Radio Ognjišče
Jure PavšekJure Pavšek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Meta PotočnikMeta Potočnik
Pšenica, zrelo klasje (foto: ARO)
Pšenica, zrelo klasje

Premika se. V pozitivno smer!

Hrana in okolje Robert Božič

Prepričan sem, da se še dobro spomnite, kako so se v minulih letih, praviloma že globoko v času žetve, dogajala pogajanja o odkupni ceni pšenice in posledično tudi drugih žit.

Iz leta v leto smo bili priče žalostnim zgodbam, na trenutke tudi izsiljevanju, ko si je pogajalsko močnejša stran odkupovalcev izmišljala vedno nove kriterije in pristope za vrednotenje domačega pridelka.

Cilj je bil preprost. Po čim nižji ceni v silose spraviti čim več najboljše domače pšenice, ki je nato v nadaljevanju leta, z mešanjem s tujo, omogočala lagodno poslovanje, ki se je na dolgi rok finančno obrestovalo. Skoraj po pravilu so bile namreč cene žit vsako leto ob žetvi nizke, čez zimo pa so na borzah občutno poskočile.

In iz leta v leto sem se spraševal, kje vendar so zadruge. Zakaj ne najdejo poguma, zgradijo skladišč in kot vmesni člen stopijo v to zgodbo, ter svojim kmetom omogočijo višje in pravičnejše odkupne cene. Razlogov in izgovorov sem v vseh teh letih slišal veliko, a prepričan sem, da bi povezovanje med zadrugami na tem področju prineslo nesluten uspeh, v veliki meri onemogočilo špekulacije, predvsem pa popolnoma obrnilo računico slovenske pridelave žit.

A zadnja leta se je v ozadju pretrgane žitne verige vendarle snoval še en poskus. Možnost vzpostavitve sheme Izbrana kakovost Slovenije je namreč tudi za področje pridelave in predelave žit ponudila možnost napredka.

A najprej se je zapletlo pri razumljivi nezainteresiranosti največjih igralcev, kasneje pa se je z velikimi mukami rojevala specifikacija. Ta je zdaj spisana in jo čaka postopek sprejemanja, ki tudi verjetno ne bo lahek, a kot kaže, bo že setev prihodnjo jesen in žetev v letu 2023 lahko pomenila zagon te sheme.

Potrošniki bomo torej dobili možnost, da bomo ob nakupu mok, kruha in krušnih izdelkov ter peciva, z izborom izdelkov pod označbo Izbrana kakovost Slovenije dobili izdelke iz slovenskega žita.

Dogovorjena specifikacija označbe »Izbrana kakovost« za sektor pridelave in predelave žit je torej pred letošnjo setvijo ozimnih žit dober signal pridelovalcem, da se na tem področju vendarle premika. In to v pozitivno smer.

Hrana in okolje
Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Avdio player - naslovnica