Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Maša za Evropo na Brezjah (foto: ARO)
Maša za Evropo na Brezjah | (foto: ARO)

Kardinal Parolin na Brezjah: Ljubezen do domovine je ljubezen do matere

Slovenija | 31.08.2021, 23:06 Alen Salihović

Na uradnem obisku v Sloveniji je državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin. Ob prisotnosti številnih gostov je zvečer daroval sveto mašo na trgu pred baziliko Marije Pomagaj, pred tem pa se srečal tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo.

Kardinala Parolina je pred baziliko sprejel rektor svetišča dr. p. Robert Bahčič, ki ga je nato vodil v baziliko, kjer so ga čakali slovenski škofje na čelu s predsednikom SŠK, ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom. Skupaj s kardinalom so nato škofje molili pred milostno podobo Marije Pomagaj. Sledilo je zasebno srečanje članov slovenske škofovske konference s kardinalom, temu pa je sledila sveta maša za Evropo na trgu pred baziliko.

Kardinal je v uvodnem delu pridige navzoče pozdravil v imenu papeža Frančiška ter obenem izrazil veselje, da sveto mašo daruje ob 30. letnici samostojne države Slovenije. V nadaljevanju je spregovoril o ljubezni do domovine, ki je enaka ljubezni do matere.

"Svobodna in demokratična domovina, v kateri prevladujejo načela pravičnosti, spoštovanja človekovih pravic, pravne države in skupnega dobrega ter v kateri je razširjena kultura bratstva, zastonjskosti in solidarnostne ljubezni, je izjemno velika vrednota, saj je neposredno povezana s človekovim dostojanstvom. Po drugi strani pa je mirno in varno družbeno okolje v posamezni državi zagotovljeno v obsegu, ki ga zagotavlja mednarodno okolje," je dejal v pridigi, ki jo je v slovenščini prebral murskosoboški škof Peter Štumpf.

Nadaljeval je, da se je proces združevanja Evropske unije začel po grozotah druge svetovne vojne prav zato, da bi zagotovili spravo, mir in solidarnost v Evropi ter tako prispevali k mirnemu sobivanju v svetu. "Ustanovitelji Evropske unije so bili kristjani, ki so bili prepričani, da je treba – tako pravi Jezus – najprej in predvsem iskati Božje kraljestvo in njegovo pravičnost, da bi nam bilo dano tudi vse drugo, kar potrebujemo za dostojno življenje (Prim. Mt 6,13). Isto temeljno resnico Jezus predstavi s podobama hiše, zgrajene na skali, in hiše, zgrajene na pesku, v evangeljskem odlomku, ki smo ga pravkar slišali (prim. Mt 7,24-28)."Kardinal Parolin s slovenskimi škofi
Kardinal Parolin s slovenskimi škofi © ARO

Po besedah kardinala Cerkev v času svojega obstoja, zlasti pa v zadnjih stoletjih, ni nikoli prenehala ponavljati Jezusovega sporočila, da mora stabilnost človeka in družbe temeljiti na poslušanju n uresničevanju Božje besede v praksi. "Njen družbeni nauk ni nič drugega – po mojem mnenju – kot konkretizacija in aktualizacija tega sporočila."

V kontekstu verske svobode pa še dejal: "Cilj svobode je torej ljubezen. Človek je svoboden, da ljubi, in ljubi, da je svoboden. Seveda je prvi korak ljubezni pravičnost, eden od štirih stebrov, na katerih mora biti zgrajena naša hiša. Pravičnost ima različne pomene, v osnovi pa jo lahko opredelimo kot stalen in trajen namen, da bi vsakomur zagotovili njegovo pravico. Brez tega stalnega in nenehnega namena tudi ni ljubezni. Toda ljubezen to presega, v primerjavi s pravičnostjo prekipeva, saj daje več, gre čez mejo tistega, kar narekuje dolžnost in sega v zastonjskost. Kristus z odprtimi rokami na križu razgali svoje Srce v skrajnem dejanju ljubezni do vseh ljudi. To je zadnja skala, na katero se lahko brez strahu oprimemo, na kateri lahko gradimo svoje osebnosti in družbe. Zakoni so dolžni urejati pravice in dolžnosti med nami, ljubezen pa nas vodi k temu, da podarjamo sami sebe nepreračunljivo in brez koristi. Ljubezen je zahtevnejša od dolžnosti, vendar je nežnejša; ne hrani se s strahom, temveč z zaupanjem. To je ljubezen, za katero sveti Pavel pravi, da je » dobrotljiva, ni nevoščljiva, se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, se ne da razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice« (1 Kor 13,4-6). To ljubezen, sad resnice, svobode in pravičnosti, bomo pri tej sveti maši prosili zase, ta Slovenijo, za Evropo in za ves svet na priprošnjo Device Matije, Pomočnice kristjanov."

Kardinal Pietro Parolin in p. Robert Bahčič
Kardinal Pietro Parolin in p. Robert Bahčič © ARO

Maše so se udeležili škofje in drugi duhovniki, ob njih tudi predsednik vlade Janez Janša s soprogo Urško Bačovnik Janša, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca s soprogo ter ministri Anže Logar, Matej Tonin in Janez Cigler Kralj. Prav tako so k maši prišli člani diplomatskega zbora, predstavniki civilne družbe, verniki in narodne noše ter predstavniki malteškega reda. Pri sveti maši so sodelovali: Mešani zbor Crescendo (vodi Žiga Kert) in Cerkveni mešani zbor Andreja Vavkna Cerklje; godalni kvartet, orgle: Damijana Božič Močnik, dirigent: Damijan Močnik.

V imenu Slovenske škofovske konference je darilo kardinalu Parolinu izročil nadškof Alojzij Cvikl. Po sveti maši si je kardinal Parolin v spremstvu ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta ter rektorja brezjanske bazilike p. Roberta Bahčiča ogledal Muzej jaslic Brezje.

Ob koncu obiska je izrazil veliko zadovoljstvo, navdušenje in hvaležnost, da je obiska Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje.

Vir: Marija.si

Kardinal si je ogledal Muzej jaslic
Kardinal si je ogledal Muzej jaslic © ARO

Predsednik vlade Janez Janša z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom

Predsednik slovenske vlade in državni tajnik Svetega sedeža sta v pogovorih spregovorila o prioritetah predsedovanja Slovenije Svetu EU, odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem, epidemiološki situaciji v Sloveniji, Evropi in po svetu ter drugih aktualnih temah.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika, Cerkev po svetu
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes) Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes)

Humanitarna katastrofa v Lvovu

V torek so ruski brezpilotniki popolnoma uničili največje skladišče humanitarne pomoči Karitas Spes v Lvovu. V požaru je zgorelo več kot 300 ton pomoči, ki je bila namenjena prebivalcem vzhodne ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...