil preprost. Po čim nižji ceni v silose spraviti čim več najboljše domače pšenice, ki je nato v nadaljevanju leta, z mešanjem s tujo, omogočala lagodno poslovanje, ki se je na dolgi rok finančno obrestovalo. Skoraj po pravilu so bile namreč cene žit vsako leto ob žetvi nizke, čez zimo pa so na borzah občutno poskočile.

In iz leta v leto sem se spraševal, kje vendar so zadruge. Zakaj ne najdejo poguma, zgradijo skladišč in kot vmesni člen stopijo v to zgodbo, ter svojim kmetom omogočijo višje in pravičnejše odkupne cene. Razlogov in izgovorov sem v vseh teh letih slišal veliko, a prepričan sem, da bi povezovanje med zadrugami na tem področju prineslo nesluten uspeh, v veliki meri onemogočilo špekulacije, predvsem pa popolnoma obrnilo računico slovenske pridelave žit.

A zadnja leta se je v ozadju pretrgane žitne verige vendarle snoval še en poskus. Možnost vzpostavitve sheme Izbrana kakovost Slovenije je namreč tudi za področje pridelave in predelave žit ponudila možnost napredka.

A najprej se je zapletlo pri razumljivi nezainteresiranosti največjih igralcev, kasneje pa se je z velikimi mukami rojevala specifikacija. Ta je zdaj spisana in jo čaka postopek sprejemanja, ki tudi verjetno ne bo lahek, a kot kaže, bo že setev prihodnjo jesen in žetev v letu 2023 lahko pomenila zagon te sheme.

Potrošniki bomo torej dobili možnost, da bomo ob nakupu mok, kruha in krušnih izdelkov ter peciva, z izborom izdelkov pod označbo Izbrana kakovost Slovenije dobili izdelke iz slovenskega žita.

Dogovorjena specifikacija označbe »Izbrana kakovost« za sektor pridelave in predelave žit je torej pred letošnjo setvijo ozimnih žit dober signal pridelovalcem, da se na tem področju vendarle premika. In to v pozitivno smer.

Hrana in okolje
dr. Jože Možina (photo: ) dr. Jože Možina (photo: )

Dr. Možina toži Svetlano Makarovič zaradi žaljivk

Na okrajnem sodišču v Ljubljani naj bi jutri stekla obravnava v odškodninski tožbi, s katero novinar in zgodovinar dr. Jože Možina od Svetlane Makarovič zahteva opravičilo in odškodnino zaradi ...

Tradicionalna maša na 1. šolski dan za Zavod sv. Stanislava (photo: Marjana Debevec) Tradicionalna maša na 1. šolski dan za Zavod sv. Stanislava (photo: Marjana Debevec)

Veselje, skrbi in mnogo pozitivnih spodbud

Današnji prvi šolski dan so nekateri pričakali z veseljem, drugi z žalostjo v srcu, tretji prestrašeni, prav vsi pa radovedni, kaj jim bo prineslo novo šolsko leto. Pri prvošolcih in dijakih prvih ...

Tedni duhovnosti v Stražišču, poleg mladih še duhovnika Primož Erjavec in Tomaž Kodrič (photo: osebni arhiv) Tedni duhovnosti v Stražišču, poleg mladih še duhovnika Primož Erjavec in Tomaž Kodrič (photo: osebni arhiv)

Brez te skupnosti bi ostal brez kisika

Gibanje Pot že več kot šest desetletjij povezuje mlade, družine in duhovnike, ki iščejo globlji odnos s Kristusom in pristno skupnost v Cerkvi. V pogovoru z duhovnikom Tomažem Kodričem smo se ...

Mir, sončni zahod (photo: Unsplash) Mir, sončni zahod (photo: Unsplash)

Kako močno ga pogrešam…

Ena največjih bolečin za starša je, če si njegov otrok sam vzame življenje. A tudi pred tem neskončnim trpljenjem si na Radiu Ognjišče ne zatiskamo oči. V Večeru za zakonce in družine smo znova ...

Osnovna šola (photo: ) Osnovna šola (photo: )

Kdo bo učil v osnovnih šolah?

Novo šolsko leto prinaša več sprememb, med katerimi so najpomembnejše vezane na omejitev uporabe telefonov in varnostne ukrepe. Šole se še vedno soočajo tudi s kadrovskim mankom, pospešeno pa ...