Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Janez Oražem - Žane (foto: ARO)
Janez Oražem - Žane

Spominjamo se, 12. avgust - Janez Oražem - Žane

| 12.08.2021, 09:21 Tone Gorjup

12. avgusta 1994 je v Ljubljani umrl teolog in duhovnik Janez Orážem - Žane. Urejal je prvi povojni cerkveni list Oznanilo. Več kot 20 let je vodil bogoslovje in vzgajal fante, ki so se pripravljali na duhovništvo.

To so bili časi, ko je oblast skušala zatreti vse, kar je bilo krščanskega, še zlasti semenišče. Janez Oražem je bil v veliko oporo nadškofu Vovku in nadškofu Pogačniku. Bil je pobudnik Pridigarskih osnutkov, sodeloval pa je tudi pri prenovi liturgičnih knjig. Poleg tega je bil dolgoletni knjižničar semeniške, teološke in nadškofijske pastoralne knjižnice.

Janez Gril, ki je bil njegov gojenec, pozneje pa profesorski kolega je povedal, kaj jim je svetova, da bi se izognili novačenju s strani udbe: „In če od vas kaj zahtevajo, jim najprej povejte, da morate rektroja vprašat, če bo dovolil. In če še vedno kaj zahtevajo, recite, naj to svojo prošnjo ali zahtevo napišejo pisno, da jo bomo nesli nadškofu, pa njemu, in potem bomo pisnio dgovor nesli nazaj. Ta njegov nauk je bil zelo koristen. Ko so kdaj poskušali na notranji upravi kaj podobnega, sem tudi jaz vedno rekel: Napišite mi ... In je bilo konec pridobivanja za take ali drugačne posle.“

12. avgusta leta 1887 se je na Rázborju nad Sevnico rodil glasbenik in bibliotekár Ludvik Zepič. Po študiju prava v Zagrebu je v Ljubljani študiral kompozicijo. Med vojnama je delal v več finančnih ustanovah. Po drugi vojni je osnoval glasbeno zbirko Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.Že zgodaj se je uveljavil kot zborovodja. Več kot 30 let je bil korepetítor zbora Glasbene matice. Ustanovil je Slovenski vokalni kvintet in harmoniziral vrsto ljudskih pesmi za moške glasove. Ludvik Zepič je soavtor bibliografije Gore v besedi, podobi in glasbi.

Na današnji dan leta 1919 so jugoslovanske čete skupaj s prostovoljci zasedle Prekmurje in s tem omogočile priključitev tega narodnega ozemlja Sloveniji.

12. avgusta 1955 je umrl nemški pisatelj Thomas Mann. Njegovi najbolj znani romani so Buddenbrookovi, Doktor Faustus ter Jožef in njegovi bratje.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...