Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Državna proslava na Trgu republike (foto: Rok Mihevc)
Državna proslava na Trgu republike | (foto: Rok Mihevc)

FOTO in VIDEO: Trg republike napolnilo domoljubje

Slovenija | 26.06.2021, 01:10 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija Rok Mihevc

Praznovanje dneva državnosti je vrh doseglo z državno proslavo na Trgu republike. Zelo domovinsko obarvan program je predstavil lepote Slovenije in uspehe. Proslava je bila hkrati namenjena tudi prevzemu predsedovanja Svetu Evropske unije. Osrednja nagovora sta imela predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša. Sloveniji so ob dnevu državnosti čestitali tudi premierji Avstrije, Hrvaške in Madžarske ter italijanski zunanji minister. Na slovesnosti je bil tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je po nagovoru predsednika države blagoslovil osamosvojitveno lipo.

Pahor: Nobene barve ne smemo izločiti iz mavrice

Predsednik republike Borut Pahor je na proslavi ob dnevu državnosti izpostavil pomen skupnih ciljev, sodelovanja in premagovanja razlik za gradnjo boljše skupne prihodnosti. Ob tem je dejal, da smo vsi različni, na nek način vsak svoje barve, a nobene ne smemo izločiti iz mavrice.

Predsednik republike Borut Pahor
Predsednik republike Borut Pahor © Rok Mihevc

Za politično sodelovanje in oblikovanje potrebne enotnosti je po njegovih besedah bistvena tudi vodilna misel, ideja o prihodnosti, okrog katere se sodeluje in oblikuje soglasje oziroma enotnost. Ob praznovanju treh desetletji samostojne Slovenije je po oceni Pahorja najboljši in najbolj primeren čas za oblikovanje soglasja o zelenem in digitalnem, socialno in gospodarsko trajnostnem razvoju Slovenije za naslednjih 30 let.

Tistemu, ki se bo sposoben najbolj prepričljivo ponuditi temeljne zamisli o tem in se bo na to osredotočil brez skušnjav po posebnih strankarskih ali ideoloških ciljih, se po Pahorjevi oceni ni treba bati za široko ljudsko podporo. Iz 30 let naše državnosti smo lahko naučili, da Slovenijo temeljno premika naprej koalicija za nekaj, ne koalicija proti. »Koalicija za neke velike cilje namreč vedno gradi na tistem, kar nam je skupno, ne na tistem, kar nas razdvaja, drugače ne more biti uspešna,« je prepričan predsednik republike.

Čudovito se mu zdi, da je Slovenija v tem večeru simbolno prevzela vodenje Sveta EU. Razumimo to kot kompliment, veliko odgovornost in kot priložnost, da se spomnimo, zakaj smo se Slovenci v prvi vrsti zavzeli za evropsko družino, je pozval. »Hoteli smo razumeti njene temeljne vrednote, od svobode medijev in vladavine prava, do demokracije in človekovih pravic na enak način, kot je to veljalo za zahodno evropske države članice,« je spomnil. Evropski javnosti je še sporočil, da se bomo glede visokih ciljev predsedovanja v Sloveniji potrudili po naših najboljših močeh.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Folklorna skupina Tine Rožanc
Folklorna skupina Tine Rožanc © Rok Mihevc

Bernarda in Marcos Fink
Bernarda in Marcos Fink © Rok Mihevc

Skupina MJAV
Skupina MJAV © Rok Mihevc

 

Janša ob prevzemu predsedovanja Svetu EU: Najhitrejša pot v razgradnjo skupnosti je uporaba dvojnih meril

Premier Janez Janša je na od portugalskega zunanjega ministra Augusta Santosa Silve simbolično prevzel štafeto predsedovanja Svetu EU. Ob tem je posvaril pred uporabo dvojnih meril, zato se bodo borili za enake vatle za vse.

Predsednik vlade Janez Janša
Predsednik vlade Janez Janša © Rok Mihevc

Napovedal je, da bo Slovenija v prihodnjih šestih mesecih v svoji usklajevalni vlogi naredila vse, da bo okrevanje po epidemiji v Evropi hitro in učinkovito ter da bodo čim prej vzpostavili bistvene elemente za večjo odpornost unije zoper naslednje krize.

Ob 30. rojstnem dnevu samostojne in neodvisne Slovenije pa je po oceni Janše čas, da se ozremo tudi v naslednja tri desetletja. »Vidimo Evropo, vodilno po svobodi in kvaliteti življenja, dom pravičnosti in blaginje. Vidimo Slovenijo in Evropo kot prostor dinamičnega in svobodnega izražanja mnenj, medsebojnega sodelovanja, spoštovanja človekovih pravic in vladavine prave,« je še dejal.

Dodal je še, da vidijo Slovenijo z dokončano tranzicijo, spravljeno samo s seboj, polno veselja do življenja. Vidijo Evropo, utemeljeno na evropski civilizaciji, svobodno in čim bolj celo, z močnimi državami članicami, podprtimi z učinkovitimi in vitkimi institucijami EU.

Demokracijo, svobodo in državnost smo si po njegovih besedah izborili: »Niso nam bile podarjene in nismo bili rojeni v blagostanje. Smo trdoživ, vendar odprt in optimističen narod. Cenimo sebe in spoštujemo druge. Znamo graditi, ustvarjati, sodelovati in povezovati«. Ko se je bilo treba odločiti in tvegati, smo se odločili prav, ravnajmo tako tudi v prihodnje, je pozval Janša.

»Nikoli ne bomo največji, lahko smo pa najboljši. Najbolj varni, najbolj trajnostni, najbolj povezovalni in vztrajni. Samozavestni in pogumni, kot smo bili pred 30 leti,« je prepričan predsednik vlade.

Janša se je v govoru še zahvalil tudi vsem zdravstvenim delavcem, predvsem tistim, ki so bili v prvih vrstah v boju z epidemijo covida-19.
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je poudaril pomen evropske skupnosti, ki temelji na vrednotah svobode, demokracije in vladavine prava. Po njegovi oceni so raznolikost, strpnost in spoštovanje moč EU, in ne šibkost.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel © Rok Mihevc

Voditelji sosednjih držav Sloveniji voščili ob prazniku in ji zaželeli uspešno predsedovanje Svetu EU

Premierji Avstrije, Hrvaške in Madžarske ter italijanski zunanji minister so na današnji državni proslavi ob dnevu državnosti v Ljubljani čestitali Sloveniji ob 30. obletnici osamosvojitve.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je Slovenijo v nagovoru označil za pomembno sosedo in gospodarsko partnerico Avstrije, ki je ni mogoče več odmisliti iz evropskega prostora. Ob tem se je slovenskemu premierju Janezu Janši zahvalil, da bo med poudarki slovenskega predsedovanja tudi regija Zahodnega Balkana.

Avstrijski predsednik vlade Sebastian Kurz
Avstrijski predsednik vlade Sebastian Kurz © Rok Mihevc

Hrvaški premier Andrej Plenković je Sloveniji zaželel, da bi Slovenija kot predsedujoča EU čim več prispevala k prihodnosti Evrope.

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenkovič
Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenkovič © Rok Mihevc

Tako kot Plenković in Kurz je tesno povezanost svoje države s Slovenijo poudaril tudi madžarski premier Viktor Orban. Povezanost med Italijo in Slovenijo pa je izpostavil italijanski zunanji minister Luigi Di Maio.

© Rok Mihevc



Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju