Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mark Boris Andrijanič (foto: STA)
Mark Boris Andrijanič | (foto: STA)

Novi minister, ki mu "ne manjka kmečke pameti"

Slovenija | 16.07.2021, 20:24 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Mark Boris Andrijanič je novi minister brez listnice, pristojen za digitalno preobrazbo. Na ta položaj ga je predlagal premier Janez Janša, ki je pojasnil, da bo njegova naloga vodenje novoustanovljene vladne službe in koordinacija aktivnosti na področju digitalne preobrazbe znotraj vlade.

"Digitalizacija kot ekipni šport"

Svoje cilje je Andrijanič pred glasovanjem predstavil pred odborom za notranje zadeve, na katerem je poslance prepričal z opozorilom, da Slovenija na področju digitalizacije žalostno zaostaja. Kot ključni cilj, za katerega se bo zavzemal, je poudaril uresničenje čim več rešitev za digitalizacijo, ki jih je strateški svet predstavil junija. Gre za 40 rešitev za četrto desetletje slovenske države, ki bo nedvomno digitalno. "Osredotočil se bom na praktične ukrepe, ki jih bodo državljani in podjetja občutili že kmalu."Na področju zdravstva se bo lotil ukrepov, ki bodo s pomočjo naprednih tehnologij reševali življenja, skrajšali čakalne vrste in prihranili milijone pri javnem naročanju, na področju izobraževanja pa je napovedal uvedbo obveznega predmeta računalništva in informatike v osnovne in srednje šole. Državljanom bi ponudil digitalni bon za pridobivanje e-veščin, je dodal. Želi tudi digitalizirati čim večji del notarskih storitev, da jih bo mogoče čim več opraviti na daljavo, je dejal Andrijanič, ki digitalno preobrazbo vidi kot "ekipni šport, v katerem lahko zmagamo le, če držimo skupaj".

Janša: Izkušnje kažejo, da pri digitalni preobrazbi nismo bili ravno uspešni

Tudi predsednik vlade Janez Janša je predstavil potrebo po ustanovitvi tega resorja. Spomnil je, da je Evropska komisija pred kratkim potrdila slovenski program za okrevanje in odpornost, znotraj katerega bo naša država v naslednjih mesecih in letih dobila znatna sredstva za digitalno preobrazbo. "To je ključen razlog za to, da manj kot leto do konca mandata uvajamo to koordinacijo," je dejal. Dosedanje izkušnje namreč kažejo, da pri digitalni preobrazbi Slovenije nismo bili ravno uspešni. Srečujemo se z velikim pomanjkanjem kadra za področje informacijske tehnologije, otežena je izvedba postopkov na sodobnih napravah zaradi zapletene zakonodaje, je potrebo po imenovanju 17. ministra v svoji vladi orisal Janša. Kot je dejal, si bo prizadeval, da digitalizacija postane nacionalna prioriteta in projekt, ki združuje ne le celotno družbo, pač pa tudi celotno politiko.

"Kmečke pameti mu ne manjka"

"Ne gre za nič drugega kot za željo, da Slovenija čim bolj učinkovito porabi sredstva za digitalno transformacijo, ter da se povzpne visoko na lestvico digitalno razvitih evropskih držav," je glasove poslanske skupine SMC za Andrijaničevo imenovanje pojasnil Dušan Verbič. Andrijaniča so podprli tudi poslanci SDS, SNS in NSi, iz katere kvote prihaja. V opoziciji se strinjajo z izjemnim pomenom digitalizacije za prihodnost Slovenije, a do večinoma menili, da gre le za preusmerjanje pozornosti od neuspeha na nedeljskem referendumu o noveli zakona o vodah.  "Zanimivo je, da smo za novega ministra izvedeli ravno takrat, ko je vlada doživela velik in odmeven fiasko na referendumu," je dejala Maša Kociper (SAB). Vladi se izteka rok trajanja in sama ne vidi prav nobenega razloga za imenovanje novega ministra. "Kmečke pameti mu ne manjka," je dejal Zmago Jelinčič (SNS) in dodal, da je izredno sposoben mlad strokovnjak, kakršne potrebujemo. "Zato je smiselno, da ga potrdimo in v času do volitev naredimo marsikaj."

KDO JE MARK BORIS ANDRIJANIČ?

Andrijanič je univerzitetni diplomirani pravnik. Rodil se je v Ljubljani, velik del otroštva je preživel v Novem mestu, odkoder izhaja njegova družina. V Ljubljani je obiskoval osnovno šolo in Škofijsko klasično gimnazijo, diplomiral je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Na Univerzi v Oxfordu je študiral mednarodne odnose in pridobil naziv Master of Public Policy.

Ponosen je, da je že od mladih nog aktiven v civilni družbi. Soustanovil in vodil je vrsto nevladnih organizacij, ki so si prizadevale za promocijo podjetništva in aktivnega državljanstva. Ena od njih je mladinska pobuda Mreža idej, ki je v času zadnje finančne krize stotinam mladih pomagala do novih znanj, veščin in zaposlitvenih priložnosti. Vzpostavil je tudi vrsto strateških partnerstev z mesti in nevladnimi organizacijami na področju trajnostne mobilnosti, pametnih mest in digitalne transformacije ter kot govorec sodeloval na številnih mednarodnih konferencah o novih tehnologijah tako v EU kot ZDA.

Sodeloval je pri digitalni transformaciji Estonije, v desetih letih življenja v tujini je sodeloval tudi pri številnih drugih uspešnih digitalnih zgodbah. Nekaj časa je bil v Bruslju, pred tem pa tudi v Washingtonu in Sierri Leone. Maja 2016 se je zaposlil pri tehnološkem podjetju Uber, kjer je bil do povabila, naj kandidira za ministra, direktor za korporativne zadeve v srednji in vzhodni Evropi. 

Aprila letos je prevzel vodenje strateškega sveta za digitalizacijo pri vladi. Ta je konec junija predstavil prvi paket ukrepov s 40 rešitvami za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva, v katerem pa po njegovih besedah še niso zajete vse rešitve, ki bi bile potrebne za napredek Slovenije na tem področju. Predstavitev novega paketa ukrepov napoveduje septembra.

Slovenija
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...