Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mitja Okorn, režiser in scenarist (foto: Izidor Šček )
Mitja Okorn, režiser in scenarist | (foto: Izidor Šček )

Mitja Okorn: Nič ni samoumevno. Po predanem in vztrajnem delu so prišli uspehi.

Naš gost | 10.07.2021, 14:43 Nataša Ličen Jure Sešek

Na državni proslavi ob tridesetletnici slovenske državnosti in obeležitvi prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU smo premierno videli filmsko upodobitev Zdravljice v režiji Mitje Okorna. Zdravljica s svojim brezčasnim sporočilom je bila navdih mednarodno uveljavljenemu slovenskemu režiserju Mitji Okornu.

 Sanje, želja, vztrajnost, trdo delo ... Vse to in še kaj ga je pripeljalo celo v Hollywood, kjer je delal z družino Smith.

Z izbranimi arhivskimi posnetki je v sodelovanju z več poznavalci in sodelavci predstavil temeljno idejo evropskega povezovanja, življenje v miru, ali kot je spesnil dr. France Prešeren: ne vrag, le sosed bo mejak. Tem vrednotam smo zavezani tudi v Sloveniji, kar kaže na glavno prioriteto slovenskega predsedovanja, skupaj z vsemi državami članicami okrepiti odpornost evropske povezave na prihodnje izzive.

 

 

Zato je sporočilo filma med drugim tudi to, da smo veliko dosegli, a nič ni samoumevno. Kot ni bila samoumevna raznovrstna in dosedaj zelo bogata kariera Mitje Okorna, prvega režiserja iz Slovenijo, ki se lahko pohvali s posnetim filmom v Hollywoodu. Z njim smo se pogovarjali v oddaji Naš gost.

Glavna igralca v filmu Leto življenja Jaden Smith in Cara Delevingne
Glavna igralca v filmu Leto življenja Jaden Smith in Cara Delevingne © https://twitter.com/mitjaokorn

Ko smo sklenili snemanje oddaje Naš gost, smo našega uspešnega režiserja prosili še za pogovor, ki bo na sporedu prihodnjo soboto in bo namenjen našemu mlademu občinstvu. Mitja Okorn je za Sobotno iskrico spregovoril o svojih začetkih, o tem, kako trdo je delal, da si je lahko privoščil svojo prvo kamero in začel delati tisto, v čemer je danes eden najboljših.

Mladim je svetoval, naj vztrajajo pri svojih sanjah, preslišijo klice tistih, ki bodo vztrajno trdili, da je njihov cilj nedosegljiv. Sanje, želja, vztrajnost, trdo delo ... Vse to in še kaj ga je pripeljalo celo v Hollywood, kjer je delal z družino Smith. Vas zanima kakšna sta Jaden in Will Smith, kakšen se Mitji zdi zvezdniški Los Angeles? Tudi o tem bo spregovoril v soboto med deveto in deseto uro.

Med mislimi, ki jih je Mitja Okorn zaupal našim mladim poslušalcem, pa je tudi ta:

»Ni lepšega občutka od tistega, ko spoznaš kaj te najbolj veseli, v čem si najbolj srečen.«

Režiser in scenarist, tudi producent, je svojo vidnejšo kariero začel leta 2005 s celovečercem Tu pa tam, ki je postal velika uspešnica, doma kot na filmskem festivalu v Sunderlandu. To mu je odprlo vrata za snemanje oglasov in videospotov za največje evropske glasbene založbe. Čeprav je bil opažen že leta pred tem z dvema dokumentarcema in kratkim filmom Flexible, za katerega je bil leta 2002 nagrajen na Motovunskem filmskem festivalu.

Mitja je s svojo iskrenostjo, zvezdniško nenarejenostjo iskreno navdušil
Mitja je s svojo iskrenostjo, zvezdniško nenarejenostjo iskreno navdušil © Izidor Šček

Velik uspeh na Poljskem
Leta 2007 je bil nagrado IYSEY, ki jo podeljuje British Council, nominiran med deset najbolj obetavnih mladih filmskih podjetnikov v Evropi. Takoj za tem je za dva tedna odšel v Wales in London, tam se je predstavil strokovni žiriji in spoznal priznanega hollywoodskega producenta Duncan Kenworthy, ki ga je označil za energičnega mladega režiserja z ogromnim potencialom. Septembra istega leta je bil povabljen na Poljsko s strani tamkajšnje komercialne televizije in med drugim tam posnel vrsto oglasov.
Leta 2011 je na Poljskem režiral svoj prvi mednarodni celovečerec, romantično komedijo Pisma sv. Nikolaju (Listy do M.), veliko uspešnico s skupaj preko dveh milijonov gledalcev in številnimi dobljenimi nagradami ter priznanji, to je bil najbolj gledan film tistega leta na Poljskem.
Leta 2016 je režiral svoj drugi celovečerec na Poljskem, romantično komedijo Planet samskih, ki je bil velika komercialna uspešnica tudi v Sloveniji. Za film je dobil še več priznanj in nagrad kot ob prvem. Prodaja kino vstopnici je med prvim in drugim tednom predvajanja poskočila za kar 156 odstotkov. Film je bil nominiran za Zlatega leva.
Hollywoodski prvenec
Leta 2017 je po podpisu pogodbe z znano losangeleško agencijo Gersh v samo 34 dneh zrežiral že omenjeni hollywoodski prvenec Leto življenja (Life in a Year).

Naš gost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...