Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
"Razsvetljenje" na trojiški cerkvi v Slovenskih goricah | (foto: posnetek zaslona)

Razsvetljenje na trojiški cerkvi

Slovenija | 18.06.2021, 08:49 Rok Mihevc Andrej Šinko Slovenska tiskovna agencija

V občini Sveta Trojica se je z večerno slovesnostjo začel Trojicafest, festival s katerim zadnje leta obeležujejo občinski praznik. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor, dogodka se je udeležilo tudi več ministrov slovenske vlade.

Pripravili so tudi prav posebno projekcijo na pročelju cerkve. Gre za največji svetlobno glasbeni projekt v Sloveniji, saj je projekcija visoka 56 metrov in široka 30 metrov. Na projekciji so predstavili zgodovino Svete Trojice, vključujoč legendo o povodu za izgradnjo cerkve in njeno zlato obdobje, ko je to cerkev obiskovalo tudi več kot 100.000 romarjev letno. "Gre za dodelan projekt, na katerega smo v občini zelo ponosni. Z njim, kot rad rečem pogovorno, na elektrošoke oživljamo naše trško jedro, ki je v zadnjih desetletjih umiralo. Na ta način želimo privabiti nove vsebine, predvsem pa mlade kreativce, in se predstaviti kot odprta, ustvarjalna občina, ki se želi razvijati tudi v prihodnje," je povedal župan David Klobasa.

 

 

Projekcijo so pripravili v okviru projekta digitalizacije kulturne dediščine, ki ga sofinancira ministrstvo za kulturo. Na ogled bo vse štiri večere Trojicefesta in kasneje vsako zadnjo soboto v mesecu. V sklopu praznovanja pa bo v nedeljo tudi križev pot, sveta maša in blagoslov motorjev.

CERKEV SVETE TROJICE

Cerkev Svete trojice s tremi zvoniki, po kateri je kraj dobil ime, je iz 17. stoletja in ima na južni strani samostan. Baročni oltar s sliko, ki predstavlja skrivnost Svete trojice, sodi med tri največje na Slovenskem. Posebnost je še kapela s kipom črne Marije z detetom, ki je bila v zahvalo za prenehanje turških vpadov na tukajšnje ozemlje prizidana k prvotni cerkvi. V samostanu se nahajata bogata knjižnica in muzej, v samostanski kleti pa je protokolarno-razstavni center.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju