Petra StoparPetra Stopar
Lipa sprave (foto: p. Ivan Rampre/Vatican News)
Lipa sprave | (foto: p. Ivan Rampre/Vatican News)

Dr. Juhant ob Lipi sprave: Žrtve revolucije bi bilo treba rehabilitirati tudi s pravnimi akti

Novice | 15.06.2021, 14:10 Marta Jerebič

»Vsi se najbrž strinjamo, da ni dileme okrog samostojne države, a problem ostaja ovrednotenje in uveljavljanje njenih demokratičnih temeljev,« je ob Lipi sprave na Žalah dejal predsednik Društva Združeni ob Lipi sprave, dr. Janez Juhant. Vsako leto 15. junija tam poteka žalna slovesnost ob Dnevu krivde, odpuščanja in sprave. Ta dan je bil razglašen pred 30 leti, ko je bil pod Lipo sprave prebran predlog deklaracije o narodni spravi. Zbrane je nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je ob tem posvojil izjavo SAZU o slovenski spravi. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore pa je imel molitev za pokojne.

Državni organi so naredili korak naprej za končanje narodnega razkola, ki ga je povzročila revolucija, »a pogrešamo zagotavljanje še večje pravne varnosti za vse, vključno za žrtve. Zato bi bili potrebni celo zakonodajni postopki, da bo iz pravnih aktov razvidno, da je šlo za revolucionarno nasilje, katerega posledice so žrtve, ki jih je treba na podlagi sprejetih aktov tudi dosledno rehabilitirati,« je na slovesnosti dejal prof. dr. Janez Juhant. »Treba je torej krepiti etično zavest in občutljivost za izpostavljene takratnemu terorju in krivicam takrat in tudi danes … demokratični proces razčiščuje laži in potvarjanja, krepi etično zavest solidarnosti za vse, kar je pogoj za narodno spravo.«

Predsednik republike Borut Pahor je v govoru spomnil na dolgoletna prizadevanja za popravo krivic. V letos sprejeti izjavi Slovenske akademije znanosti in umetnosti pa je prepoznal dokument, ki doslej najbolj prepričljivo nagovarja javnost k spravi. »Jaz se bom danes kot predsednik republike, kot Slovenec, državljan, pridružil tej izjavi, jo bom tukaj, pred Lipo sprave, slovesno posvojil.«

Dodajmo, da z omenjeno izjavo niso vsi povsem zadovoljni, številni pa jo ocenjujejo kot dobro osnovo za nadaljnje korake k spravi.  

Na slovesnosti je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore molil za vse »ki so se trudili za samostojno državo in ki so zanjo darovali svoje življenje, pa tudi za vse, ki so umrli, ker je brat dvignil roko nad brata … Molimo za vse, ki so hoteli živeti, ki so ljubili našo domovino in so ji bili pripravljeni dati vse, kar so bili in kar so imeli, tudi življenje,« je dejal nadškof Zore.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.