Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Cepljenje proti koronavirusu (foto: Freepik)
Cepljenje proti koronavirusu | (foto: Freepik)

Akademiki so ponovno povabili k cepljenju: To je varno!

Slovenija | 06.07.2021, 13:10 Alen Salihović

Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) je predstavila nov poziv k cepljenju. To je trenutno edino orodje, ki ga imamo na voljo za izhod iz pandemije brez nesprejemljivo visokega števila človeških žrtev in velike materialne škode, so poudarili v izjavi. Dodali so še, da je strah pred cepljenjem odveč. To so v ločenem pozivu zapisali tudi na Kemijskem inštitutu (KI).

Slovenska akademija znanosti in umetnosti je na novinarski konferenci predstavila Drugi poziv k cepljenju. Na njej je bil s podporo Ministrstva za zdravje predstavljen poziv k cepljenju proti bolezni covid-19. O pozivu so spregovorili predsednik SAZU akad. prof. dr. Peter Štih, minister za zdravje gospod Janez Poklukar, dr. med., akad. Gregor Serša in vrhunska strokovnjaka s področja virologije in imunologije akad. prof. dr. Tatjana Avšič – Županc in izr. član SAZU prof. dr. Roman Jerala.

Poziv Slovenske akademije znanosti in umetnosti k čim večjemu obsegu cepljenja proti bolezni covid-19

Pandemija covid-19 predstavlja enega ključnih izzivov današnjega časa. Povzročila je veliko človeških žrtev in v poldrugem letu prizadela vsa področja družbe, od zdravstva, šolstva, gospodarstva in kulture do znanosti. Obenem se v tej pandemiji soočamo s širjenjem neznanstvenih trditev, ki so imele za posledico nezaupanje v cepljenje. Cepljenje je trenutno edino orodje, ki ga imamo na voljo za izhod iz pandemije brez nesprejemljivo visokega števila človeških žrtev in velike materialne škode. Slovenska akademija znanosti in umetnosti je že januarja 2021 javno pozvala k cepljenju. Zdaj, ko imamo na voljo dovolj različnih cepiv, a se kljub grozečemu širjenju novih različic virusa in ponovnemu zviševanju števila okuženih zmanjšuje zanimanje za cepljenje, pa menimo, da je treba ta poziv ponoviti. Obenem se pridružujemo soglasnemu mnenju svetovne znanosti o odlični učinkovitosti cepiv, ki so na voljo tudi prebivalcem Slovenije.

Pandemija žal še ni končana in brez visokega deleža precepljenosti lahko v bližnjih mesecih pričakujemo ponovno širjenje okužb, z visoko obremenjenostjo zdravstvenega sistema, dodatnimi nepotrebnimi žrtvami, psihološkimi, ekonomskimi in drugimi posledicami, ki bodo ponovno ustavljale delovanje družbe in njenih sistemov. Prav v obsegu cepljenja se bodo pokazale razlike med bolj in manj uspešnimi družbami; med tistimi z visoko precepljenostjo, ki bodo letošnjo jesen in zimo lahko živele in delovale bolj sproščeno, in tistimi, kjer bo delež precepljenih nizek in ki bodo zato v večji meri ponovno izkusile vse težke posledice pandemije.

V Sloveniji imamo zdaj na voljo dovolj cepiv, da zaščitimo celotno prebivalstvo. Izkoristimo priložnost in možnosti, ki jih imamo, in se še pred začetkom šole in jesenjo cepimo (z obema odmerkoma) v čim večjem številu. S tem ne bomo zaščitili samo sebe, ampak bomo obvarovali tudi ranljive družbene skupine, ki se zaradi bolezni ali drugih razlogov ne morejo cepiti. Na podlagi podatkov in informacij, utemeljenih na znanosti, ni razloga za nezaupanje v cepljenje. Zavedati se moramo, da z zavračanjem cepljenja škodujemo samim sebi, družbi kot celoti in naši prihodnosti. Odrasli in razumni posamezniki smo v družini, delovnem okolju in družbi odgovorni za svoje zdravje. Zdravje je pomembna vrednota.

Slovenska akademija znanosti in umetnosti zato z vso odgovornostjo priporoča prebivalkam in prebivalcem Slovenije, da se čim prej in v čim večjem številu cepijo ter tako zagotovijo varnost sebi in celotni Sloveniji.

Odločno ZA cepljenje - Poziv Kemijskega inštituta za cepljenje proti covidu-19

Koronakriza nas pesti že skoraj leto in pol. Človeštvo je postavila pred neslutene izzive, terjala je številne človeške žrtve, močno je obremenila zdravstvo, z omejitvami pa je korenito posegla v naš vsakdan ter prizadela gospodarstvo, šolstvo, kulturo, ter tudi znanost. In kot kaže, se epidemija še ne bo poslovila, v prihodnjih mesecih nam namreč grozi širitev novih različic virusa, ki bodo še okrepljene s prihodom jeseni. Kdaj bomo lahko v polnosti zaživeli tako, kot smo živeli pred koronakrizo? Vprašanje, ki si ga nenehno zastavljamo vsi, a nihče nima odgovora nanj. Imamo pa jasno stališče in konsenz svetovne znanosti glede tega, katera je učinkovita in edina pot za izhod iz te krize. Cepljenje.

Boj z epidemijo covida-19 je tek na dolge proge in kot družba bomo uspešni le, če bo precepljenost zadostna. S cepljenjem, ki je še posebej priporočljivo za ranljive skupine, denimo starejše in kronično bolne ljudi, zavarujemo v prvi vrsti sebe in preprečimo hujše posledice, ki lahko prizadenejo tudi mlade in zdrave. Vendar s precepljenostjo tudi omejimo širjenje bolezni ter tako zaščitimo tudi zdravje naših družinskih članov, prijateljev, sosedov, znancev, sodelavcev. S povečevanjem deleža cepljenih nenazadnje pripomoremo k sproščanju omejitvenih ukrepov v družbi, ter prispevamo k hitrejši normalizaciji vsakdanjega življenja, k odprtim šolam, delujočim podjetjem, odprtim prireditvam. Cepljenje nas bo ščitilo tudi pred novimi sevi koronavirusa, ki se nezadržno širijo po svetu in bodo zagotovo prevladali tudi pri nas.

Vendar pa je v slovenski in nekaterih drugih družbah potrebno predvsem premagati nezaupanje v cepljenje, ki se širi na podlagi neznanstvenih informacij in mnenj, ki se večinoma širijo preko socialnih omrežij. Čeprav raziskujemo epidemijo šele leto in pol, se je angažiralo izjemno veliko raziskovalcev in rezultati znanstvenih raziskav virusa in delovanja cepiv so jasni, transparentni in vsem na voljo. Med pandemijo se je izkazala moč znanosti, ki je lahko zaradi desetletij predhodnih temeljnih raziskav hitro priskočila na pomoč in pripravila odlična cepiva. Znanstveniki so se tudi vključili v komuniciranje znanstvenih dognanj o virusu in delovanju cepiv, kot enega ključnih znanstvenih dosežkov, ki je doslej rešilo več življenj kot katerokoli drugo zdravilo.

Predvsem je potrebno zavedanje, da z zavračanjem cepljenja škodimo sebi, svojim bližnjim in naši skupni prihodnosti. Ob morebitnem ponovnem širjenju okužb bo znova preobremenjen naš zdravstveni sistem, zopet bomo šteli nepotrebne žrtve, spet bo prihajalo do gospodarske škode, obstalo bo šolstvo, kultura, naš vsakdan. V takšnih okoliščinah se bodo družbe z visoko precepljenostjo občutno lažje soočile s ponovnim valom epidemije.

Ker so cepiva, ki so na voljo Slovenkam in Slovencem učinkovita, cepljenje pa enostaven in varen ukrep za zaščito pred boleznijo covid-19, se na Kemijskem inštitutu pridružujemo pozivu nekaterih slovenskih organizacij in smo odločno ZA cepljenje. Ob tem imejmo v mislih, da koristi cepljenja za posameznika in širšo družbo daleč presegajo morebitne neželene in neugodne učinke cepiv. Z odločitvijo za cepljenje bodo naša življenja varnejša, prijetnejša, epidemijo koronavirusa pa bomo kot družba sprejemali in doživljali bolj sproščeno.

Slovenija, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.