Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Klement Jug (foto: G.F.A., Public domain, via Wikimedia Commons)
Dr. Klement Jug | (foto: G.F.A., Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 11. avgust – dr. Klement Jug

Spominjamo se | 11.08.2021, 09:48 Tone Gorjup

Na današnji dan 1924 se je v severni steni Triglava smrtno ponesrečil slovenski filozof, publicist in alpinist Klément Jug.

Filozofijo je študiral v Ljubljani. Po doktoratu se je posvetil raziskovanju nagonskega doživljanja in etičnim vprašanjem. O tem govorita deli O vzročnem poteku nagonskega življenja in O vesti. Z alpinizmom se je začel ukvarjati leta 1922 in kmalu postal član kluba Skala. Iskal in preplezal je nove smeri v Julijcih in Kamniško-Savinjskih Alpah. Poudarjal je duhovne temelje alpinizma in nujnost etične vzgoje gornikov.

Po smrti so v Ljubljani izšli Zbrani planinski spisi, v katerih med drugim utemeljuje moderni alpinizem.

11. avgusta 1864 se je v Ljubljani rodil pesnik in časnikar Dragotin Jesénko. Pesmi je objavljal v Slovanu, Ljubljanskem zvonu in Vrtcu. Lastne zbirke ni dočakal.

Na današnji dan leta 1890 je v Birminghamu umrl kardinal John Henry Newman. Bil je anglikanski duhovnik in voditelj gibanja, ki si je prizadeval za prenovo v anglikanski Cerkvi. Po letih iskanja in dolgih notranjih bojih se je leta 1845 pridružil katoliški Cerkvi. Po katoliškem mašniškem posvečenju v Rimu se je vrnil v Anglijo, kjer je pri duhovniškem delu doživljal veliko nasprotovanj in nerazumevanj tako s katoliške kot anglikanske strani.

Bl. kardinal Newman
Bl. kardinal Newman © Družina

Papež Leon XIII. je Johna Newmana v 80. letu starosti imenoval za kardinala. Papež Benedikt XVI. pa ga je 19. septembra 2010 med obiskom v Birminghamu razglasil za blaženega.

Sestra Brigita Zelič je papežev nagovor ob tej priložnosti povzela takole:Potem, ko je sveti oče dogodek beatifikacije postavil v širši zgodovinski okvir, je dejal, da se blaženi John Henry Newman uvršča med velike svetniške osebnosti britanskega otočja in pričevalcev nenehne navzočnosti Svetega Duha v Božjem ljudstvu. Papež Benedikt XVI. je približal Newmanovo globoko zavest, da je krščansko življenje v svojem jedru uresničevanje poklicanosti k svetosti. Dojemal jo je kot veliko hrepenenje človekovega srca po tesni notranji povezanosti z Božjim Srcem. Newman je bil prepričan, da nas zvestoba molitvi postopno preobraža v Božjo podobo, saj po pogovoru z Bogom naše misli in čutenje postajata vedno bolj podobna Božjemu.“

Papež Franišek pa ga je 13. okrobra 2019 prištel med svetnike.

11. avgusta 1907 se je v Ljubljani rodil geodetski inženir Stane Oswald. Jeseni1947 so ga aretirali in ga na dachauskem procesu obsodili na smrt z ustrelitvijo.

Spominjamo se
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...