Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Michael Ehrmann / Cathopic)
Papež Frančišek | (foto: Michael Ehrmann / Cathopic)

Kakšne zdravstvene težave ima papež Frančišek?

Papež in Sveti sedež | 04.07.2021, 19:48 Alen Salihović Rok Mihevc

Papeža Frančiška so včeraj popoldne sprejeli v bolnišnici Gemelli zaradi že vnaprej predvidene operacije. Papeža namreč muči črevesna bolezen, ki mu povzroča bolečine in druge težave v predelu trebuha, poročajo svetovni mediji.

Operacijo je uspešno prestal in se počuti dobro, so sporočili iz Vatikana.

Na angleški strani Vatican News pa še navajajo pojasnilo direktorja tiskovnega urada Svetega sedeža, Mattea Brunija:  "Sveti oče se je dobro odzval na operacijo v splošni anesteziji, ki jo je opravil prof. Sergio Alfieri, ob pomoči prof. Luigija Sofoja, dr. Antonia Tortorellija in dr. Roberte Megnhi."

Težava, zaradi katere je bil sveti oče operiran, je kar pogost pojav, je za naš radio v Svetovalnici pojasnil proktolog dr. Pavle Košorok. »Običajno je to ena takšna spremljajoča bolezen. Samo takrat, kadar se ti divertikli vnamejo, takrat pride do težav.« Papež je imel ponavljajoča vnetja že kar nekaj časa. »Potem takšno vnetje zajame tudi okolico. In takšne ponovitve ponavadi naredijo brazgotine, brazgotina pa lahko stisne črevo.« Zaradi vsega tega so se potem pri Frančišku tudi odločili za operacijo.

Papež je pred odhodom v bolnišnico še vodil nedeljsko opoldansko molitev in ob tem napovedal, da bo od 12. do 15. septembra obiskal Slovaško, potem ko bo v Budimpešti daroval sveto mašo ob sklepu mednarodnega evharističnega kongresa.

Bolnišnica Gemelli
Bolnišnica Gemelli © VaticanNews

Klinika Gemelli spada v okvir medicinske fakultete "Katoliške univerze Svetega Srca" v Rimu. Klinika je dobila ime po frančiškanskem duhovniku in soustanovitelju univerze Agostinu Gemellij, v njej pa so se že večkrat zdravili papeži.

O bolečinah v trebuhu

Bolečina v spodnjem delu trebuha je pogosta težava, vzrok zanjo pa so lahko bolezni različnih organov. Vzrok je lahko okužba v predelu mehurja, pri moških bolezni prostate, pri ženskah najpogosteje bolezni v predelu maternice, jajcevodov in jajčnikov. Pomemben vzrok za bolečine v spodnjem predelu trebuha so bolezni spodnjega dela širokega črevesa in danke: vnetja, rak danke in širokega črevesa, zapleti pri hemoroidih ter pogosto tudi vnetje sluznice divertiklov, piše o tej bolezni na portalu doktor24.si.

 

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju