Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Sklepni dan posveta slovenske diplomacije. (foto: STA)
Sklepni dan posveta slovenske diplomacije. | (foto: STA)

Slovenija je pripravljena

Slovenija | 02.06.2021, 10:48 Andrej Šinko

Na Brdu pri Kranju se je včeraj zaključil posvet slovenskih diplomatov. Drugi dan jih je nagovoril premier Janez Janša, ki je poudaril, da je ključen izziv Evropske unije, da se spet postavi na noge po pandemiji in da si zastavi strateške cilje, del katerih je tudi širitev na Zahodni Balkan. Slovenija bo pri tem odigrala pomembno vlogo v drugi polovici letošnjega leta, ko bo predsedovala Svetu EU.

Premier Janez Janša je v nagovoru diplomatom dejal, da nobena članica ni bila pripravljena na pandemijo, kljub opozorilom, da bi se takšna kriza lahko zgodila. Zato bo v prihodnje nujno zagotoviti kritično infrastrukturo za odzivanje v podobnih primerih. »Če smo bili v začetku lanskega leta razočarani, ker na epidemijo nismo bili pripravljeni, potem smo bili zelo veseli, ko smo našli relativno hitro soglasje o tem, kako odgovoriti z obsežnim ekonomsko-finančnim paketom na vprašanje hitrega okrevanja po epidemiji,« je dejal Janša.

Slovenija bo v sklopu predsedovanja septembra gostila vrh Evropske unije in Zahodnega Balkana. Po besedah Janše je širitev na to regijo za Slovenijo zelo pomembna, hkrati pa predstavlja odgovor tudi na varnostne izzive. »Če se na evropski celini ne širi Evropska unija se širi nekdo drug. To vidimo na Balkanu in v vzhodni soseščini. V tem času smo preštevali samo še dodatne zamrznjene konflikte,« je dejal Janša in dodal, da so ti še bolj zapirali vrata posameznim državam vzhodnega sosedstva.

Si Evropska unija želi širitve?

Premiera skrbi težnja po negativnem širitvenem trendu, ki ga je začrtal brexit. Hkrati je prepričan, da ga nikakršni napori kandidatk ne bodo spremenili. »Dokler Evropska unija ne razčisti tega vprašanja, dokler ne doseže enotnosti, da potrebujemo obraten trend od krčenja, da mora to biti strateški odgovor na sedanje razmere, toliko časa bo večino tega napora brez končnega rezultata.« V Evropski uniji se namreč pojavlja prepričanje, da najbolj razvite države zgolj financirajo manj razviti del Unije, vendar pa študija o vplivu širitve na makroekonomski položaj kaže drugačno sliko. »To je win-win situacija, za oboje. Tudi Zahod je pridobil, ekonomija je bila močnejša, bolj se je lahko razširila na nove trge in zaradi tega so imeli znatno rast.«

Odgovor v zvezi s širitvijo bi lahko dala konference o prihodnosti Evrope. Predsednik države Borut Pahor, ki je diplomate nagovoril prvi dan posveta, je dejal, da konferenca sicer nima »velikih načrtov« kot so institucionalne spremembe oziroma kaj podobnega, kljub temu pa je ne smemo podcenjevati. »Moramo jo v največji možni meri izkoristiti za priložnost za predstavitev naših idej in zamisli, k temu pa moramo povabiti tudi državljanke in državljane,« je dejal Pahor in dodal, da ni vseeno v kakšni Evropski uniji bomo živeli.

Letni posvet slovenske diplomacije. Nagovor predsednika republike Boruta Pahorja.
Letni posvet slovenske diplomacije. Nagovor predsednika republike Boruta Pahorja. © STA

»Zavzemamo se za skupno strateško vizijo Evrope, Evrope, ki bo celovita, svobodna in povezana in v kateri bomo vsi živeli v miru. To je odgovornost voditeljev te generacije. Da našim otrokom in njih otrokom zagotovimo najprej in predvsem mir in varnost ter da bodo lahko razvijali svoje talente v skladu z njihovimi osebnimi sanjami,« je dejal predsednik in spomnil, da je bila ideja slovenskega vključevanja v Evropsko unijo vseskozi povezana s tem, da se v njej lažje uveljavimo, tudi z lastnimi nacionalnimi interesi. Pahor je poudaril še, da kljub težkim okoliščinam slovenskega predsedovanja Evropa od nas pričakuje najboljše. Zato je pozval, da se država poenoti in nalogo izpelje odgovorno.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...